top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Yoga og meditasjon – min egenpleie!

Jeg har meditert og trent yoga i 21 dager på rad* – hvordan i alle dager skjedde dette?


IMG_3918

Det er lite som kreves for å gjøre yoga – og dette lyset lokker meg opp hver morgen!


Jeg har de siste årene blitt stadig mer fascinert av yoga, meditasjon og det levesettet jeg opplever er forbundet med disse disiplinene. Det har sneket seg inn en nysgjerrighet for et mer balansert liv, med rom for lading, ro og god mental helse – i tillegg til et generelt og evigvarende ønske om en sunnere livsstil med flust av energi og glade dager. Jeg ønsker ikke mer ro og lading fordi jeg ønsker at livet generelt sett skal bli roligere, heller det stikk motsatte; jeg vil håndtere og opprettholde et hektisk og innholdsrikt liv, men på best og mest forsvarlig måte.

Jeg er nok født med en en generell positiv grunnholdning i meg og er en veldig livsglad person. Jeg har mye energi og et stort behov for å være sosial og ha mange baller i luften. Det er likevel noe med harmonien, balansen og energien jeg opplever å være en stor del av yoga og meditasjon, i tillegg til at det virker å være basert på en generell sunn fornuft, en varm godhet og en inkluderende åpenhet for alt og alle, som har gjort at jeg føler meg stadig mer tiltrukket til dette levesettet.

Men – yoga og meditasjon, kan det virkelig være noe for meg? En hektisk småbarnsmor som driver eget selskap og har alt for lite ledig tid til seg selv? En som trener stort sett etter skippertaksmetoden og som har konstant dårlig samvittighet for alt hun burde gjort, trent og spist / ikke spist?


IMG_4160

Bare tær, fin neglelakk og 40 minutter – helt for meg selv.


Man lærer noe nytt om seg selv så lenge man lever – heldigvis!

Jeg er som nevnt en særs sosial person, og har alltid vært det. Jeg elsker å ha folk rundt meg – både hjemme, på jobb, på trening og så godt som hele tiden. Det er ikke det at jeg ikke trives med å synke fullstendig inn i en god bok, med bena godt trukket opp i sofaen og fullstendig kunne forsvinne inn i en god historie – men selv det å lese en god bok, blir en enda bedre opplevelse om noen andre sitter i stolen ved siden av og leser sin egen bok. Selskapssyk? Joda, antakelig er jeg nok det. På samme måte er det for meg med trening – det er helt klart de aller mest sosiale variantene jeg har likt aller best; ballsport, saltimer på treningssenter og styrkeøvelser med gode venninner. Jeg har stadige ambisjoner om å gå lange kveldsturer alene, kun med musikk på øret – eller enda sunnere; uten noen lyd som helst, men det blir sjelden noe av. ‘Livet nytes best sammen med folk du er glad i’ – det er nok et av mine livsmantraer. Så, kan meditasjon likevel fungere for meg?

Hektisk hverdag skaper behov for fullstendig ro

Erkjennelsen jeg har kommet frem til, er at for å kunne leve det livet jeg vil leve, over tid, er jeg nødt for å legge til rette for at jeg kan lade kropp og sjel på en god og konstruktiv måte. Ikke kun ved å se alt for mange dårlige tv-serier og kollapse i sofaen, og ikke ved å bruke en dag eller to på å kræsjlande fysisk og mentalt, før jeg kommer meg til hektene igjen. Jeg trenger en god og konstruktiv måte på å tømme hodet, ta vare på kroppen og bygge opp energilagrene mine igjen. Og det ser virkelig ut til at yoga og meditasjon faktisk er noe for meg. Overraskende på mange, og defintivt på meg selv!


IMG_4017

Enkelte dager er frøken Småtroll med på yogaøvelsene, og ikke overraskende; hun klarer de fleste øvelsene mye bedre enn jeg gjør!


Jeg elsker min nye morgenrutine ❤︎

Hver dag, 21 dager i strekk*, har jeg stått opp, hoppet inn i myk treningsbukse og en god topp, og tuslet opp på kontoret i loftetasjen. Der er det lyst og hvitt, rent og ryddig – og når morgenlyset strømmer inn gjennom vinduene der oppe, gir det alene meg en liten energiboost. Jeg har som nevnt ikke erfaring med hverken meditasjon eller yoga fra før, men jeg har lest endel om det over lang tid nå, har hørt hva venner og kjente som driver med dette sier, og jeg følger endel facebooksider, instagramprofiler og annet, som snakker mye om disse temaene. Sakte, men sikkert, har dette vokst seg frem til noe jeg er nødt til å prøve! Jeg er nødt til å se om det gir meg det jeg tror det vil gi meg. Og jeg må virkelig si jeg er positivt overrasket!

