top of page
 • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

2015 – let’s go!

Jeg er så fantastisk gira og klar for 2015!

Nytt år, nye, blanke ark og nyinnkjøpte fargestifter gjør meg like tullete gira hvert eneste år, men det føles likevel som at jeg er ekstra gira ved inngangen til akkurat dette nye året. Kan det være fordi jeg fyller 40 år i år – en alder jeg før har definert som «veldig voksen, sånn skikkelig-skikkelig voksen» og som jeg har grudd meg litt til, men som jeg nå merker at jeg ikke gruer meg til likevel? Kan det være fordi vi i løpet av 2014 fikk endel systemer og strukturer på plass i firmaet vårt, Valen-Utvik, som gjør at jeg føler vi er veldig godt rustet for enda flere spennende muligheter i 2015? Kan det være fordi jeg kjenner på en enorm takknemlighet for alt vi har, alt vi er, alle vi har rundt oss og alle vi kjenner? Kan det være fordi jeg har fått enda et år klistret til baken, og at jeg på et merkelig vis kjenner en ro, en trygghet og en stolthet, over alt vi er, gjør og kan, i stedet for å fokusere på alt vi ikke er, ikke gjør og ikke kan? Kan det være fordi vi har fått brukt denne jule- og nyttårsferien på en ekstremt god måte, i vår egen målestokk – og at vi derfor føler oss virkelig klare for hverdag og et nytt år? Det er nok alle disse grunnene godt blandet sammen, ispedd en hel del andre grunner også, tenker jeg, men resultatet er i hvert fall at jeg er særs klar for 2015!

Det er ingen tvil om at nytt kontor for Valen-Utvik utgjør en stor del av grunnen, og her kommer en liten smakebit;


IMG_1639


Effekten av en rolig juleferie

Vi hadde en ekstremt hektisk høst og jobbet til langt på natt hver kveld frem mot juleferien, da denne tiden virkelig er høysesong for firmaet vårt. I tillegg valgte vi å takke ja da noen håndtverkere vi kjenner fortalte at de hadde litt ledig kapasitet i desember. Dermed satt vi igang en ganske stor oppussing og fornying av romløsningene i huset vårt. Dette medførte at vi ikke fikk gjort alt vi vanligvis gjør i desember, som vår årelange tradisjon med juleverksted blant annet. Jeg liker absolutt ikke å ikke få til alt jeg vil, men i år kjente jeg at dette var helt riktig prioritering. Juleforberedelsene våre kom kun til på si gjennom hele desember, og vi endte opp med å holde på med de siste juleforberedelsene i huset helt frem til kl 05:15 julaften morgen. Men – da ble vi helt ferdige, så fra det øyeblikket Småtrollene slo opp gluggene på julaften, ca 3 timer etter at vi hadde lagt oss, var det bare å stå opp, gå opp og slå på lysene på juletreet, tenne lysene i kjøkkenet, rope ned at Småtrollene kunne få komme opp – og så sette seg tilbake i godstolen med en kopp kaffe og nyte de deilige utropene deres. Deres «Åååh!», «Så fiiiint!» og «NÅ er det jul!» er verdt hver eneste time av forberedelser, og særlig med vissheten om at dagene fra da av og ut juleferien, kun skal handle om å skape julestemning, lage julemat, spise julemat og nyte deilig julekos med familien vår. Vi har arrangert juleselskaper for familiene på begge sider og de resterende dagene har vi brukt mange dager på å bare være. Ingen store ambisjoner om skiturer (takk Herr Vær!), ingen heftige koordineringer for sikre at vi rekker innom alle vi gjerne vil se og være sammen med og ingen dårlig samvittighet for at planlagte kurs ikke ble gjennomført. Vi har brukt tiden på å legge oss sent, sove dertil langt ut på formiddagen, og på å slappe av, kose oss, spille, lese, snakke, leke og spise masse god mat. Vi har også prioritert å komme i orden etter vår oppussing, både på Valen-Utvik sitt nye kontor i loftsetasjen og i alle de andre rommene i huset – som nå har blitt stokket om på, og det er virkelig så godt å starte året med dette utgangspunktet!


10454195_382827001889605_245504979_n

Vi starter 2015 med;

 1. alle erfaringene fra 2014 godt lagret i minneboksen og som visdom på baken

 2. et splitter nytt, stort, lyst og luftig kontor for VU, med god plass til hver vår kontorplass og en kjekk møtekrok med plass til vår flinke trainee

 3. eget rom til eldste Småtroll, nytt rom for de to minste Småtrollene, nytt soverom til EkteMannen og Husfrua, et eget spille- og lekerom til Småtrollene – og ikke minst; det er ryddig og orden på disse rommene!

