top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Suksessen ligger i god planlegging?

Jeg har reist mye denne høsten, og reisene har inspirert meg. Det å besøke nye steder, se mer av hverdagen til flinke folk, oppdage nye muligheter, lære andre metoder og se andres løsninger på hverdagslige utfordringer, det er noe jeg suger til meg som en svamp, og jeg elsker det!

Nydelig, grønn plante, mon tro om jeg har blitt inspirert av en interiørblogger til å velge akkurat denne planen?

Jeg var nylig i London på jobb, og en slik storby inspirerer naturligvis. Men faktisk – de reisene hvor jeg kombinerer jobb og fritid, ved å f.eks. bo hjemme hos gode venner som jobber med noe av det samme som meg, og som jeg ser opp til faglig sett, det er de reisene som virkelig har inspirert meg denne høsten. Hele familien VU tok en tur i høstferien til fine folk i Lillesand, nemlig CecilieTS og familien, og selv tok jeg nylig en tur til Bergen, for å henge med bloggere på Interiør- og boligmessen, samt bo hos Heidi og hennes nydelige gjeng. Svampen sugde seg til seg alt hun kunne, og derfor;

Planen var lagt, oppgavene var skrevet sirlig ned i listeform, og denne helgen var gjort «hellig». Altså, hellig i den forstand at VU-familiemedlemmene og våre nærmeste omgivelser var orientert om at akkurat denne helgen var dedikert til å få gjort unna gjøremål i fleng. Ikke av typen overflaterydding, som vi har blitt urovekkende gode på. Nei, denne gangen skulle vi ta oss skikkelig i tak å få gjort de tingene som virkelig synes. De tingene som ville hjelpe oss i en hektisk hverdag videre, de som ville skape det VU-hjemmet vi ønsker oss, de som ville gi oss lave skuldre og brede smil, de som ville gi oss følelsen av kontroll, de som ville skape oss om til de avslappede og harmoniske VU-familiemedlemmene vi ønsket å være. Vi skulle bruke tips, triks og inspirasjon jeg hadde plukket med meg på tur, blande alt dette med egne tanker og ønsker, og gjøre vår lille VU-tvist på tingene. Og det skulle bli så bra!

En hyggelig krok her, en hyggelig krok der. Det er viktig å skape rom som folk kan kose seg og føle seg vel i!

Helgen skulle derfor brukes til å aller først komme ajour med arbeidsoppgaver for VU, for etter en tid med mye reising, hoper det seg opp med ting som rett og slett må bli gjort. Vi skulle få ryddet bort og få orden i klær for store og små, for det var virkelig på høy tid. Når klærne minner mer om dukkeklær enn klær til Småtroll som blir stadig større, ja, da er det på tide å gi disse klærne videre og rydde plass for klær i riktig form og størrelse. Når man enda ikke har plantet tulipanløkene ut i hagen, og man bekymrer seg litt for at de skal begynne å spire ned i posen de er i, da takker man den deilige, varme oktober som vi har. Vi takker en oktober som tydeligvis har bestemt seg for å vente på at fru VU skal få satt løk i jorda før den skrur på tele i bakken, og denne helgen skulle det skje – det var bare å kaste seg over løkoppgaven! En generell rydding i alle rom, inkludert alle skuffer og skap, det måtte naturligvis også gjøres denne helgen. Ja, og så skulle vi skulle ommøblere litt, da. Jeg hadde riktignok ikke helt bestemt meg for hvordan, og hvilke ting som skulle til hvilke rom, men jeg kjente på meg at en ommøblering hadde gjort oss godt nå, så det stod på planen. Du vet, en sånn ommøblering som folk gjør til stadighet, uten så mye mikk eller makk, de bare gjør det. Flytter et skap her, selger en seng på Finn.no der, får på plass en ny skatt fra et loppemarkedet der. Gjort i en fei, det var det jeg så for meg. Og når vi likevel var igang med ommøblering, kunne vi lett tapetsere en vegg eller to også. Det er jo så lett, og vi har alt vi trenger – det må bare bli gjort. Denne helgen var helgen vi skulle bli sånne folk som fikk sånne ting gjort, og ikke bare gjort, men i en fei også.

