top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

#JegErDansk

I dag kom jeg over en film på Facebook som gjorde at jeg fikk en skikkelig vond klump i magen, og som gjorde at tårene trillet. Denne videoen er det veldig mange andre som også har sett, og det har rett og slett blitt mye engasjement og baluba om videoen. Både fordi temaet i seg selv engasjerer, men mest av alt på grunn av måten filmen er laget og hvilke virkemidler de har benyttet seg av.

Filmen er laget av mediebyrået Gorilla Media i Danmark, for å sette fokus på en avgjørelsen som det danske Folketinget vedtok i februar, og hva dette faktisk innebærer. De kom med følgende uttalelse: «Folketinget konstaterer med bekymring at det i dag finnes områder i Danmark hvor andelen av innvandrere og etterkommere fra ikke-vestlige land er over 50 prosent. Det er Folketingets oppfattelse at danskene ikke bør være i mindretall i boligområder i Danmark».

Intervjueren i videoen formidler dette til 4 barn, som alle er etterkommere av folk fra ikke-vestlige land. De spør først hvor de er fra, og da de sier Danmark, motsier intervjueren dem; «Nei, du er ikke dansk!»

Se den sterke videoen her;


Videoen er rå og har virkelig fått viral spredning. Den har blitt delt nesten 24.000 ganger, har fått over 2.500 kommentarer og har over 1,7 millioner visninger når dette blogginnlegget skrives. Produksjonsselskapet blir av mange kritisert for å utnytte barna. At man ikke kan bruke barn som et virkemiddel på den måten som de har har gjort. Jeg synes derimot at målet helliger middelet i denne sammenheng, og spesielt etter at jeg leste hvilke rammer som var lagt for denne produksjonen. Jenta som gråter er datteren til intervjueren, og de andre barna er venner av dem. Intervjueren kjenner alle barna. Både barna og foreldrene var godt briefet om dette i forkant, og de har også fått oppfølging etter at videoen her gikk viralt.

Dette temaet er så utrolig viktig, og jeg er derfor virkelig glad for at videoen ble laget og har fått den oppmerksomheten den har fått. Så får jeg bare krysse alt jeg har for at det produksjonsselskapet sier om barna og måten dette er håndtert på, faktisk stemmer, for som sagt – dette er så viktig! Det er dette politikernes utspill faktisk betyr, det er disse små menneskene det snakkes om (i tillegg til veldig mange flere), og det må komme tydelig frem så enda flere kan reagere og protestere.

Vi trenger ikke se til Danmark eller USA for å se eksempler på denne formen for inndelingen av mennesker, i ekte og uekte landsborgere, i innenfor og utenfor, i trygge og utrygge. Jeg kjenner flere nordmenn (dog etterkommere av noen fra ikke-vestlige land), venner og bekjente, som skriver på Facebook i disse dager; «Hva nå, er jeg neste mann ut…?» Som oppriktig er bekymret for at de skal bli kastet ut av landet, basert på noe deres besteforeldre gjorde da de kom til landet som flyktninger for mange, mange år siden. Eller som blir usikre på hvor norske de egentlig nå er. De er født i Norge, har gått på skole i Norge, blitt voksne i Norge og fått barn og familie i Norge. Så hvorfor er de noe mindre norske enn deg og meg? Når vi graver litt godt bakover i både din og min slekt, så er det garantert noen der fra USA, Sverige, Tyskland eller noen andre land – og hva så? Jeg er norsk, og det er Wasim Zahid og Mina Ghabel Lunde også, på samme måte som at de fire skjønne barna i videoen over, naturligvis er danske.

Dette må ta slutt nå. Denne rangeringen av mennesker er grusom, dette er #IkkemittNorge og det er heller #IkkemittDanmark, og nå må vi stå opp og stå sammen, sånn at ikke verden går helt av hengslene. Dette er rett og slett flaut, og veldig umenneskelig. Dette kan ikke være det samme samfunnet av mennesker som stod sammen, holdt hender og løftet roser etter 22. juli-terroren for ikke alt for mange år siden? Vi kan ikke glemme så fort. Det har vi rett og slett ikke lov til.

Er du med?

En oppdatering 5. mars 2017: 

Jeg har nå fått våre tre barn til å lese innlegget mitt, og se videoen, hver sin gang (altså ikke sammen), og de hadde alle samme kommentar i etterkant. Noe som for meg tydeliggjør to ting; 1) barn er så mye nærmere kjernen i hva debatten handler om og 2) hvor komplett idiotisk uttalelsen fra Folketinget faktisk er. Alle tre barna sa, etter å ha lest og sett alt;

«Så klart barna er danske, mamma, men hvorfor er han mannen så slem å sier at de ikke er det?» 


Altså – for dem var det innlysende at barna var danske. De var født i Danmark og i grunn; de sa de var danske, så da var de det. Men hvilken rett hadde denne voksne mannen til å være så kjip mot barna og hvorfor skulle han si hva som er rett?

Og for meg er det jo dette det handler om in the bitter end; så klart barna er danske! Så klart barna til Wasim er danske, og Wasim også, naturligvis! Så klart våre venner med foreldre fra Pakistan er norske, når de har levd hele sitt liv i Norge og aldri har hatt et annet hjemland. Så klart ikke disse barna kan svare noe annet, når de blir spurt hvor de kommer fra. Og om noen skulle bedt de dra «hjem» til der de kommer fra … hvor er egentlig det? Et land de aldri har vært i?

Det er voksne som har behov for å skille på ‘oss’ og ‘dem’, og som skal klassifisere nordmenn (evt dansker) inn i etniske og ikke-etniske.

Og det MÅ vi slutte med. Mennesker er mennesker.

Skjerp oss!

❤︎

Vil være sikker på at du får med deg mine nyeste innlegg, anbefaler jeg at du følger facebooksiden til bloggen – og følg meg gjerne også på instagram / snap: astridvu. 

10 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page