top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Huslig mirakelkur!

Er du lei av at huset ditt flyter over at ting du nettopp ryddet vekk, men som på mystisk vis ikke holder seg der det skal være og kommer krypende tilbake likevel? Tenker du at om du bare fikk utdelt litt ledig tid akkurat nå, at verden stoppet bare litt, så skulle jammen både Småtrollenes klesskap og sminken på baderommet bli sortert, slik at klær som er to nummer for små, og sminkestæsj som er to år for gammelt, får komme ut av sirkulasjon? Og – har du en hektisk hverdag og må prioritere, så prioriteres det å støvsuge opp gårsdagens kveldsmat over det å fargesortere prinsesseSmåtrollets strikker og spenner, på husets prioriteringsliste?

Vel, da er vi to.

Jeg har blitt nyforelsket i denne kroken, nå som vi har fått opp bilder på veggen og har fått samlet gamle amerikabrev og annet fra bestemor, på bestemors gamle skatoll.

Ikke for det, vi har det ryddig og greit mestparten av tiden vi altså, og vi skal ikke være flauere enn at vi innrømmer at det prioriteres ganske høyt på listen hos oss (som gjør at vi også kjøper oss hjelp til noe av dette). For, det er liksom det der med å kunne finne ting når man trenger det, ikke uken etter. At vi slipper å bruke unødvendig tid om morgenen når Småtrollene skal avgårde på skolen og i barnehagen, fordi vi ikke finner annet enn venstrevotter til Småtroll som skal ha vinteruke (og når vi til slutt finner høyrevottene vi trenger, så befinner en seg på soverommet, en på vaskerommet og en i boden). Jeg blir ikke hysterisk av litt rot, en støvdott her eller en stor hybelkaninfamilie der. Jeg vil at hjemmet vårt skal være et brukshjem, og ikke et utstillingshjem – og det har stuebordet vårt få erfare, så saftflekker fra barnebursdagen er der fortsatt og spisestuebordet vårt har glitterlim-merker fra både juleverksted 2010, 2011 og 2012 godt festet til treverket.


Jeg er lett å glede! Smykker som henger på rad og rekke (og ikke i en stor klump), og full kontroll på neglelakksamlingen min – o’ lykke!

Men, det er bare å erkjenne det; jeg liker å ha det ryddig, forholdsvis rent, greit organisert og godt strukturert hjemme. Jeg liker at jeg da med enkle virkemidler (tenne et lys eller tre (-hundre)) kan få det hverdagskoselig og fint, og la det være hevet over enhver tvil; hverdagskosen står høyt i kurs hos meg! En annen ting er at hjernen min virker bedre når jeg har det okay rundt meg. Det blir lettere for meg å være kreativ, jeg opplever å få bedre oversikt og jeg får også mer energi til å gjøre det jeg synes er gøy. Jeg blir rett og slett et gladere menneske av å ha det okay fint rundt meg. Ikke ha det striglet, ikke som i en katalog – men okay fint.

Så, i dagens blogginnlegg skal jeg rett og slett dele noe med dere; en huslig mirakelkur for hvordan få huset ryddig, strukturert og godt organisert i en fei!

Vår stue sett gjennom en fotolinseFoto: @jeanetteskreativeutbrudd på Instagram

Si ja takk til å bli besøkt av en journalist og en fotograf som vil lage boligreportasje av hjemmet ditt! Det i seg selv er ikke hele mirakelkuren, for en vesentlig del av kuren, er at man booker inn så mange avtaler i ukene før fotograf/journalist kommer på besøk, slik at man ikke har tid til å ta fatt på ryddingen i god tid og i små porsjoner. Nei, mirakelkuren er som følger; takk ja til å være med på en slik boligreportasje, «glem» det i en ellers hektisk og fin hverdag – for så å oppdag avtalen maks to dager før besøket. Da har du gitt deg selv akkurat litt for lite tid til at hele huset kan shines fra topp til tå, fra innerst til ytterst – men det er akkurat det du trenger for at du skal rydde på autopilot. Da ryddes alt som ryddes kan, og prioriteringer gjøres ikke. Jeg skal naturligvis illustrere med noen eksempler;

Tror du at fotografen kommer til å ta bilder av det fine systemet du har laget for hårspenner og strikker, oppi en settekasse, sortert etter både funksjon og farge – når denne settekassen er plassert øverst på badeskapet? Selvfølgelig ikke, så bør da slik aktivitet prioriteres fremfor mer generell rydding – eller det å gi både voksne og Småtroll i husholdningen middag ila dagen? Såklart ikke, men om man rydder på autopilot, så tenker man ikke like logisk, og vips – der var hårstrikker fargesortert i en settekasse!

