top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

6 tips for å lage en ekstra fin ferie – med store barn, i Gøteborg / omegn

Oppdatert: 29. nov. 2020

Da vi spurte Arvingene (altså barna, jeg kan rett og slett ikke kalle dem Småtroll her på bloggen lenger – de har blitt så store!) hva de ville gjøre i ferien denne sommer, svarte de enkelt og greit; Kan vi være hjemme? De ønsket seg en lang sommer hvor de kunne gjøre akkurat som de ville – trene, bade, henge med venner og ikke minst; gjøre ingenting. Så da ble dét utgangspunktet vårt, altså å være mye hjemme, men så fikk vi heldigvis Arvingene med på et par svippturer hit og dit.

Den første turen, som kickstartet sommeren vår sånn på ordentlig, var til Gøteborg.


Det fine med Gøteborg som reisemål, er at det er bare ca 3 timer som skiller det første og andre bildet her. 


Det er ikke det at vår familie er spesiell av noe slag, men vi har akkurat ett barn ‘for mye’ når det kommer til å bestille ferieaktiviteter. Såpass mye kan vi bare erkjenne først som sist; reise- og ferieverden er lagt opp til gjennomsnittsfamilien med to voksne og to barn. Definitivt ikke for to voksne og så godt som tre tenåringsbarn. Så – vi er veldig takknemlige for at Airbnb finnes, slik at vi slipper å booke enten store suiter av noen hotellrom, eller rett og slett må dele oss opp over to hotellrom. Det hjelper ikke hvor mange poeng jeg har hos de ulike hotellkjedene, når jeg så godt som aldri får brukt dem sammen med hele familien min. Så derfor;

Tips #1 Sjekk Airbnb for overnattingsmuligheter på stedet du ønsker å reise til

Vi bor i et Block Watne-hus fra 80-tallet til vanlig (vi kjøpte huset av mine foreldre, etter at de bygde på en generasjonsbolig, så vi kan eller vil verken rive eller flytte). Vi trives veldig godt hjemme, men huset vårt har ikke de aller smarteste løsningen og vi synes det er litt vanskelig å gjøre de store endringene. Vi liker derfor å unne oss litt ekstra luksus når vi reiser på ferie, og plukker ut leiligheter på Airbnb som ligger sentralt, er store og som har inspirerende interiør og spennende løsninger. På den måten kommer vi hjem til huset vårt ikke bare vel uthvilte etter fine ferier, men også med ideer og inspirasjon til hvordan vi kan gjøre om på ting hjemme. For ikke å snakke om det å hente planteinspirasjon fra andres hjem! Det er virkelig ikke få planter jeg har fått på ønskelisten min, etter å ha ‘bodd med’ en tilsvarende plante i et Airbnb-hjem. Og folkens; det er så mye fint å velge blant på Airbnb – så her er det definitivt noe for enhver smak!


Edit:  Noen har ytret ønske om at jeg tipser konkret om disse stedene vi velger å bo via Airbnb, og det gjør jeg da så gjerne! Det fantastiske huset vi fant via Airbnb, ligger i Kullavika, ca 25 min sør for Gøteborg, eies av Malin og hennes mann, og de bor der med sine to barn. De var helt nydelige å kommunisere med, og huset kunne ikke vært mer på stell. Anbefales virkelig på det varmeste!

NB! Jeg oppdaget dette huset fordi Hanne-Lene Dahlgren hadde booket det for sin familieferie tidligere den sommeren, og fikk dermed lenken til huset av henne. Hanne-Lene og Anders har yngre barn enn vi har, og jeg fikk inntrykket av at det kanskje ble litt stress å passe på barna ved bassenget hele tiden, men har du litt større og svømmedyktige barn, så var det virkelig gull å ha sitt eget basseng. Hanne-Lene er selverklært #vegetarentusiast og har forøvrig skrevet den mest solgte kokeboken i Norge i år, En skikkelig digg kokebok med kjøttfri favorittmat, som har flust av gode oppskrifter på retter som er vegetariske. Vi har såklart boken og anbefaler den på det varmeste! Vi gleder oss til å bli grønnere denne høsten 💚


Jeg tror jeg må driste meg til å spørre om å få avleggere av noen av de fineste plantene neste gang! 

Tips #2 Lag deg en ferie som du og dine liker og trenger

Vi booket et helt fantastisk hjem ca 25 min sør for Gøteborg, og la oss være ærlige; det var både fordi huset var fint i seg selv, men jammen vel så viktig var det at det var et eget svømmebasseng der også! Vi kunne dermed gjøre det vi liker å gjør mye av på våre ferier; sånn cirka ingenting. Ja, det høres kanskje rart ut, men for at vi skal få landet og få slappet skikkelig av, er det viktig for oss å ha muligheten til å ikke legge opp fullt program fra morgen til kveld. At vi rett og slett kan kose oss der vi er – med det som er rundt oss og med hverandre. Nok et argument for at hotellrom nok ikke er det beste for oss, i grunn, for det kan jo bli vel trangt og intimt å være fem stykker på noen få kvadratmeter over lengre tid.


