top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Ferieidyll for familier som virker

Noe av det beste jeg vet med det å ha funnet akkurat han som ble min egen EkteMannen, og at vi har fått muligheten til å skape tre Småtroll med vår egen, merkelige blanding av gener og miljø, er at vi funker så bra sammen. Vi virker som en familie. Dette høres kanskje litt flåsete ut, men jeg mener det absolutt, fullt og helt. Noe av det jeg er aller mest glad for, og takknemlig for, er at vi Valen-Utvikere virker som en familie.

Det gjør nemlig ferielivet vårt så utrolig mye enklere.

To kjære som gleder seg til å dra inn til hovedstaden for å feire 5 års bryllupsdag.

Vi kunne vært en familie hvor en eller flere av de voksne var av typen som booker feriehus i Danmark i januar – for sommerferien året etter, eller som aller helst tar en avgjørelse i oktober om hva som skal finnes på og hvor det skal finnes på, i juli året etter.

Vi kunne også vært en familie hvor de yngste medlemmene i familien var vant til ferieuker som ble fyllt opp av planer, fra morgen til kveld, for å sikre at de opplever og erfarer mest mulig i ferieukene sine. En tur til Liseberg, før man svipper videre opp en høy fjelltopp til fots – og deretter å fly til Kreta for badeland, sightseeing og paraplydrinker, hvorpå hjemreisen går via New York, slik at storbylivet også kan oppleves.

For veldig mange er det dette ovennevnte som virkelig er ferie. Å planlegge, glede seg og så gjennomføre. Å oppleve noe nytt fra år til år, flytte grenser og møte helt nye folk. Og av og til lurer jeg på om vi frarøver våre egne Småtroll denslags opplevelser. Om vi burde vært mer som disse andre menneskene, reist mer vekk, utvidet horisonten vår mer. Men – jeg ender alltid opp med den samme konklusjonen; vi må ta valg og avgjørelser som gjør at vår familie blir fornøyd, og som gjør at vår familie virker. Familier som liker denne formen for planlegging, med dertil fantastiske ferier, de har antakelig barn som liker det samme, og dermed blir de også familie som virker. Som virker for dem.

Det som funker for en familie trenger ikke funke for en annen familie. Så enkelt bør det vel kunne sies? Og så enkelt bør det være, etter min mening.

Etter at jeg fikk min egen familie, merker jeg en stadig større ro i forhold til dette med å skulle tilfredstille menneskene rundt meg. I hvert fall når det handler om å gjøre ting som funker for oss, som får vår familie til å virke. Om ‘alle andre’ har sine Småtroll på et stort antall fritidsaktiviteter hver uke, betyr ikke det at vi må gjøre det samme. Om ‘alle andre’ har gode rutiner for ukepenger og ukentlige gjøremål for familiemedlemmene, betyr det likevel ikke at vi må kjøre etter samme opplegg. Om andre familier liker å være ute av døren klokken ni lørdag formiddag for å få mest mulig ut av helgen, betyr ikke det at vi gjør noe feil når vi spiser frokost i helgene i 12-tiden. Det kan definere vår familie som latere enn andre familier, men det trenger ikke nødvendigvis bety at vi gjør noe feil. Vi gjør rett og slett det som funker for vår familie.

Etter min mening må hver familie finne ut av hva som funker best for seg og sine, og deretter håper jeg vi alle kan slutte å sammenlikne oss alt for mye med alle andre. Og ikke minst; jeg tror det er viktig at vi lærer våre Småtroll tidlig at det som er normalt i en familie, ikke nødvendigvis er normalt for den neste. Da tror jeg vi kan så noen gode frø i våre barn, som gjør dem bedre rustet til å møte kommentarer om slike forskjeller fra sine venner og sitt nærmiljø. For det er naturligvis en utfordring, om man lar den bli det; en ting er hva vi voksne mener og ønsker, men hva med Småtrollene? Vårt eldste Småtroll fikk i 2. klasse spørsmålet fra sine klassekompiser, om hvorfor han bare hadde vært i Norge i sommerferien. Han forstod ikke spørsmålet og begynte å fortelle om alt det fine han hadde gjort, sett og opplevd i løpet av sommeren. Og det var det, deretter lekte barna videre. Er det feil at det er så enkelt?

Dette er min form for ferieplanlegging; Å lage fine lister i farger, dagen før avreise til Køben.

