top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Pavlova og balanserte 17. mai-forberedelser

En noe kortere arbeidsdag pÄ kontoret hos SchjÊrven er vel overstÄtt, kundene har fÄtt sitt nÞdvendige fokus og nÄ er det hjemmefronten som teller i halvannen dag fremover. Tradisjonen tro skal vi fÞrst pÄ skolen til eldste SmÄtrollet for 17. mai-feiring med korpsmusikk, sekkelÞp, dartkasting og loddtrekning. Vi skal spise is, kake og pÞlse og vi skal drikke kaffe og brus. 17. mai er en Ja!-dag for smÄ og store, og det gleder vi oss alle til.


Etter feringen pÄ skolen er familie og noen venner invitert hjem til grillfest hos oss. ForhÄpentligvis fÄr jeg anledning til Ä endelig ha et hageselskap, sÄ fingrene er krysset for godt vÊr og ok temperaturer. Forberedelser til fest og sosiale lag begynner vi Ä bli ganske gode pÄ nÄ, synes jeg. Vi har forholdsvis ofte 20-30 folk pÄ besÞk, med og uten middagsservering, og naturligvis er Þvelse en viktig faktor i forhold til hvorfor vi fÞler oss mer drevne pÄ slike samlinger, men jeg tÞr pÄstÄ at det nok ikke hovedgrunnen.

En av de viktigste grunnene til at vi fĂžler at vi kan smelle samme til sosialt lag med en god del gjester uten alt for mye stress pĂ„fĂžrt hverken EkteMannen, SmĂ„trollene eller undertegnede, er det at jeg har lĂŠrt meg Ă„ si ‘Ja takk!‘ Om folk spĂžr om de kan hjelpe til med noe, sĂ„ sier jeg ‘Ja takk!’ og gir de faktisk en konkret oppgave. Om de spĂžr om de skal ta med seg noe, sĂ„ sier jeg ‘Ja takk!’ og delegerer ut en matrett eller noe annet de kan ha med seg. Om noen tar ansvar for Ă„ lage salat underveis pĂ„ festen, mens andre vil fyre opp grillen, sĂ„ avfeier jeg de ikke med at de er gjester, at de bare skal kose seg og at dette er noe jeg skal gjĂžre selv. Jeg sier ‘Ja takk!’ og lar de hjelpe til. Og det beste av det beste; Det virker som om gjestene vĂ„re synes det er hyggelig Ă„ fĂ„ hjelpe til!


En annen ting som gjĂžr at vi er mer avslappet i forhold til Ă„ ha mange mennesker pĂ„ besĂžk, er at vi ignorerer en god del av vĂ„re ‘vanlige krav’ til hva et godt selskap mĂ„ inneholde. Hvor mange kaker er det faktisk riktig Ă„ servere? Selv om jeg elsker Ă„ bake og selv om jeg liker Ă„ gi folk mange valgmuligheter, ser jeg at det alltid blir alt for mye igjen. Av alt. SĂ„ derfor begrenser jeg nĂ„ antall kakebakstoppgaver for meg selv. I Ă„r stĂ„r Pavlova-kake pĂ„ agendaen – en fantastisk enkel, god og frisk kake som man kan pynte i de vakreste 17. mai-farger. Og det eneste jeg har i tillegg er den kjĂžpte kransekaken og ostekaken mamma ville bidra med, og det tenker jeg holder. Gjestene er bedt om Ă„ ta med det de voksne vil slenge pĂ„ grillen, sĂ„ har vi salat, brĂžd og pĂžlser til alle barna, i tillegg til kaker, frukt og drikke. Og enda vi har fint servise som vi fikk til bryllupet, i tillegg til et helt ok hverdagsservise, sĂ„ har vi likevel investert i ekte papptallerkner med 17. mai-preg fra -nille. Plastkrus, servietter og sĂžplesekker – vips, sĂ„ har vi det vi trenger for Ă„ ha en veldig grei feiring. Med enkel opprydning og ikke sĂ„ nĂžye om noe gĂ„r i stykker. Alt for enkelt kanskje, men riktig for oss akkurat nĂ„.

