top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Hvem tror du jeg er?

Dette innlegget kommer til å inneholde en god del faktaopplysninger, litt historie, noen påstander – og helt til slutt et genuint spørsmål som jeg håper dere vil hjelpe meg med å svare på. Og bare så dere er advart; dette innlegget har særs høy grad av me, myself and I-faktor.

Jeg har blogget siden 2005, på denne bloggen du nå leser, og det er visst ikke et ubetydelig antall år i bloggsammenheng. Det som startet som blogging for å holde familie og kjente oppdatert på vårt liv som nybakte foreldre til et bittelite Småtroll, utviklet seg gradvis til å bli noe mer. Til å bli blogging for villt fremmede mennesker, til å handle om andre ting enn Småtroll, til å bli en hobby jeg holdt veldig kjær og til å bli startet på noe helt nytt. Til å bli starten på en ny yrkeskarriere, som kommunikasjonsutvikler og eier i eget selskap.

Bloggingen fortsatte og jeg skrev også stadig mer på både facebook og twitter. Etterhvert ble jeg bedre kjent med enkelte av de som til stadighet kommenterte på bloggen min, som trykket liker på mine oppdateringer på facebook eller som jeg delte meningsutvekslinger med på twitter. Vi fant en felles plattform på den ene eller andre fronten, og relasjonen oss i mellom vokste. Noen mennesker fulgte jeg nøye med på, fordi jeg lærte noe av de innenfor det som etterhvert ble mitt eget fag. Andre mennesker delte jeg interessen for interiør, hage eller familieliv med. Og det som er felles for alle disse menneskene jeg har møtt, blitt inspirert av, lært av og blitt kjent med i sosiale medier, er at jeg føler jeg kjenner dem. Kjenner en del av den de er, i det minste. Og jeg tror de kjenner en del av den personen jeg er.


Etterhvert har jeg møtt flere av disse menneskene jeg har blitt kjent med på nettet. Mennesker jeg føler jeg kjenner på et vis, enten fordi vi har felles interesser innefor sosiale medier, fordi vi har en god tone på twitter eller fordi vi har utvekslet gode og konstruktive kommentarer i årevis på facebook. Noen av disse har jeg altså fått møte IRL. In real life, som det så fint heter, men som både på engelsk og norsk, i virkeligheten, tilsier at det å kommunisere digitalt ikke er like virkelig. Jeg liker ikke å bruke begrepet, men noen ganger finner man ikke riktigere begrep å bruke, så derfor; Noen av disse menneskene har jeg vært så heldig å få møte IRL.

Det som er fint, og litt skummelt, med å møte mennesker man har kommunisert med i lengre tid kun på nett, er at man raskt får avstemt om inntrykket man har hatt av vedkommede stemmer med det man opplever når man møtes ansikt til ansikt. For min del vil jeg si at jeg har hatt god kjemi og at inntrykket har stemt overens med mitt inntrykk fra nettverden, på cirka 95% av mine ansikt-til-ansikt-møter. Enten tilsier det at jeg er en veldig god menneskekjenner, eller så tilsier det at folk er seg selv på nett. Og jeg tror nok det handler aller mest om det siste; vi bruker ikke lenger alias på nett, vi spiller ikke karakterer, vi er oss selv. Noe jeg synes er veldig fint, for jeg er meg selv. Enten det er på nett eller det er ansikt-til-ansikt så vil jeg være meg selv.

Men – så kommer problemstillingen;

Hvordan opplever folk meg på nett? Jeg er ganske sikker på at jeg er sånn cirka meg selv, og at det kommer tydelig gjennom på nett, men her må andre svare for meg. Hvordan tror dere at jeg er, sånn i virkeligheten? Sånn om dere hadde møtt meg ansikt-til-ansikt? Og ikke minst; hva slags elementer legger dere til grunn for den vurderingen? Det jeg skriver, det jeg viser av bilder, mitt eget profilbilde – eller all of the above? Antakelig det siste.