Tror du fotografen kommer til å bry seg med om Småtroll-guttenes lukkede skap er ryddige på innsiden? Eller om neglelakkboksene inneholder den hele og full neglelakksamlingen, og ikke har et medlem på rømmen i en veske her og en toalettveske der? Tror du at fotografen merket at telysholdere, spredt i hele huset, var nøye vurdert og utvalgt, til fortvilelsen fra telysholdere som måtte ut av rotasjon og forsvant inn i glasstøyskapet? Eller at skuffene i bestemors gamle skatoll nå inneholder Småtrollenes tegnesaker i sirlig system, at yatzy-blokken ligger i skuffen for yatzy-blokker og at stekespadene nå har funnet sitt felles samlingspunkt?

Men uansett om fotografen er opptatt av det eller ikke; det er så greit med alt som er gjort, og når vi er igang, så er vi igang på skikkelig!

Småmøbler kjøpt for 4 år siden, med intensjon om å male. Nå malt. Ikke fancy og fint malt, men malt. Jeg er godt fornøyd! 😉

Da Småtrollene lurte på hvorfor vi måtte henge opp bilderammene, male småmøblene, sortere klesskapene, rydde i hobbysakene og fikse skittentøyskurvene akkurat nå, så måtte jeg rett og slett innrømme; dette har vi hatt planer om lenge, men vi har utsatt og utsatt og utsatt.

Så nå, nå skal vi virkelig kose oss i vårt ryddige hus!

Småtrollene har «flyttet inn» på rommene sine, storkoser seg med å vite hvor alt er – og det har gått virkelig sport i det å rydde ting tilbake, så får vi se hvor lenge det varer 🙂 EkteMannen og jeg fikk endelig kjøpt oss deilige hotellputer på soverommet for anledningen, og nå tror jeg jammen at jeg skal ta opp igjen ‘lese på sengen’-aktiviteten jeg egentlig er så glad i! Jeg er så lett å glede, at nå gleder jeg meg til å sminke meg i morgen, for nå vet jeg jaggu hvor jeg har alt jeg trenger (sminking er noe jeg bedriver sjeldent)!

Jeg elsker å fylle huset med blomster – og gjør ikke unntak for en fotoshoot til et interiørmagasin (for å si det forsiktig) 😉

Tusen takk for besøket til hyggelige Kjersti Lunnan Aas og hennes fine fotografkollega, Jeanette Bækkevold (med den fine bloggen Jeanettes kreative utbrudd!) – dere inviteres herved hit på regelmessig besøk! Bare husk; jeg trenger to dagers varsel før dere kommer…. 😉

Tusene takk til fantastisk svigermor og svigerfar, som hjalp oss både med aktivisering (og mating) av Småtroll i løpet av helgen, men også for uvurderlig hjelp til alt fra opplæring i symaskinhåndtering, til vatring av knaggrekker, oppheng av bilder og omplaning av blomster! Dere er gull!

Takk til verdens beste Småtroll, som gir seg i kast med å rydde på rommet og fargesortere bøkene i bokhyllen, kun med bittelitt jevnt mas fra «overordnede» 😉 Og aller mest takk til verdens beste EkteMann, som responderte følgende da jeg sa jeg hadde takket ja til å få besøk av fotograf og journalist; «Akkurat ja, det var vel det berømte sparket bak vi trengte til å få ting unna det da. Lets go!»

Nå er vi slitne, men lykkelige! Og så håper vi på massevis av besøk av kjente og kjære, sånn at dere kan se så fint vi har fått det – og som en kjær venninne sa; få være med på rotefesten! Nå skal EkteMannen og jeg se Halvbroren fra i går, og en ny episode av Girls, mens vi spiser litt av den helgekosen vi kjøpte inn før helgen, men som vi slettes ikke hadde tid til å spise i de dagene som nå har vært 😉

PS: Vi vet ikke hvilket magasin dette kommer i enda, for sånn virker ikke magasinverden visst. Først skal ting lages, så skal det selges – så da får vi se hvem som evt biter på og vil vise frem Case del VU 😉

2 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

留言


bottom of page