 4. ferdigsorterte klesskap, god oversikt over ulltøy og andre nødvendigheter, og med et godt bidrag med klær til resirkulering som en fin bonus

 5. alle papirene til VU for 2014 er arkivert i riktige permer, mens nye permer, excelark og oversikter for 2015 er laget og klare til bruk

 6. god oversikt over beholdning av mat i frysere og matskap (for handling har vi ikke tatt oss tid til, så vi har «spist oss ned» på det vi har hatt og dermed fått full kontroll)

 7. tomme skittentøyskurver, hvor selv de plaggene som på merkelig vis blir liggende helt nederst, omtrent for alltid, faktisk er vasket, brettet og lagt på plass der de skal være

 8. et godt familiemøte innabords, med definerte punkter for prosjekter vi vil ha gjennomført gjennom året, områder hver og en av oss skal jobbe med og hva vi som familie vil ha mer og mindre av

 9. blanke ark og notatblokker i fleng, klare til å være underlag for skribling og tankesprell, både for firmaet vårt, VU, for oss selv og for familien vår

 10. å være lei brus, kaker, fet mat og sløvende filmkvelder, i hvert fall så godt som lei… Lei nok til at å skulle forholde oss til en dag i uken med slikt, høres ganske så okay ut


10881946_409148105911014_2119186333_n


Energi og overskudd gir krutt!

Jeg starter rett og slett 2015 med følelsen av å ha overskudd! At ting som ha vært okay og vel så det, nå faller på sin helt riktige plass og dermed blir helt supert! At jeg har energi, tid og kapasitet til det aller meste, at omtrent alt er mulig å få til om man bare er bevisst nok, og ikke minst; jeg startet det nye året med en følelse av at jeg kan utgjøre en forskjell for folk rundt meg. At jeg kan hjelpe, enten det er de nære og kjære, i businessammenheng eller i det større samfunnsbildet. Årene opp til og med 2014 har gitt meg så mange hyggelige tilbakemeldinger om at folk føler jeg har noe å bidra med, at de vil høre mer, lese mer og se meg mer, og for en fantastisk følelse det er å starte et nytt år med dette i erfaringsbagasjen! Jeg er så klar og er uendelig takknemlig!

Jeg føler at 2015 er et år hvor jeg kan få enda bedre struktur på tiden min, og på den måten få en bedre balanse mellom de ulike tingene jeg vil fylle livet mitt med. Med det tror jeg at jeg også kan få tid til å gjøre mer, for flere, og være en tydeligere bidragsyter i ulike flater – og det gleder jeg meg til! Jeg kjenner at jeg er klar for å påta meg mer,  ta større plass, bli stilt større krav til og få gjennomført mer av det jeg har gått med en drøm om å få gjort. Og det er så mye jeg vil ha gjort! Jeg vil utvikle meg mer faglig, innen ulike fag, og har derfor kjøpt tilgang til flere digitale kurs. Jeg vil lese mer, både fag, skjønnlitteratur og kanskje litt poesi? Jeg vil få mer tid til å være sammen med mennesker som gir meg energi, både faglig og privat, og forhåpentligvis tilføre energi tilbake. Jeg vil sette av tid til ro (meditasjon), trening, turer og lek med familien.


10832252_347716522068103_736104029_n

Ingen forsetter, kun to halvtimer per dag

Jeg vil ikke starte året med å lage en liste over alt jeg ikke kan spise eller definere hvor ofte jeg skal trene. Mitt mål er å være glad, ha energi og overskudd til å gjøre alt jeg vil få gjort og til å være den beste jeg kan være – og jeg har derfor bestemt meg for å ikke gi meg selv strenge regimer å overholde. Jeg skal derimot gi meg selv to halvtimer hver eneste dag – til kun meg selv. Den ene halvtimen skal handle om mental ro – og den andre skal handle om å være kreativ. En rolig spasertur med kun meg selv og tankene mine, følge og hente Småtroll på skolen eller fritidsaktiviteter, en halvtimes meditasjon eller en skikkelig trenignsøkt – det skal være helt og holdent opp til meg selv og jeg nekter å gi meg selv dårlig samvittighet uansett hva jeg velger. Den andre halvtimen skal dyrke den kreative siden av meg – for jeg har rett og slett lyst til å skrive mer. Jeg vil sette av tid hver dag til å gjøre noe kreativt, enten det er å skrive for hånd, lage lister, tegne, lære meg noe nytt, blogge privat eller faglig, eller ta opp igjen et håndarbeid. Litt bedre struktur på dagene mine, booke av tid i kalenderen, tydeligere fokus og to enkle mål per dag; en halvtime mental ro og en halvtime kreativ glede. Det tror jeg jaggu jeg skal klare å overholde og om jeg har riktig så flaks, etablerer dette seg som gode vaner jeg skal få problemer med å vende igjen. Det er lov å håpe, sant?

