top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Dette Ă„ret skal jeg skrive.

Å skrive er viktig for meg.


Det er en av de tingene 2020 har tydeliggjort for meg. Noe det Äret vi akkurat er ferdig med, har lÊrt meg. Vent, la meg fÞrst si det tydelig med en eneste gang; det ville Äret som 2020 har vÊrt, har definitivt lÊrt meg mye, mye mer enn at det er viktig for meg Ä skrive. De andre tingene Äret har lÊrt meg, er nok antakelig langt viktigere ogsÄ. Men, det blir mer om de andre lÊringene senere, for det er det jeg har bestemt at for at jeg vil gjÞre mer av i denne lille avkroken av internett; skrive om hva jeg lÊrer underveis. Hva jeg inspireres av, gledes av, blir lei meg av - rett og slett skrive mer om livet.


En tanke her, en tanke der - livet.



Det Ä skrive lar meg sortere tanker og fÞlelser, men kanskje viktigst; det gir meg den aller beste mÄten Ä bearbeide mine tanker og fÞlelser pÄ. Ting blir annerledes rett etter at jeg har skrevet det ned. Det er nesten litt rart, for det er jo ingenting praktisk og konkret som er forandret. Det er kun det at tankene og fÞlelsen er skrevet ned. Det er akkurat som at jeg har skrevet av meg fÞlelsen og er ferdig med den. Enten jeg skriver det pÄ denne forsÞmte bloggen, i en post pÄ Facebook eller Instagram eller om jeg skriver med penn pÄ papir i en eller annen notatbok. Det Ä fÄ tanker sortert i ord og setninger, jobbe med teksten, som jeg sÄ leser for Ä lese over, det gjÞr at jeg kommer meg mentalt videre. Jeg blir ferdig, som i at jeg fÄr et bedre og mer avklart forhold til tankene og fÞlelsen mine.


Jeg fÄr en bedre oversikt over tankene, og jeg ser tankene (og meg selv) i et slags fugleperspektiv. Utenfra, ovenfra. Det er lettere Ä si "Jaggu, godt jobbet, Astrid!" og faktisk mene det. Eller tenke "SÄ gikk ikke akkurat det der sÄ bra..." eller "Herregud, nÄ var du skikkelig, skikkelig dum!", og sÄ ville gjÞre noe med det. Kanskje si unnskyld, til meg selv eller noen andre.


FÞlelser kan fÞles og oppleves veldig store, overveldende og altoppslukende. Nesten sÄ man kan drukne i dem. Men, nÄr de er skrevet ned og de leses pÄ nytt, ja, sÄ er det akkurat som om det skapes en distanse mellom meg og tankene. Og samtidig som at jeg fÄr en distanse til fÞlelsen, blir jeg ogsÄ enda tettere og mer nÊr dem. PÄ et vis. Motstridende, vil du kanskje si? Ja, like motstridende som alle de gangene du snakker med en kjÊr venn som forteller om en fÞlelse eller opplevelse vedkommende har om sitt eget liv, som du virkelig ikke kan forstÄ. "Hva, hvordan kan du ha dÄrlig selvtillit eller selvbilde, nÄr jeg ser pÄ DEG som den flinkeste av de flinke? Som den modigste av oss alle?"




Er det ikke rart hvor ulikt vi kan se pÄ en situasjon, og ha helt ulike opplevelser og fÞlelser knyttet til det som beskrives? Noe av dette skyldes distanse, og mangel pÄ distanse, tror jeg. Det er lettere Ä finne sannheten om man ser det hele litt utenfra. Men ikke minst; jeg tror ogsÄ det skyldes lÞgner vi forteller oss selv, over lang, lang tid, og som vi til slutt tror pÄ.


Det er for sĂ„ vidt lett Ă„ lyve for seg selv nĂ„r man skriver ogsĂ„. Formulere setninger som ikke er direkte lĂžgn, men som utelater en vesentlig del av sannheten, for Ă„ fĂ„ en situasjon til Ă„ fremstĂ„ som bedre enn den egentlig er. Men, det oppleves som juks. Å jukse ovenfor meg selv er nok den aller mest unĂždvendige og latterlige formen for juks. SĂŠrlig om det kun er jeg som skal lese det jeg skriver. Det er nok derfor lettere Ă„ skrive med mindre juks i ordvalgene i en notatbok ingen andre enn meg skal lese. Det er lettere at de tekstene blir mer ĂŠrlige. Og de gir meg oftere en fĂžlelse av at jeg er ferdig med det som er skrevet ned, sĂ„nn at jeg kan gĂ„ videre. Men, heretter skal jeg ikke gjĂžre det sĂ„ lett for meg selv.


Jeg har alltid tenkt at verden hadde blitt et litt bedre sted Ä vÊre, om vi hadde delt litt mer med hverandre. Ikke at vi skal vÊre selvutleverende for enhver pris, eller sosialpornografiske, for den sakens skyld. Spesielt ikke det siste. Jeg mener ikke at vi mÄ dele vÄrt overfylte vaskerom eller fortelle om krangelen med barna eller mannen. Men, om vi alle kan si noe om hva vi gledes av, hva vi sliter med, hva vi undres over, hva vi blir inspirert av og hva vi lÊrer - underveis pÄ livets landevei, ja, da tror jeg vi vil se at vi slettes ikke er sÄ alene om vÄre tanker som vi tendere til Ä tenke litt for ofte.


