top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

En fredagskveld utenom det vanlige


Fredager er temmelig forutsigbare i familien Valen-Utvik.

Småtroll er normalt sett som slitnest etter barnehage og skole på torsdag ettermiddag, mens fredagen gir de merkelig nok en slags ny giv og energi. Kanskje av å gjøre ekstra hyggelige aktiviteter på skole og barnehage på fredagene, med muligens roligere dager enn ellers i uken.

Så også i dag.

Arbeidsutfordringsmessig har EkteMannen og jeg ofte kontordager for VU på fredager. Innedager hvor vi får unna administrative oppgaver, forsøker å komme litt ajour i mailbokser og får kommunisert med hverandre og kunder for å få planlagt kommende uke. Noen fredager inneholder spennende, nye utfordringer i form av potensielle nye storkunder eller spennende prosjekter – og noen fredager inneholder finurlige tanker og eksperimentelle nye muligheter.

Så også i dag.

Huset vårt blir shinet av verdens mest sosiale og søte vaskedame på fredager og hun gjør at hver en krok dufter av lavendel. Gulvene viser seg fra sin fineste side og vinduskarmer reflekterer solstråler på en skinnende måte. I hvert fall i cirka 5 minutter etter at vaskedamen har forlatt Huset. Huset gjør sitt ytterste for å bekjempe småtroll, hybelkaniner og underlige flekker lengst mulig – slik at Huset kan oppfattes som både rent og ryddig aller helst helt til lørdag morgen.

Så også i dag.

Etterhvert som både Huset, Småtrollene, EkteMannen og jeg lander, er Helgen etablert. Helgen begynner med Fredagskvelden. Man kan tenke seg at en fredagskveld kan variere fra fredag til fredag, men så er ikke tilfellet. Fredagskvelden er definert av klare rammer og er mer eller mindre lik fra fredag til fredag. Fredagskvelden innebærer at det aller minste småtrollet, selveste Prinsessa, ikke får middag. Hun ofres til fordel for en sen middag foran tv-skjermen, noe hun ekskluderes fra ettersom hun har behov for minst et halvt døgn med søvn. Videre inneholder Fredagskvelden kyllingvinger. Alltid. De må være svenske, de må krydres av oss og det eneste som kan variere, er hvorvidt vi skal være sunne eller ikke. Er vi sunne vil kyllingvingene akkompagneres av salat. Og til slutt inneholder alltid Fredagskvelden tv-underholdning. Underholdningen kan variere ut fra hva programsjefen til TV2 Underholdning bestemmer seg for, men kjente og kjære favoritter er X-Factor, Norske Talenter eller Idol. Helt utenomtvistelig er det at tv-underholdningen må inkludere rare mennesker, sang og en svært varierende grad av talent.

Så ikke i dag.

Det vil si, for størsteparten av familien, altså for Småtrollene, Huset og EkteMannen, vil Fredagskvelden gå omtrent som normalt. Den vil inkludere tv-underholdning, men den vil ikke inkludere meg. Det var såpass forvirrende for Småfolket, Huset og EkteMannen, at de rett og slett lagde middag på ettermiddagen. Ikke på kvelden. Småfolkprinsessen ble forundret, fortumlet – og mett. Resten av Fredagskvelden forventes å forløpe som normalt, dog ikke for meg.

Denne Fredagskvelden skal tilbringes i hovedstaden. På underlig vis skal jeg kle meg ut av innekontorklær og kle meg opp i pen bukse, topp og finvesken. Negler med lakk som er avskallet etter lek, jobb og litt gnaging, skal omlakkeres. Offentlige trandsportmidler skal benyttes og fineste Hanne skal møtes. Deretter skal vi samle mot og krefter, bekjempe sår hals og energimangler, og legge turen til et sosialt samlingspunkt hvor enda flere fine folk vil være til stede. Folk som Kristin, Mona, May, Celiné og mange flere. Folk som vanligvis kommunierer mest i skriftlig form, men som nå har bestemt at skriftlig form skal gjøres om til muntlig form, i hvert fall for en kveld. En kveld som kan være starten på noe nytt eller fortsettelse av det foregående. En kveld hvor folk møtes, folk som kanskje aldri ville møttes om ikke den store verdens veven fantes. En kveld for bonusrelasjoner.

Det som uansett er sikkert er at denne Fredagskvelden blir utenom det vanlige. Den vil inneholde en treretters middag, godt drikke i glasset, mange historier å bli kjent med, latter som sitter løst og undrende blikk og usikkert returneringstidspunkt.

Det vil bli rapportering underveis og om Husmora gjør seg noen underlige erfaringer, vil det antakeligvis komme oppdatering i etterkant. Erfaringer gjøres og da bør erfaringer deles. Slik at om andre har forutsigbare Fredagskvelder som brått ikke er forutsigbare lenger, så kan de nyte godt av mine erfaringer.

Det ryktes at dette kan være godt for meg. At jeg kan ha behov for å komme ut av rutinen, om enn kun for en kveld. Og at det kan være fornuftig tidsbruk å ikke fokusere på EkteMann, Huset, Småtroll eller Arbeidsoppgaver en stakket kveld.

Jeg er spent på utfallet av denne Fredagskvelden.

2 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page