I morgen er det mandag, skolestart og hverdag, og uansett hvor deilig ferien har vært; jeg elsker hverdager!

2015 – jeg er klar, la oss komme skikkelig igang, for jeg forventer at vi skaper gull i år, du og jeg, 2015!


10831870_1509523465988078_562886694_n

Godt nytt år alle sammen, from all of VU to all of you

– og tusen hjertelig takk for følget i 2014!

Fotnote (en lang sådan, til fotnote å være):

De av dere som har fulgt denne litt underlige bloggen i noen av bloggens drøyt 10 års lange levetid, begynner kanskje å forutsi enkelte av innleggene mine, og til dere; ja, dette er nyttårsinnlegget mitt. Det innlegget som skrives i begynnelsen av januar hvert år, og som lover gull, grønne skoger og en endeløs positivisme for det kommende året. Det innlegget som ofte handler om tidsbruk, helse, mat, aktivitet, familie og prioriteringer. Det innlegget enkelte, med rette, har kommentert med «Dette har du jo forsøkt på før, Astrid – hvorfor tror du at du lykkes denne gangen?» Det innlegget som antakelig ikke veldig forskjellig fra år til år (men jeg går ikke tilbake i historikken min for å lese og sjekke).

Vet dere hva? Jeg elsker at det er sånn!

Jeg har hatt mine runder med «Jo, de har kanskje rett, de der som lurer på hva vitsen er når ikke målene er tydelige og kan nås», men mulig det skyldes årene som har klistret seg på baken min eller at hjertet har funnet en trygghet og ro, for nå tør jeg si uten blygsel; «Jeg elsker å gi meg selv og vår familie en ny start hvert nyttår, sette nye mål og identifisere nye fokus, og jeg liker å tro at alt er mulig!» Innerst inne vet jeg nok at vi ikke kommer til å klare å innfri alle målene og ønskene vi setter for oss selv og familien vår, men jeg er helt sikker på at det er sunt og fint for oss å gjennomgå denne tankeprosessen hvert år (og ha flere mindre justeringer året gjennom). Jeg tror nok vi er alt for glad i slumrende helgekos til at vi kommer oss ut i skog og mark før kl tolv i helgene, selv om jeg av og til drømmer om å bli en sånn familie. Jeg er også ganske sikker på at uansett hvor lite og sunt jeg spiser, og hvor ekstremt treningsnarkoman jeg blir, så vil jeg uansett slite med #bikinikroppen2015. Jeg er også sikker på at uansett hvor god jeg blir på å meditere, balansere jobb og privatliv, delegere og strukturere, så kommer skuldrene mine til å være oppunder ørene i ny og ne og jeg kommer til å måtte kjenne på effekten av å ha for mange baller i luften. Men herlighet, da! Det er jo sånn jeg kjenner at jeg lever! At jeg utvikler meg! At jeg erfarer, lærer og implementerer! Jeg har ingen behov til å sette meg detaljerte mål for de ulike, tradisjonelle nyttårsforsettene, for jeg har rett og slett kommet frem til at livet blir så mye kjedeligere da. Jeg blir så opphengt i hva som er lov og ikke lov, og ikke minst; jeg blir så uendelig skuffet over meg selv når jeg -nok en gang!- ser at jeg ikke klarer levere etter hva jeg selv forventer, og ønsker, av meg selv.

Vi bruker starten på det nye året til å gå noen runder med oss selv. Til å sette pris på det vi synes vi gjør bra og det vi liker ved oss selv og vår familie, og så diskuterer vi oss frem til områder vi har lyst til å fokusere mer på. Områder vi vet, for man vet det jo alltid, at vi kan og bør forbedre. Deretter tar vi det skritt for skritt gjennom året. En saftig gjennomgang nå ved inngangen til 2015, og så noen flere evalueringer underveis, enten for firmaet vårt, for oss selv eller for familien vår. Dette er vår metode og den funker for oss, sett med våre øyne naturligvis. For familier som måler suksess, lykke og måloppnåelse på en annen måte enn oss, vil naturligvis ikke dette være det rette. Men det er jo det som er så fint; finn ut hva som funker for deg og dine, og fokuser på det. Det er i hvert fall min strategi!

For hyppigere, små innlegg, anbefaler jeg at du følger meg på Instagram og om du vil følge bloggen min på facebook, blir jeg glad! 

5 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

댓글


bottom of page