Men for all del; vi skulle kose oss underveis, altså. Det er tross alt helg og slike prosjekter går mye, mye bedre når man legger inn rom for kos og hygge underveis. Dette skulle ikke bli en kjip «Å nei, må vi rydde og fikse?»-helg. Neida, dette skulle bli en «Juhu, nå jobber vi samme som et superteam!»-helg. Virkemidlene mine skulle være tente lys, mild stemme, god musikk, godt drikke og til og med litt snopspising underveis. Og vi skulle smile hele helgen, fjase, leke og le massevis underveis i all ryddingen. Småtrollene skulle boble over av glede over å få lov til å være med på dette fantastiske prosjektet, og EkteMannen og Husfrua, vi skulle småflørte og blinke til hverandre – godt fornøyd over hvor bra vi er og hvor fin familie vi har. To hele, fulle helgdager – vi skulle jammen få gjort mye! Familiens fem medlemmer skulle gyve på oppgavene med enorm glede og tiltakslyst, og endelig, endelig!, skulle vi også få sving på sakene våre. Jobb, hus, hage, kos og familiehygge! Tenk så deilig det skulle bli. Eller rettere sagt; så deilig det kunne blitt.

Ja, for legger du forresten merke til at jeg skriver i fortid?

Det ble naturligvis ikke slik jeg ønsket. Alle planene mine, ja – de gikk rett vest. Listen ble laget, gjennomgått og vi forpliktet oss til hver våre punktgrupper – men det ble ikke gjennomført. Vi hadde gjort helgen hellig, men vi hadde glemt å ta høyde for et par bursdager som Småtrollene skulle i på lørdagen, og det måtte de naturligvis få lov til. Det stoppet oss ikke i planen vår altså, den ble bare utsatt litt. Når vi først var ute på tur for å kjøre og hente i disse bursdagene, ja, da var det jo enkelt og greit å svippe innom butikken også, ikke sant? Vi skulle egentlig ikke ha noe, for et av poengene med helgen var å få ryddet ting vekk, ikke få flere ting tilført. Men, vi hadde likevel med oss cirka en kvart blomsterbutikk og en god dose interiørstæsj hjem igjen. Ja, og når vi først var på de trakter, og min søster tross alt bor like ved og ville ha besøk, ja, da kunne vi jo like gjerne spise middag med dem. Mat måtte vi jo ha tatt oss tid til uansett, ikke sant? Og for all del; vi hadde jo uansett søndagen vår igjen. Med skikkelig høyt gir på søndag, at vi klarte stå opp i normal tid og skru på fullt fokus fra starten av, ja, da skulle man tro at oppgavene ble strøket av listen i et vanvittig tempo. Det skulle bli bra det. Om ikke hele listen ble gjort, så måtte vi jo klare minst halvparten. Og med en sosial lørdag og en effektiv søndag, da blir totalen for denne helgen absolutt mer enn bra nok – jeg skal jo ikke være vanskelig eller lite fleksibel.

Terrakottapotte, når begynte jeg å like det igjen? Jaja, inspirert eller ei – nå synes jeg i hvert fall det passer fantastisk godt inn hos oss.

Neida, det gikk ikke sånn heller, visst.

Søndagen hadde visst egne krav og forutsetninge. Blant annet krevde søndagen en treg morgen, og det til tross for at vi allerede hadde gitt den en ekstra time sånn i utgangspunktet. Den trege morgenen gikk over i en sen brunsj, men deretter var det tid for planlegging, og flust av tid til å få gjort det vi skal få gjort. Men, starter vi med ommøbleringen, tro? Okay, la oss helle opp en god kopp kaffe, kjære EkteMann, og så tar vi med skissene mine rundt fra etasje til etasje, og ser på mulighetene vi har. Strålende plan. For hva skal vi egentlig ommøblere og hvor? Det hadde jo vært kjekt med større kontor, så hva om Småtrollene får vårt soverom, vi sover på kontoret og kontoret flytter inn til Småtrollene? Målebåndet ble hentet frem, men der stoppet dessverre driftigheten. Den køyesengen er jo veldig stor da? Må den skrus helt fra hverandre for å fraktes til et annet rom? Huff, det hørtes da veldig masete ut, og særlig om vi ikke vet om vi vil flytte den i utgangspunktet. Er det ikke egentlig ganske okay slik det er? Nei, la oss legge ommøbleringen på hyllen for i dag, og heller ta fatt på resten av oppgavene.