Vi er ikke sÄ rare som vi tror i eget hode. Vi er likere enn vi tror, hvor enn klisje det kan hÞres ut. SÄnn sett er vi kanskje heller ikke sÄ unike som vi tror?` Jeg vet, det er i grunn ganske populÊrt Ä snakke om, og dyrke, hvor unike vi er, hver og en av oss. Og ja da, jeg tror absolutt at hver og en av oss har noe unikt Ä tilby verden, men jeg tror ogsÄ at vi pÄ mange mÄter er likere enn vi tror. Vi er likere i vÄre utfordringer og muligheter, men vi er kanskje ikke sÄ like i hvordan vi hÄndterer disse mulighetene og utfordringene? Jeg tenker i hvert fall at det hadde vÊrt fint, om vi alle kunne delt litt mer av vÄre smÄ like ulikheter. Av hverdagslivets gleder og sorger, av vÄr utvikling og vÄre tanker. SÄ kan vi hente lÊring og inspirasjon fra hverandre, pÄ akkurat det vi selv trenger, og sÄ kan andre gjÞre akkurat det samme.


Det er i hvert fall noe som jeg fÄr en umÄtelig stor glede og motivasjon av. Det at andre gir meg tilbakemeldinger pÄ at noe jeg deler eller forteller, har gitt dem noe. Hva som helst i grunn. At de har lÊrt noe, blitt inspirert eller at de har kjent pÄ de samme fÞlelsen som meg. Eller at de har blitt provosert og utfordret. Som igjen utfordrer meg tilbake. Det gir meg en fÞlelse som jeg lenge har tenkt er ganske sÄ egoistisk. "Jeg liker Ä dele, for Ä fÄ heiarop, jubel og oppmerksomhet tilbake". Men nei, det er ikke det som er greien min. Det er ikke derfor jeg fÄr sÄ stor glede av Ä fÄ tilbakemeldinger pÄ det jeg skriver eller deler. Det er rett og slett fordi jeg da fÞler meg nÊrmere folk rundt meg. Jeg da fÞler at verden henger litt mer pÄ greip, henger litt tettere sammen. At vi ikke er sÄ langt unna hverandre som vi mennesker ser ut til Ä tro til tider.



Du tror du er alene om Ä fÞle deg ensom, i et rom fullt av mennesker? Du har satt merkelappen "de vil aldri forstÄ en som meg" pÄ dine kollegaer? Du fÞler at du er den eneste som virkelig er bekymret, pÄ ekte, for klimaendringene, eller at du er den eneste som synes at 2020 faktisk var et ganske sÄ godt og fint Är, men at det er det ikke lov Ä si? Du er redd de andre snart skal oppdage at du ikke er sÄ flink og smart som de tror, eller du gÄr og venter pÄ at noen snart skal oppdage at du er den talentfulle personen du selv har skjÞnt for lenge siden at du er? Det er jo ingen som er sÄ misforstÄtt, sÄ utenfor - eller sÄ midt i smÞrja, som deg? SÄ naiv, sÄ skarp, sÄ annerledes - eller sÄ kjedelig enkel og vanlig, som akkurat deg?


Om vi alle kunne delt litt mer Êrlige, Äpne tanker, bÄde av de sÄre, men ogsÄ av de gode, ja, da tror jeg vi hadde sett at vi vet ganske mye mindre om andres utgangspunkt, andres historie og andres reiser - enn det vi har sÄ lett for Ä tro. Faktisk tror jeg vi da hadde kommet enda tettere sammen som flokk. Og er det én ting jeg liker, er det Ä tenke pÄ flokken. Min aller nÊrmeste flokk, som jeg har blitt enda nÊrmere i Äret som har gÄtt, og flokken min utenfor disse fire veggene, som jeg ogsÄ har hatt sÄ sterkt behov for i annerledesÄret 2020. Men ikke minst; at vi alle er endel av hverandres flokk. Jeg vil i hvert fall gjerne vÊre en i flokken din, og du fÄr mer enn gjerne vÊre i flokken min. SÄ kan vi glede, inspirere og hjelpe hverandre?


Det er en annen ting fjorÄret har lÊrt meg. 2020 viste at vi alle trenger en flokk, enten den flokken bestÄr av én person - eller av trettien personer. Vi trenger folk, om enn via Zoom og Snapchat.


Derfor skal jeg skrive mer i 2021. For min egen skyld, aller mest, men jeg er ikke snauere enn at jeg innrÞmmer at jeg liker at skrivingen min ogsÄ kan bety noe for flere enn meg selv. Jeg liker Ä vÊre til for flere enn meg selv, selv om jeg ikke klarer Ä vÊre det mer enn i skriftlig form for mange av dere.


Mitt Þnske for 2021 er at du skal fÄ det du Þnsker deg aller mest ut av det nye Äret, enten det er stort eller smÄtt. Jeg er stor fan av at det er i de smÄ tingene, i selve hverdagen, det vi Þnsker oss aller mest over tid, oppstÄr. Jeg Þnsker ogsÄ for det nye Äret, at du fÄr kjenne pÄ hvor stor, viktig og nÞdvendig brikke du er i noen andres flokk. Enten det er pÄ den ene eller andre mÄten. Vi er alle noen sin inspirasjon. Kanskje for enda flere enn vi tror?


Godt nytt Ă„r, alle sammen - og velkommen tilbake hit, om du tror jeg kan gi deg noe i det nye Ă„ret. Lite hadde gitt meg mer motivasjon og skriveglede, i hvert fall!

249 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page