Fornøyde badenymfer som sikret seg mange turer i bassenget ila våre fem netter her. 


I dette huset kunne vi virkelig få landet etter en hektisk vår, og det var det absolutt behov for. Det å ikke måtte ha på vekkerklokke fordi vi skal rekke en eller annen severdighet, men likevel stå opp tidlig – bare fordi jeg vil. Jeg elsker å stå opp tidlig når jeg er på ferie, særlig om jeg klarer å få litt tid for meg selv før resten av huset våkner. I Gøteborg kunne jeg legge meg rett ut på en solseng og lese bok før resten av huset våknet, og det var helt nydelig. Etterhvert som folkene våknet, hoppet vi i bassenget (ja, før frokost), for deretter å spise lang og sen frokost sammen, samtidig som vi la planer for hva vi ville gjøre med resten av dagen vår. Helt perfekt – for oss!



Da vi kom tilbake til huset etter ulike utflukter vi tok oss, var det fritt frem for koselige aktiviteter som filmkvelder, spa-behandliger (familie-spa er jammen undervurdert som underholdning!) og kortspill i fleng. Ja, og så flere turer i bassenget da, naturligvis.


Tips #3 Bli kjent med lokalmiljøet

Jeg skjønner at vi kanskje er litt spesielle, men noe av det vi liker aller mest med å reise nye steder, er å være et sted lenge nok til at vi blir godt kjent med det som er mest tilgjengelig i lokalmiljøet der vi er. Sjekke ut den lokale matbutikken, se om det er skoler i nærheten vi kan spille basketball eller leke oss på andre måter på, finne en lokal baker som vi kan handle av, spise middag på lokale restauranter – virkelig føle at vi bor der vi er. Om vi klarer å få oss noen ulike ‘stamsteder’ i løpet av tiden vi er på ferie, altså at betjeningen kjenner oss igjen, at vi skravler litt løst og fast med dem og hører noen historier hist og her, at de kanskje til og med husker vår kaffebestilling – ja, da er det virkelig et tegn på en god ferie for vår del. Vi henger ikke aller mest i de mest turist-intensive stedene, men synes det er hyggeligere å bli kjent med ‘folkesjela’ der vi er.


I Kullavik, altså ca 25 minutter sør for Gøteborg, var det mange koselige steder som vi fikk besøkt ila dagene vi var der. Beliggenheten og maten på Restaurant PIR er verdt å trekke frem, og en fin bonus når man er akkurat der, er at det bare er å hoppe rett fra bryggen ut i vannet om varmen skulle bli for intens. Virkelig en sjarmerende plass som er vel verdt et besøk. Det kan lønne seg å bestille bord der, for det var virkelig et populært sted på fine sommerdager.




Nei, det er ikke så lett å få fem VUer med på en familieselfie, men jeg skal ha for forsøket. 

En annen restaurant verdt å sjekke ut, er Långedrags Värdshus. Vi var der en dag det var overskyet og vind, så vi satt inne i koselige lokaler som minnet litt om stilen som finnes på de sjarmerende danske badehotellene. Men, er du så heldig å ta turen dit en dag det er fint vær, er jeg helt sikker på at det er virkelig magisk å sitte ute, rett ved vannet. Maten var fantastisk god, betjeningen det samme – og dette er virkelig et sted vi gjerne kommer tilbake til.



Blåskjell til poden, rødspette til meg – god deal! 

Tips #4 Sett av tid til å vandre gatelangs i Gøteborg – så gull kan dukke opp

Arvingene våre var ikke spesielt interessert i Liseberg eller andre turistmagneter denne gangen, men en tur inn til Gøteborg sentrum ville de være med på – uten at vi hadde noen spesiell mål og mening for turen. Vi har vært i Gøteborg tidligere, men det er noen år siden og vi er ikke spesielt godt kjent. Det kan jammen være en fordel også, for da trasker man rundt uten plan og finner brått noe som viser seg å være gull – for oss!


Et virkelig høydepunkt for av denne typen, var da vi helt tilfeldig kom over Boulebar – en utendørs bouleanlegg, med bar, restaurant og iskiosk, helt nede ved vannet. På få minutter hadde vi fått leid oss bane, bestilt oss noe å drikke og hadde fått en rask innføring av de ordentlige reglene for dette spillet. Lageinndelingen ble Arvingene mot De Voksne og dette er et veldig kjekt spill som alle kan være med på, uansett ferdighetsnivå. Dette var virkelig et sjarmerende sted! Så vidt jeg vet har Prindsen Hage også boule (og flere andre spill) i Oslo, men ja til enda flere som ser verdien av å leke og spille, samtidig som man kan drikke og spise litt.

Sosiale og hyggelige aktiviteter kan vi vel ikke få nok av?



