top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Oppussing av hus; Stue og spisestue – oppdatert!

Det er vel bare å hoppe i det, med begge beina først, klype for nesa og øya knepet igjen.

Jeg har utsatt blogging av hvordan huset vårt har blitt, fordi jeg tenker at jeg bare skal ha ferdig det og det først, og så var det akkurat det prosjektet da, og så har jeg jo ikke fått ryddet skikkelig opp der enda og når er det rent nok og når er det riktig lys til fotograferingen… Men, nå har Molly sagt at hun vil se bilder fra huset og da får Molly bilder fra huset. Man adlyder disse erfarne og fremadstormende interiørbloggerene, ikke sant?

Og bare så det er sagt med en gang og en gang for alle; Jeg kommer til å legge ut før-bilder av hvordan huset var her før vi begynte vår oppussing. Dette er ikke for å le av de tidligere eierene og vise hvor rar smak de hadde, for de forrige eierene var faktisk min mor og far og dette var mitt barndomshjem. Så om bildene nå spriker veldig på før og etter, så betyr ikke det at jeg ikke koste meg glugg ihjelp mens vi var på besøk her. Det er bare rett og slett noe annet når man skal lage et hus til et hjem, for en ny familie med nye vaner og uvaner. Allikevel; Det er utrolig morsomt å se hvor stor forandringen kan bli bare ved hjelp av litt (hvit-)maling! Jeg får rett og slett troen på at det meste kan bli direkte nydelig bare det males hvitt!

Førbildene av huset vårt; (NB! Alle bilder kan klikkes på for å få de større)

STUE/SPISESTUE


Etterbildene er slik – nå oppdatert fra cirka samme vinkel:


Vi har gjort følgende;

  1. tatt bort sprosser fra alle vinduer, samme med gardinbrett (og gardiner enn så lenge, men her har vi ikke bestemt oss enda)

  2. lagt nytt laminatgulv (79 kr / kvm fra Bauhaus) over stue-, spisestue- og kjøkkengulv

  3. lagt tynn restaureringsgips oppå den eksisterende malte tekstilstrien

  4. byttet lister på tak, vegger og langs dører og vinduer

  5. pusset pipe og rundt peisen, så vi slipper den stikkete ‘strukturen’

  6. malt trapp opp til loftstuen

  7. fjernet vindu og satt inn verandradør ut til terrasse (som ikke er helt ferdig enda, derfor ingen blogging av den)

  8. malt tak, lister og vegger hvitt (ikke med et snev av noe annet, helt hvitt – takk for hjelp, Christine i HvitStil!)

Her er flere bilder:

STUEVi har kostet på oss en god del nye møbler ifm denne boligdrømmen og de aller fleste møblene i stuen/spisestuen vår, kommer fra Home & Cottage. Sofaer, sofabord, klaffebord ved siden av sofa, stor puff og skinnstol på bildene over her kommer alt derfra. Og vi sier oss veldig godt fornøyd med alle møblene så langt. Det eneste er at det er av litt ‘sartere art’ enn det vi har hatt av møbler tidligere. Eller – det er vel riktigere å si at vi ikke har giddet tenke på om møblene vi har hatt fra IKEA har vært spesielt sarte, vi har brukt de til de ikke kunne brukes mere (evt vi kunne få solgt de). I alle fall; Det hvite sofabordet og sofaene våre burde impregneres (sofabordet har vi faktisk impregnert en gang, men det suger til seg flekker likevel) – men det er foreløpig en sak vi ikke har kommet til enda (og ja, flekker har allerede oppstått – flere, faktisk!).

I tillegg til disse nyanskaffelsene har vi vært så heldig at vi har arvet noen møbler etter mine foreldre. Den store skjenken, skatollet, noen små bokhyller og gamle spisestuestoler er noe vi arvet. Skjenken fikk noen lag med oljemaling og skatollet litt færre lag, men vips – gamle, vakre møbler som treffer meg midt i hjertet! Jeg er evig takknemlig og jeg elsker disse tingene. Særlig skatollet etter min bestemor (med bildet av min skjønne, avdøde bestemor på toppen) er jeg veldig glad i. Vi skal bytte til litt slitte stålkopper som skuffeåpnere, men så langt har vi ikke kommet enda. Skatollet har blitt min faste bloggeplass og jeg koser meg litt ekstra der når jeg tenker på at min bestemor satt der i gamle dager og skrev brev til fjern og nær.

Ellers har platespilleren Ekte Mannen fikk av undertegnede til sin bursdag i mars endelig fått sin plass i solen. Og for en fryd det er å høre på LP-plater igjen!!! Platene har hakk her og der, men det er jaggu endel av sjarmen synes jeg. Den aller beste lyden synes jeg man får når en plate er ferdig og man kun står igjen med knitrelyden… Platene er gravd frem fra bod og kjeller og de aller koseligste har fått plass i den fine trekassen som Ekte Mannen har spart på fra hist og her. Han har flere fine, gamle trekasser og endelig føler vi de kommer til sin rett i hjemmet vårt!