Mandag morgen 2. mars begynte jeg, ganske brått og impulsivt, uten mye planlegging i forkant. Kun meg selv, på kontoret, med først en session sittende på min kontorstol med en meditasjonapp på øret, og deretter yoga på matten på gulvet, mens en utvalgt yogavideo spilles av på iMac’n min. Først 20 minutter meditasjon og deretter 20 minutter yoga, og så er jeg klar til å starte dagen – med den aller beste samvittighet, et stort smil og fulle energilagre. Perfekt!

Nå tenkte jeg dele med dere hvordan min rutine ser ut, hvilke videoer og apper jeg bruker, hvor jeg henter min motivasjon – så kan det kanskje være til inspirasjon for noen, eller føre til at andre vil dele sine tips og råd tilbake!

Meditasjon; Headspace.com


Screenshot 2015-03-22 21.14.05

Appen jeg bruker for meditasjon, er en som heter Headspace. Den gir deg en 10 minutters session hver dag i 10 dager, helt gratis, hvor en kar med behagelig (og ikke irriterende-behagelig) stemme snakker deg gjennom pust, tankesett og fokus. Etter 10 dager kan man kjøpe en form for påbygging, som gir deg to videre sett á ti dager, først 15 minutter og så 20 minutter, og når man har vært gjennom disse 30 dagene totalt, har man da tilgang på resten av Headspace-biblioteket av meditasjonssett å velge fra. Jeg er nå akkurat ferdig med min dag 30, og skal fremover velge mellom sett med ulike temaer – som Foundation, Health, Relationships, Performance eller Headspace Pro.

Det skal sies at jeg ikke føler det er spesielt lett å meditere, det dukker stadig opp tanker om ting jeg burde gjort eller at hjernen bare drifter avsted uten at jeg egentlig er bevisst det. Men jeg føler at det blir stadig bedre, og enklere, det å puste riktig, holde tanken og fokuset, og kjenne på effekten det gir meg. Og jeg kjenner også at jeg kan bruke dette som et verktøy gjennom dagen, om jeg føler meg litt «stuck» eller litt stressa – og det håper jeg at jeg skal klare å gjøre oftere i dagene fremover. Ta små pauser, bare noen minutter, for å finne igjen energien og fokuset.


Screenshot 2015-03-22 21.06.47

Det finnes et vanvittig utvalg av yogavideoer på nettet, både gratis og betalte, i tillegg til at de fleste treningsstudioer nå tilbyr yogatimer. Som nevnt tidligere har jeg snakket med endel kjente om hvordan man best kommer igang med yoga, og alle sier vel at man bør begynne hos noen som kan det, eller få en instruktør hjem til seg. Jeg kastet meg ut i dette uten noe av dette, og det er sikkert ikke helt heldig. Det var likevel viktig for meg å bare komme igang, når lysten var der, for å se om dette kunne være noe for meg – og jeg ga meg selv stor grad av «slack». Jeg skulle altså ikke forvente å klare og følge med på de ulike øvelsene jeg hadde foran meg. Det var fint og helt nødvendig for meg å ha dette i bunn, for selv om yoga kan se veldig enkelt ut, er det nødvendigvis ikke det!

Jeg har lenge fulgt en instagramprofil, YogaGirl, og har også en stund fulgt henne på snapchat. Hun har gjort meg såpass nysgjerrig at jeg kjøpte (og leste) boken hennes, YogaGirl, og da hun lanserte muligheten for å kjøpe 10 yogavideoer for 40$ – da kjøpte jeg disse videoen på ren impuls. Heldigvis for det! Det er nå disse videoene jeg velger blant, fra dag til dag, basert på hva jeg har lyst til, hva jeg orker og hva jeg kjenner kroppen trenger. Noen av videoen er for å roe ned, andre for å få opp pulsen litt, noen for nakke og skuldre, noen for bein, osv. De varer alle i ca 20 minutter, og noen av videoene inneholder øvelser som hand stand – noe jeg naturligvis er langt, langt fra å klare (eller i det hele tatt prøve på), men det er helt okay. Det aller meste av det hun gjør, klarer jeg faktisk å gjøre, selv om det nok er langt fra å ligne på hennes utøvelse av de ulike tingene. Der hun med letthet står med rette ben og tar i bakken, der står jeg med rette  ben og strekker ned mot bakken – men det fantastiske er; jeg kommer jo stadig bittelitt nærmere. På bare denne korte tiden ser jeg at jeg har hatt en liten utvikling. Langt fra hand stand, naturligvis, men en utvikling likevel. Og så fantastisk deilig det er! Dessuten er jeg særs fornøyd med at noe er bedre enn ingenting, og øver meg selv på å være godt fornøyd med det.


