top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Enkel og gratis julekalender

Jeg elsker vår enkle, ‘overpedagogiske’ julekalender – og det ser det ut til at Småtrollene også gjør. Den tok meg bare noen minutter å lage, den inneholder hyggelige aktiviteter og gode samtaleemner, og det beste av det beste; den er så godt som gratis!


IMG_0488.JPG


Det trenger ikke ta lang tid å lage familiens julekalender

Denne tiden på året er den aller mest hektiske for vårt lille firma VU, men jeg nekter at det skal berøre graden av førjulskos som jeg mener denne herlige måneden bør bestå av. Derfor – jeg forsøker å finne ut av hva som faktisk er det viktigste med det vi ønsker å gjøre, og finner deretter måter for å få gjennomført det på – til tross for eventuelt tidspress eller andre mer eller mindre gode argumenter man har for å skalere det hele ned. For våre Småtroll er det å ha en kalender å samles om, en som byr på et overraskelsesmoment og en som gir dem noe de kan glede seg til. De har fått hver sin enkle sjokoladekalender fra Nille av sin mormor i tillegg (til den nette sum av 10 kr per stk), så hver dag byr dermed på en sjokoladebit til hver – og denne kalenderen jeg laget, som de har sammen.


Det enkle er ofte det beste

Til felleskalenderen har jeg kjøpt kalenderposer og har hengt disse opp på veggen med papirtape, i en formasjon som et halvt juletre. I hver pose finnes en liten lapp. Lappen inneholder et lite spørsmål eller oppfordring per dag, samt en hyggelig aktivitet vi skal gjøre sammen som familie. Pose nummer 1 fikk frøken Småtroll på 6 1/2 år åpne, og hun stavet seg gjennom lappen – bokstav for bokstav.


IMG_0489.JPG

Luken inneholdt spørsmål om hva Småtrollene var ekstra takknemlig for og en lovnad om å se på julekalenderen og spise pepperkaker sammen som familie. Småtrollene jublet, ga hyggelige svar på dagens spørsmål, gumlet pepperkaker og koste seg i armkrokene våre mens vi så på julekalenderen. Nå gleder vi oss alle til luke nummer 2. (Foreldreinformasjon; det fine her er jo at man ikke trenger å finne på aktiviteter for alle 24 luker fra starten av, men man kan ta det litt etter litt og man kan tilpasse det ukenes andre aktiviteter fremover.)


Julekalender som representerer våre verdier

Dette er en kalendervariant jeg mener alle som vil kan få til, uansett tid og budsjett tilgjengelig. Noen kan nok mene at jeg er litt overdrevent pedagogisk med denne, men sånn liker jeg det. For meg er det viktigste at kalenderen skaper forventninger opp mot julen, at den er noe vi kan samles om som familie og at den gir oss et godt grunnlag for samtaler om prioriteringer, takknemlighet og andre viktige verdier for oss – noe jeg synes førjulstiden er ypperlig å bruke til.

Det Småtrollene setter aller mest pris på, er at vi gjør hyggelige ting sammen – og det vil denne kalenderen virkelig sørge for.

1. desember, folkens – starten på selveste julemåneden; vi er klare og gleder oss til alt denne måneden måtte bringe av juleglede og familiekos!

Med de aller beste ønskene for en rolig og god førjulstid ♥ 

0 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page