SPISESTUE

Det som var viktig for oss ift spisestue, var at den var stor, robust og kunne være et samlingspunkt for så vel familiefrokoster, større middager og små kaffeslabras, så vel som lekselesing for den store skolegutten vår. Ettersom vi har hatt både bursdagsfeiring, innflytnings-/sommerfest og utallige middagsbesøk (både av den planlagte og impulsive sorten) her etter at vi flyttet inn i midten av mai, så tror jeg vi trygt kan konkludere med at vi har gjort et helt riktig valg av spisebord for vår del.

Både spisebord, benker og kjøpmannsdisken er fra Home and Cottage. Jeg vil vel si at av de nye møblene våre, så er nok kjøpmannsdisken mitt hjertebarn, selveste øyestenen min. Den er rett og slett fantastisk! Den har 15 dype, store skuffer som rommer ekstremt mye. Det at den har tre rader med fem skuffer på hver rad, gjør rett og slett at jeg ser på den som mitt eget utrolig vakre excel-ark. Jeg har tidligere erkjent at min hjerne elsker excel og at den aller helst ville likt å puttet all informasjon i hele verden inn i fine, gode excel-ark, så når jeg nå har mitt eget private vidunder, som jeg kan sortere og holde orden i, så er det rett og slett som en dream come true for meg. For tiden huser den alt fra brukerveiledinger til stearinlys (hver farge/nyanse har sin skuff), mobil- og kameraladere, servietter, tøyservietter og laptoper. Rett og slett genialt!

Spisebordet har av og til en voksduk på seg, en riktig fin en som nesten ser ut som blondeduk, og selv om jeg egentlig er litt prinsippfast imot slike duker, så ser jeg helt klart nytten av det. I alle fall sånn til hverdags og i alle fall nå som vi enda går litt på tå rundt disse ‘nye’ møblene våre. Gi oss 5 minutter til, så driter vi i alle flekker og merker vi finner på møblene. Benkene til dette spisebordet har vi fått tak i fine puter fra TineK Home, som vi flytter og dytter på alt etter som det passer seg – fungerer finfint for oss.

Spisebordet har en fast potteplante som pynt på seg og mine trofaste lesere vil kanskje kjenne igjen at dette er ‘bestemorplanten’ min, eller porselensblomst som den heter på ordentlig. Dette er den eneste blomsten som fikk være med oss fra Etterstad, så den bør jammen føle seg som en heldig utvalgt. Og som dere ser bildet; Den trives og vokser og koser seg her den også! Den er ellers i godt selskap av søte små telysholdere fra Lisbeth Dahl (kjøpt på den fine interiørbutikken på Ski Storsenter, Sanselig, men den butikken må jeg fortelle om i et eget innlegg engang), serviettholder fra Home & Cottage og drikkeunderlagsbrikker (hva er det norske ordet for coasters?) fra Kid.

Kjøpmannsdisken har fått pynt i en skjønn forening av gammelt, nytt og drikkevarer. Ekte Mannen arvet både skrivemasking og platespiller etter sin avdøde far (og platespilleren ryktes at fortsatt virker, vi må bare få skaffet til veie skikkelig gamle plater, av stein eller hva det var) og jeg synes disse tingene virkelig fortjener sin plass i solen. Foreløpig har vi visst litt godt drikke stående oppå der også, og noen fine sandkakeform-lysestaker og fine vaser (de sistnevnte er også fra Sanselig).

Lysekronen kjøpte vi i en skjønn liten interiørbutikk som svigerinne June jobber i, på Bjølsen i Oslo – nemlig Kremmerstua. Vi er strålende fornøyd med både størrelsen på lysekrona og det fine lyset den gir, men det må jeg nesten ta et bilde av by night en gang og vise dere, for krystallene i den gir et kjempefint mønster på både tak og skråtaket – må sees.

———–

Sånn, håper det var en liten smak på hvordan vi har fått det, kjære gode Molly og dere andre som har ventet i spenning på alt dette BoligDrøm-maset jeg har gnålt om på bloggen i lang tid nå. Jeg kommer veldig plutselig med et innlegg om kjøkkenet vårt og så følger de andre rommene våre slag i slag. Hang thight!

Forresten – jeg ser jo nå at jeg vil ha etter-bilder tatt fra samme vinkel og mot samme mål som det jeg gjorde med før-bildene, så det skal jeg se om jeg får gjort i morgen og da oppdaterer jeg nok denne posten. Så vet dere det. — done!

Men akkurat nå, mens jeg hører regnet plasker ned ute og klokken sniker seg mot halv to, så skal jeg krype inntil Ekte Mannen og stjele litt av hans allerede godt opparbeidede sengevarme, og så skal jeg sove søtt helt til i morgen tidlig og hverdagen igjen innhenter meg. Nå er det nemlig slutt på ferie for Ekte Mannen, så nå er det tilbake til tilværelsen med å være hjemmeværede mor for tre småtroll. Men jeg tror det blir bra, jeg – det blir nok besøk både hit og til venner, vi må få gjort eldstemann klar for skolestart og vi må komme litt i rutinene våre igjen.

Litt etterhvert i alle fall…

8 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page