IMG_4015

Yup, så enkelt gjør vi det; video på iMac og en yogamatte, det er alt vi har.


Mye vil ha mer – og jeg vil stadig bli bedre!

Det at jeg nå faktisk har meditert og trent yoga hver dag i 21 dager* – det er rett og slett en ganske så stor bragd. For meg. Og det er vel strengt tatt ‘jeg’ som bør være utgangspunktet og sammenlikningsgrunnlaget for mitt liv, eller hva? Det er i hvert fall det jeg øver meg på å tenke. Når jeg nå gjør mine yogaøvelser, så ser det definitivt ikke likt ut som det Rachel Brathen viser i videoene sine. Faktisk ganske langt ifra, men jeg forsøker i hvert fall! Og jeg merker en effekt, en forbedring – og da skal jeg jammen smøre meg med tålmodighet, nyte ferden og glede meg til den dagen hvor jeg tenker tilbake på dag 21, ler litt og sier: «Jøss, klarte jeg ikke den øvelsen skikkelig da altså?»

Okay, det er godt mulig jeg aldri klarer de mest akrobatiske yogaøvelsene, og jeg tenker at akkurat det er helt okay det også. Mitt mål med yoga og meditasjon, er å skape en bedre «jording» til verden. At jeg gir meg selv verktøy jeg kan ta i bruk, raskt og enkelt, som gjør en hektisk hverdag energifull og effektiv, på en helsebringende måte. At jeg allerede merker forbedring, allerede, og at jeg merker at jeg også tar andre valg i hverdagen, og har energi til mer aktivitet, mer trening og lettere tar bedre kostholdsvalg, dét ser jeg på som et særdeles godt tegn og en stor bonus!


IMG_4019

Hver morgen avsluttes meditasjon og yoga med en stor kopp te med sitron og ingefær, gjerne i selskap av Småtroll som straks er på vei til skolen. En perfekt start på dagen!


Jeg tror jeg er på vei til å finne en god balanse i livet mitt. Mange baller i luften, bestemte valg, tid til å lade og gode prioriteringer. Energi og tålmodighet på en og samme gang – der har du meg! Hvem skulle trodd det? En klok venninne fortalte meg en gang at det tar 30 dager å etablere en ny vane, og nå er jeg jammen ganske nære! Håper denne vanen gjør meg fullstendig avhengig!

Har du noen tanker rundt meditasjon og yoga du vil dele med meg? Noen tips? Jeg håper du vil dele! 

❤︎

* Disclaimer;

Jeg skrev helt øverst at jeg har meditert og trent yoga i 21 dager på rad, og det er nesten helt sant, men irriterende nok ikke helt sant. Det har seg nemlig slik at etter å ha jobbet med et foredrag til kl 0130 en natt, klarte jeg ikke å komme meg opp tidlig nok dagen etter, og rakk da ikke min daglige morgenøkt med meditasjon og yoga før jeg måtte dra til hovedstaden for mine møter. Jeg fikk sneket inn meditasjonsdelen ila dagen, men jeg fikk ikke skvist inn min yoga-seanse. For en systematiker som meg selv, kan jeg ikke si annet enn at det er uhorvelig smertefullt å ikke kunne si «21 dager på rad», med et helt rent hjerte og sinn, men i stedet føler behov for å ta med denne disclaimeren. Det skal også nevnes at den ene dagen jeg ikke fikk startet dagen med yoga; oh lord – så uhorvelig støl og mørbanket jeg følte meg! Med andre ord; #yogaeverydamnday, for å unngå å bli støl! Der har du motivasjonen du trenger 😉 

Du kan gjerne følge facebooksiden til bloggen min, så får du med deg alle innleggene som kommer ut (og litt av hvert annet som jeg deler der). Følg meg gjerne også på instagram og snapchat (@astridvu)!

1 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page