Oh, vent litt – de blomstene jeg kjøpte i går, de må jo i vann!

Når jeg først har hentet frem denne vasen her, da kan jeg jo se på muligheten for å plassere den et litt annet sted enn jeg pleier, er du ikke enig? Joda, den passer fint der, jeg ser det – men da synes jeg vi må flytte det bordet på andre siden. Ikke der heller, nei? Ah, men om vi flytter kisten litt til høyre og vasen får stå ved siden av? Jo, det ble fint – vi lar det være sånn! Men, nå har vi jo fikset og ordnet i halve stuen, hva med å ta resten? Sone for sone, rom for rom – om jeg ikke er spesielt god på oppussing, omorganisering og ommøblering, så er jeg jaggu god på «finishing touches» og overflaterydding – det skal jeg ha!

Jeg skal innrømme det; cirka midt ute i søndagen, var jeg ganske gretten over alt vi ikke hadde fått gjort. Over alle oppgavene som lyste mot meg på listen, og som kom til å forbli lysende helt til de fikk en rød strek over seg – men det kom ikke til å bli i dag, såpass hadde jeg skjønt. Gruffet gikk ut over resten av teammedlemmene mine, for tross alt; har ikke vi fått gjort det vi skulle, så er det teamets skyld, ikke sant? Det er vel ingen grunn til at kun jeg skal være furten og sur?

Med Småtroll i hver armkrok og god humor på tv – ja, da kan det få være rotete i noen bokhyller, og i en god del andre kroker også, for den sakens skyld.

Men, så skjedde det noe… Etter at jeg hadde fått min gruff fordelt over på flere familiemedlemmer, vi hadde fått fyr i peisen, tent flust av stearinlys og nye blomster var plassert i hver en krik og krok, og med mørket som senket seg, så sank mine ambisjoner like så. Sakte, men sikkert, kjente jeg den fornøyde følelsen komme. Den som forteller meg at ting ordner seg, at ingenting er verdens undergang og at jeg nok kommer til å bli fornøyd til slutt uansett om vi får ommøblert og hva vi får tapetsert. Den følelsen som forklarer meg at selv om mitt hode hadde tenkt til å få tulipanløkene i jorden denne helgen, så kommer mest sannsynlig oktober til å være teleløs også i dag, mandag, og ja, kanskje hele denne uken også, om vi er riktig så heldige. Den følelsen som forteller meg at arbeidsoppgavene som må til for å komme ajour med VU, de fyker nok unna i en fei når de skjønner at mandagen er på plass og har bestemt seg for å tøffe seg. Mandagen, med sitt fokus, med Småtroll i barnehage og på skole, og med samjobbing med god EkteMann-kollega og fin freelancer, da er jeg sikker på at den røde pennen fyker over oppgave for oppgave, og får orden i systemene, både på blokka og i topplokket.

Så da ga jeg opp gruffet, og ble blid i stedet. Da prioriterte vi å se siste episode av «Side om side» på NRK nett-tv med Småtrollene, det ble tid til kaffebesøk av skjønne svigerforeldre, og det ble til og med blogging ut i de sene nattetimer på en veldig forsømt og pjusk liten blogg som den du leser akkurat nå. Med overflaterydding her og der, en blomsterkvast i de fleste kroker og en god intensjon om å få gjort mer enn å overflaterydde neste helg, så sier vi jeg meg godt fornøyd med helgen som var likevel!

Mon tro hva jeg skal sette på planen for neste helg?

Du får info om alle nye innlegg fra bloggen min, samt at jeg deler blogginnlegg jeg liker aller best fra andres blogger av og til. Lurer du på noe? Spør davel!

5 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page