top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Ny start, nytt fokus og ny tro – igjen!

Jeg elsker nye starter!

En ny start kan være stor eller liten, men for meg betyr en hver ny start, at jeg gis nye muligheter. Egentlig at jeg tar disse nye muligheten! Nye muligheter til å oppnå mål jeg strekker meg etter, til å riste av meg «gammel moro» og få fornyet fokus, og selvfølgelig, for ikke å glemme; det gir muligheter for å handle inn nytt kontorrekvisita, gode blokker og fine tusjer, sånn at vi får dokumentert mulighetene og målene og laget informative lister, og denslags gleder et ekte papirhjerte! 🙂

En mandag er for meg en ny start. En ny uke ligger for våre føtter, og vi aner ikke hva gøy den har å by på! Hver nye dag er også en ny start, og om ting var gruff i går, trenger det slettes ikke være det i morgen – jeg elsker det! I tillegg til disse små, nye startene, har vi også noen gode, store nye starter. Januar hvert år er en slik stor, ny start for meg, og det er skolestarten i august også. Høstens friske luft og fargerike trær, det vitner om klarhet, fornyet fokus og flust av muligheter.

Høsten er nydelig, og særlig i slikt vær – det er ikke rart man blir inspirert til å bli bedre!

Det skal sies; jeg er god på disse nye startene, men jeg har helt klart noen utfordringer med gjennomføringsevnen. Jeg er helt klart det man kaller ‘den fødte optimist’. En dårlig dag / uke / måned, betyr at den neste dagen / uken / måneden må bli bra – det er mitt generelle utgangspunkt, det er på den måten jeg er skrudd sammen. Men, det at jeg god på disse nye startene, betyr defintivt ikke at jeg er så god på å være sta nok, utholdende nok eller fokusert nok, til å faktisk klare å gjennomføre alle målene jeg setter meg. Jeg fikser endel, det er ikke det, men langt, langt fra alle målene innfris. Det vet lesere av denne bloggen, for jeg har skrevet om temaet ny start flere ganger. Men – jeg liker disse (mange) nye startene likevel, og jeg tror at gradvis så kommer jeg dit jeg vil likevel. Det tar kanskje bare litt lenger tid enn jeg skulle ønske. Jeg er helt klart aller best på å nå mål som har med andre mennesker å gjøre, som i jobbsammenheng eller ovenfor venner og bekjente. Det blir rett og slett til at jeg ofte bruker meg selv og mine personlige mål, som salderingspost. Eller – kanskje jeg rett og slett ikke er fokusert, utholdende eller streng nok med meg selv? Godt mulig!

Uansett årsak, hvordan skal jeg nå klare å holde fokuset og nå målene mine?

Denne høsten tester jeg derfor en ny variant; nå involverer jeg enda flere mennesker med i mine fokusområder og mål for høsten, nemlig min fine familie! Okay, det er ikke eneste grunnen til at hele familien er med, for jeg har rett og slett tro på å ha felles mål og fokus å jobbe mot og for også. Uansett grunn, jeg samlet sammen tre Småtroll og EkteMannen en gang helt i slutten av sommerferien, og så satt vi oss rundt spisebordet vårt. Klare med gode blokker, fine tusjer og flust av glede for at en ny, stor start lå foran oss! Vi brukte faktisk et par-tre timer på dette, og Småtrollene var i aller høyeste grad med i prosessen – og vi koste oss med dette! Fullt fokus på hver og en, alle får mene og være med i beslutningsprosessen, og så gode forklaringer som mulig gis underveis.

Vi lagde små skyer som representerte hver og en av oss som person, men også egne skyer for ulike grupperinger av oss. En sky for familien som helhet, en for meg og eldste Småtroll, en for de to andre Småtrollene og EkteMannen, og en egen sky for bare EkteMannen og meg. Deretter var det bare å fylle inn hva vi ønsket å fokusere på – for oss selv og for hver av de ulike grupperingene. Det blir helt klart mange punkter og mål, men for oss handler det om å ha på papir hva vi skal ha fokus på fremover. Med mange punkter og mål, blir det også mange fine premier om vi klarer å gjennomføre, og såklart fikk Småtrollene være med og påvirke hvilke premier de ønsket seg. En ønsket seg en triksesparkesykkel om han klarte det han skulle, mens en annen ønsket å få komme på overnattingsbesøk hos tante&onkel. EkteMannen drømmer om nytt stereoanlegg i stuen og undertegnede ønsker seg ny klokke – og premiene ble notert ved hver sky i en farge som synes.

Våre mål for høsten – vi gleder oss til å se effekten!