FjorĂ„rets Pavlova– sĂ„ fĂ„r vi se hvordan Ă„rets blir seende ut –

Vi har ogsÄ redusert kravene vÄre i forhold til hvordan huset skal se ut nÄr vi fÄr storfint besÞk. FÞr var jeg opptatt av at alt skal vÊre helt tipp-topp. At stÞvet i hver krinkel og hver krok skulle vÊre tÞrket, at alle SmÄtrollrom skulle vÊre striglet og aller, aller helst skulle jeg gjerne ha full oversikt og god kontroll i alle skap og skuffer ogsÄ. Muligens satt litt pÄ spissen dette her, men det er ingen tvil om at EkteMannen har minner av timer med festforberedelsesinnspurter med en noget stresset og kommenaderende Husfrue. Jeg tÞr Ä pÄstÄ at jeg er litt mer avslappet nÄ, og det skyldes noe som har gÄtt opp for meg gradvis gjennom de siste Ärene;

Folk kommer til oss for Ă„ ha det hyggelig sammen med oss og andre mennesker.

Det er i hvert fall denne pĂ„standen jeg jobber ut i fra videre her i livet – og det gjĂžr virkelig underverker for en sosial familie som det vi er! Jeg elsker Ă„ kunne si et rungende JA! nĂ„r folk spĂžr om det passer at de stikker innom, og vi har stort sett alltid dĂžrene Ă„pne og plass til de som mĂ„tte Ăžnske Ă„ komme. Med min pĂ„stand friskt i minne, byr jo Ă„pne dĂžrer aldri pĂ„ noen problemer! NĂ„r dette skrives har ungene akkurat blitt dyttet i Grandiosa-pizza pĂ„ tvers, fordi EkteMannen og Husfrua ikke hadde tid til Ă„ prioritere en vanlig middag. Vi har alt for mange bĂŠreposer med mat stĂ„ende rundt om pĂ„ kjĂžkkenet. Nevnte Pavlova-kake er ikke pĂ„begynt, ungenes klĂŠr er kjĂžpt inn dog ikke strĂžket (eller engang tatt av merkelapper eller hengere), huset er ikke pyntet og flagg er ikke funnet frem. Ambisjonene om Ă„ fĂ„ plantet ut litt sommerblomter, strandet pĂ„ grunn av for liten tid. Og neglene er ikke lakket i morgendagens valgte farge. SĂ„ – for alt jeg vet kan det hende jeg forvandler meg til en stresset, masende Effektivitetstroll i lĂžpet av kvelden. I sĂ„ fall fĂ„r jeg spise hatten min eller noe tilsvarende.


Akkurat nÄ har jeg nemlig tenkt til Ä la forberedelser vÊre forberedelser og ta en liten rask tur ut i hagen og sulle litt, fÞr jeg legger pÄ tur tur i nabolaget sammen med min egen kostholds- og aktivitetscoach. Denslags bÞr jeg nok ikke prioritere akkurat nÄ, men jeg vet at om jeg gjÞr det, sÄ kommer jeg hjem med fornyet energi (og antakelig noen gode ideer til nye matoppskrifter), og sÄ fÞler jeg meg sÄ mye, mye bedre etterpÄ. Kanskje er jeg heldig og mÞter pÄ noen gode naboer i samme slengen. Jeg fÄr bare delegere noen av arbeidsoppgavene til verdens beste EkteMann og sÄ har vi en deilig, kald hvitvin klar i kjÞleskapet som jeg tenkte kunne holde oss med selskap nÄr jeg skal bake Pavlova-kaken og EkteMannen skal rydde huset i kveld. Er sikker pÄ kvelden blir veldig fin likevel.

HÄper dere klarer Ä glede dere til 17. mai uten Ä fÞle at dere mÄ stresse og Þdelegge hele 16. mai av den grunn. Og om dere kjenner at stresset sniker seg pÄ, sett deg ned i sofaen med noe godt Ä drikke og husk fÞlgende; barna gleder seg aller, aller mest til Ä vÊre sammen med familie og venner, spise mange is og vÊre med pÄ leker! Det kan strengt tatt gjennomfÞres selv om hverken hus er striglet eller skjorten ble strÞket sÄ rett som den burde vÊre, ikke sant?

Jeg Þnsker dere alle en strÄlende fantastisk 17. mai-feiring med deres nÊre og kjÊre!

Gratulerer med morgendagen!

5 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page