Tips #5 Få tips fra lokale – så du får vite om Gøteborgs skjulte butikkperler

Vandring gatelangs i Gøteborg er absolutt anbefalt, og byen er fin nok til å bare gå rundt og suge til seg inntrykk. Det er alltids mye fint å se på, men; en sånn tur kan fint kombineres med shopping naturligvis. Forøvrig; en bonus jeg oppdaget på årets ferie til Gøteborg, var at Arvingene fungerer utmerket som bærehjelp! Ikke var de spesielt interessert i alle interiør- og blomsterbutikker jeg gjerne ville innom, så de meldte seg frivillig til å sitte på en benk i nærheten og passe på de allerede anskaffede posene. Helt perfekt!


Men altså; spør lokale om tips til hvilke butikker du bør innom, så får du en effektiv runde innom de aller beste stedene. Aller best er det naturligvis om den lokale tipseren kjenner deg, så vedkommende vet hva du liker, men det skjønner jeg kan bli vanskelig å få til. Vi var derimot særs heldige, for Linda (som vi kjenner godt som DFDS-Linda) er fra Gøteborg og leverte villig en smørbrødliste av perler vi absolutt burde legge turen innom. Jeg matet disse Gøteborg-tipsene inn i Google Maps, og så var det bare komme igang. Og nei, vi rakk ikke innom alt dette, men det tilsier jo bare at vi bør ta en tur tilbake en vakker dag 🙂


Noen steder som ble mine umiddelbare favoritter, var Artilleriet (interiør), da Matteo (kafé med fantastisk pizza og god kaffe), Floramor & Krukatös (en virkelig nydelig blomsterbutikk, med fin bakgård, hvor du gjerne kan spise maten fra da Matteo) og Grandpa (freshe klær og litt annet gøy). Og en ekstra bonus; alle disse stedene ligger innenfor ett og samme kvartal. Effektivt, eller hva?



Virkelig mye fint inne på Artilleriet




Nydelig pizza og fine mursteinsomgivelser som jeg falt pladask for – inne på da Matteo.


Mange kule klær og noe fint interiør på Grandpa.




…og favoritten over alle; denne nydelige blomsterbutikken – Floramor & Krukatös! 

I tillegg til de nevnte stedene over måtte vi naturligvis en sving innom den alltid sjarmerende bydelen Haga også. Her føles det som om vi går tilbake i tid og rett og slett får oppdage hva ‘gamledager’ er. Noen favoritter herfra skal dere naturligvis også få; Kawaii (små rariteter, leker og unicorns) og samme beskrivelse gjelder for øvrig også for Unicorn and Sons. Olivolja Etc er helt rå på olivenolje av alle slag, og må alltid besøkes.


Alltid inspirerende å ta turen innom Tell me more.


På interiørfronten bør turen legges innom Tell me moreRum for inspiration og Haga Hem, så er det stor sannsynlighet for at noe fint vår være med deg hjem som et lite minne om denne fine bydelen. Og selvfølgelig; er du Haga bør du svinse innom Café Husaren eller noen av de andre kaféene der, for å kjøpe med deg Hagabullen. Det må være de største kanelbollene jeg noen sinne har sett, og ja, en bolle kan fint deles på flere!

Tips #6 Gjør shopping effektivt og hyggelig

Vi bruker ofte sommerferien til å klargjøre for en hektisk høst, og ikke minst; til skolestart. Det innebærer ofte at vi trenger å handle klær, sko og annet som Arvingene brått har vokst fra, og selv om de er flinke til å bære poser og vente tålmodig når moren titter i fine interiørbutikker, betyr det ikke at de elsker å gå i butikk etter butikk etter butikk – på jakt etter den ene buksen eller genseren de trenger.

Heldigvis for oss så tipset Linda også om noen kjøpesentre som lå i nærheten av der vi bodde. Et besøk på Hede Fashion Outlet sikret oss mye av det vi trengte, og var i grunn som en svensk variant av Norwegian Outlet på Vestby. Fine klær i god kvalitet, til rabatterte priser – det klager man jo ikke på. Vi tok i tillegg turen innom Frölunda Torg, som var et stort kjøpesenter med de litt mer ‘vanlige’ butikkene, og brått hadde vi sikret oss alt vi trengte.


Frølunda Torg er et av de bedre kjøpesentrene jeg har vært på, og jeg er godt vant; vi jobber tross alt med Ski Storsenter!

Så – det var noen tips fra meg til hvordan du kan lage deg en skikkelig fin ferie, ja, om du er sånn som meg da. Det er jo ikke sikkert, naturligvis. Kanskje du liker ferier med fullt program, reiseguide og å få vært innom absolutt alle spennende severdigheter som finnes. Det er helt fint det også! Det viktigste er jo at vi lager oss en ferie for oss selv og våre kjære, som vi liker og som gir oss det vi trenger – og ikke er opptatt av hva alle andre mener er riktig. Om du har tanker eller andre tips til hvordan man kan lage seg den perfekte ferien, er det bare å fyre løs i kommentarfeltet eller kontakte meg i andre sosiale medier. Blir særs glad for innspill!

❤︎

Vil du være sikker på at du får med deg mine nyeste innlegg, hvor enn sporadisk de kommer, anbefaler jeg at du følger facebooksiden til bloggen

Følg meg gjerne også på instagram / snap: @ astridvu. 

294 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page