Vi er en familie som er utrolig dårlig på ferieplanlegging. I vår familie er planlegging omtrent ikke-eksisterende. Vi vet aldri når eller hvor vi skal ha sommerferie, i hvert fall ikke før det nærmer seg sommer, og da snakker vi om den samme sommeren som vi skal feriere i, ikke neste sommer. Vi har omtrent aldri planer for høst- eller vinterferien, og det medfører at vi stort sett aldri reiser vekk i disse skoleferieukene. Dette skjer ikke fordi vi ikke kan planlegge, bare så det er sagt. Jeg elsker å glede meg, jeg elsker å strukturere, fikse og ordne. Planlegging kan vi og planlegging er i utgangspunktet veldig gøy. Like fullt planlegger vi aldri feriene våre lang tid i forveien – og følgelig drar vi heller aldri på særlig spektakulære ferier, med flust av innhold, og møtes ofte av forundrede uttrykk og en akutt omsorg for Småtrollene våre og deres umettede feriebehov.

Grunnen til at vi ikke planlegger feriene våre før det i utgangspunktet er for sent til å booke de mest spennende tingene, er fordi det er viktig for oss å kunne være fleksible. Vi har lyst til å kunne si spontant ja til å ta imot gjester som plutselig ønsker seg en nesoddferie. Vi har lyst til å ta noen impulsive turer til folk, slik at vi får besøkt flest mulig av alle de fine folkene vi kjenner, i løpet av sommeren. Men aller viktigst; grunnen til at vi ikke planlegger våre sommerferier eller andre ferier bedre, er rett og slett fordi vi liker feriene våre slik de blir uten for mye planlegging god tid i forveien.

Vi trives med å ha alle mulighetene åpne når sommeren nærmer seg, for å kunne tilbringe sommeren akkurat der vi ender opp, hva enn det måtte bety av fulle hotell, fullbookede feriehus eller andre begrensninger. Vår sommerferie ligger antakelig ikke spesielt høyt opp på andre folk sine ferieønsker, men det trenger den heller ikke å gjøre, så fremt vi er mer enn godt nok fornøyd? Vi elsker muligheten til å tilbringe en strålende sommer på Nesodden, for selv om vi bor der resten av året også, blir vi aldri lei av Nesodden i strålende sommervær. Det å ha tid til late dager på stranda, eller å kunne ha mye besøk og alltid ha plass til overnattingsgjester. Vi elsker å ta småturer til fine folk, unne oss to turer til Tusenfryd eller plutselig sitte på et tog til Bergen. Greit, det er ikke like fancy og flott som å ta den Transibirske Jernbane, eller å kjøre TGV’en i Frankrike for den saks skyld, men det er like fullt akkurat slik vi vil ha det.

Årets sommerferie for familien Valen-Utvik, den ble i juni i år bestemt at skulle være tre uker i herlige København. Ja, tre uker i en by. Ja, med Småtrollene. Og ja, vi er helt sikre på at det er dette som passer oss perfekt, som gjør at vår familie virker på best mulig måte. Og ja, også for Småtrollene.

For det er hver sin smak, eller hva? Akkurat denne sommeren kjente vi et behov for å kunne booke oss inn i en strålende leilighet gjennom det fantastiske nettverket av privatutleide boliger, AirBnB, for en lengre periode, slik at vi kunne kombinere ferie og jobbing på en måte som vi som selvstendig næringsdrivende må gjøre. For oss dekker København behovet for å oppleve noe nytt, spise god mat, få nye erfaringer og leke med Småtrollene på nye steder. For oss betyr det at både voksne og Småtroll får landet på en annen måte enn vi ville fått gjort om vi skulle valgt en annen ferie. For oss er dette spennende, givende og ikke minst; samlende. Vi elsker å være sammen, vi elsker å ta livet med ro, vi elsker å bare være. Og København er jammen en fin by å bare være i.

En liten smakebit av hvordan vi har det i København.

Vi storkoser oss! …og det tenkte jeg fortelle mer om i et annet innlegg. Om noen har lest helt hit, antar jeg at jeg har brukt opp ordkvoten min for dagen, og kanskje vel så det? Takk for at du leser og takk til alle dere som legger igjen en liten hilsen eller deler videre. Jeg setter stor pris på det!

Helt til slutt; Flinke og inspirerende CecilieTS har også skrevet om ferie og prestasjonsfeiring. Absolutt lesverdig og om jeg hadde kunnet skrevet under på hennes innlegg også, så hadde jeg gjerne gjort det.

Håper du gjør det som er riktig for deg og dine

når du velger feriedagene dine!


God onsdag alle sammen!


Du kan følge denne bloggen på facebook. Håper du har lyst til å klikke deg inn og trykke liker, og om du er ekstra grei, deler du den siden med dem du tror kan ha interesse av denslags. TAKK!4 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page