Bildet øverst i dette innlegget er mitt profilbilde på facebook, twitter og på min bloggprofil. Jeg blir selv forvirret av folk som har ulike bilder ulike steder, og som bytter bilde i tide og utide, så jeg har hatt en lav utskiftningsgrad av det bildet. Det har vært meg, det har vært AstridVU og det har blitt mitt kjennemerke. Og til tross for at jeg ikke er spesielt glad i bilder av meg selv, så har det bildet noe lunt og lurt over seg. Har jeg tenkt. Så da har jeg beholdt det bildet.

Men ikke nå lenger.

Jeg har nemlig over lengre tid fått tilbakemeldinger som tilsier at det lure og lune som jeg føler det bildet sier, definitivt ikke er slikt andre oppfatter det. Og her blir jeg virkelig ikke vonbroten eller lei meg, dette synes jeg er utrolig gøy! Jeg elsker å dykke ned i hvordan vi mennesker kan se akkurat den samme tingen (som dette bildet) og få helt forskjellig stemninger, uttrykk eller meninger ut av det. Slikt fascinerer meg!

Da jeg sist fylte år, fikk jeg overveldende mange gratulasjoner på blant annet facebookveggen min. Og noen skilte seg ut og var av typen; «Gratulerer med dagen, Astrid, men se nå opp, jente!» Andre har ment det samme over lengre tid og har dryppet kommentarer som «Astrid, du er da ikke så beskjeden at du må se ned?», «Astrid, se opp, se opp, se opp! Vi vil se ditt blide åsyn!» og tilsvarende.

Og da jeg for kun kort tid siden var på et seminar, og fikk to kommentarer på rappen av den svært lite diskré typen; «Du MÅ bytte profilbilde, Astrid – du er jo så mye hyggeligere og blidere i virkeligheten enn det bildet tilsier!» …da var byttet et faktum.

Så det er sånn dere ser mitt profilbilde altså!

Virkelig fascinerende, interessant og spennende, synes jeg! Jeg har holdt på det på grunn av at det har blitt meg i sosiale medier, min stemme og mine meninger, min merkevare – så har det kanskje til og med vært på grensen til å jobbe mot meg, der jeg trodde det jobbet med og for meg?

Om det ikke var for at dere har sagt fra om dette for lang, lang tid tilbake, så skulle jeg jammen sagt at dere burde ha sagt ifra til meg før!

Så derfor – over til problemstillingen jeg nå håper dere vil hjelpe meg med;

Hvilket profilbilde skal jeg nå velge? Jeg akter ikke gjøre samme «feilen» igjen, så denne gangen spør jeg dere til råds. Jeg legger ut noen bilder under her og jeg håper dere går bananas i kommentarfeltet med deres innspill, råd og meninger. Jeg har enda ikke fått tatt meg tiden til å lære bilderedigeringsprogrammer, så vakre, flinke FruFly har hjulpet meg litt med ett av bildene, som dermed ble til bilde 1 til 4 under her – mens de andre er redigeringsfrie. Kan hende jeg kan lure henne til å gjøre små justeringer på noen av de andre bildene også, sånn om dere synes det må til, men det får vi ta i neste runde.

Ha i bakhodet folkens, at dette er et profilbilde jeg ikke har lyst til å ville eller måtte bytte ut på lang tid, og som jeg ikke skal ha noen som helst problem med skal representere meg i nettverden, både profesjonelt og personlig. Er du klar? Scroll deg nedover bildene under og si hva du synes!


Hvilket profilbilde under synes du skriker AstridVU,

slik som jeg faktisk er?

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Så folkens, hvilket profilbilde synes du bør prege AstridVU i lang, lang tid fremover? Jeg har vurdert fotograf, studio og en mer profesjonell tilnærming til dette også, retusjering jatakk!, så det er helt lov til å si at jeg ikke bør velge noen av bildene over. Kanskje jeg burde ta bilde i mer profesjonell sammenheng ettersom jeg vil ha bildet i lang, lang tid? Ikke vet jeg.

Og ja, si gjerne om dere synes jeg er helt på tur som ikke liker å bytte profilbilde i tide og utide. Kanskje det ikke betyr noe som helst det heller? Kanskje det spriter opp hverdagen vår, når vi får se et nytt ansikt i strømmen av informasjon? Del, del, del!

Hvem er AstridVU?

En spesiell takk til Hans-Petter som gjennomførte det siste sparket som medførte at min bakdel kom i gir.2 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page