Mange mål, mange ting å huske på – er dette å legge opp til en dundrende fiasko, tenker kanskje mange nå? Det er nok ikke helt feil tenkt egentlig, og det er veldig typisk meg. Om jeg skal gjøre noe, blir jeg veldig streng med meg selv, og skal gjøre det fullt, helt og så skikkelig som det bare går an. Men, akkurat her, akkurat denne gangen, tror jeg vi har lagt opp til noe som kan fungere likevel. Ja, det er mange mål, og ja, det er kanskje uoppnåelig å innfri på alle punktene våre. For oss handler dette om å etablere fokus og endre etablerte mønstre, og jeg øver meg hver eneste dag på å ikke være for streng med hverken meg selv eller Småtrollene våre i forhold til dette. Det at jeg er god på en ny start og ikke så god på å gjennomføre, det handler mye om at om ting ikke går så bra som jeg vil, om vi har en glipp eller ikke er så «flinke» som jeg gjerne skulle ønske, så tenker jeg at ting er «ødelagt». Da må jeg begynne på nytt, finne nye mål og vente på en ny start. Men ikke denne gangen!

Dette prosjektet slutter nemlig ikke om en av oss gjør en blunder, glemmer oss eller «skeier ut». Prosjektet vårt gjelder fra 15. august og helt til 15. desember, uansett. På disse fire måneder skal vi blant annet jobbe med det å kun spise litt godis på lørdag (eller en annen dag i uken), være aktive i 30 minutter hver dag, ikke terge hverandre eller bruke for mye tid med mobilen i hånden. Vi skal ikke jobbe etter kl 23, vi skal leke mer, vi skal ikke bite negler og vi skal gjøre oss flid med leksene. Vi skal ha kjærestekveld en gang i måneden, skal rydde opp etter oss selv, invitere hverandre med i lek og skal spise mindre kornprodukter og sukker. Vi skal holde avtalte tider og vi skal sove mer. Vi skal lese mer bøker og være kreativ oftere. Vi skal ha det så ryddig at vi ikke bruker unødvendig tid på å finne ting vi trenger. Vi skal spille data max 30 minutter hver dag (men da uten å måtte spørre om lov først) – og vi skal si JA oftere enn vi sier nei.

Mye å holde orden på? Mye å kreve av Småtrollene våre (og oss selv, for så vidt)? Ja, helt klart. Men igjen, det handler for oss om en prosess hvor det ikke er noen som er «ute» om de har spilt litt for lenge data eller ikke fikk tid til en kjærestedate en måned. Det handler om en retning vi har lyst til å gå, og det handler om at vi nå alle er bevisst hvilke punkter vi har og hvor vi vil. Og så skal vi jammen være rause med hverandre underveis.

Denne fine og herlige gjengen min er KLAR nå, og vi er enige om én veldig viktig ting; vi kommer til å ha det fanastisk hyggelig, morsomt og fint underveis!

Vi startet som sagt 15. august, og har vært igang i fire dager – og for en fantastisk boost det har vært! Vi har takket nei til rykende varme sjokoladekakestykker på kurs, vi har kjøpt og tatt i bruk kettlebells, og vi har vært kreative i matveien og funnet både frokost, lunsj, middag og kvelds hvor proteiner og grønnsaker, og ikke kornprodukter, er hovedingrediensen. Har vi gjort alt som vi skulle? Nei, såklart ikke. I løpet av disse fire dagene, skulle jeg ha trent / vært aktiv 30 min hver dag, men har kun vært det én. Småtrollene har (såklart) terget hverandre og ikke ryddet opp etter seg hele tiden. Det gjelder forøvrig EkteMannen og Husfrua også… Men – vi har påminnet hverandre om hvordan vi har blitt enig om at vi ønsker å ha det, og det har fungert. Litt her, litt der – men totalt sett en fantastisk boost, og mye bedre og lettere, enn jeg kunne forestilt meg!

Så får vi se da – om vi, etter et familieråd 16. desember, mener vi har innfrid punktene våre nok til å få premiene vi har ønsket oss. I så fall blir det blant annet en julegaveshoppingtur til København på hele gjengen, og jeg får meg ny klokke! Men som vi sier til Småtrollene og oss selv hele tiden, og som rett og slett er en viktig del av min livsfilosofi; det er ikke premien i enden som er det viktigste, det er hvordan vi har det underveis – på vår vei mot målet!

Jeg gleder meg over å være igang!

Nå skal vi bruke en halvtimes tid på å få bokbind på Småtrollenes nye skolebøker, og vi skal drikke et glass god hvitvin mens vi holder på. Matpakkene ble klare ved kveldens kveldsmat, og fornøyde Småtroll gleder seg til et innhold bestående av flust av proteiner, grønnsaker og litt korn. I morgen står en ny uke for tur, og jeg kjenner meg rett og slett klar!

Har du noen mål for høsten din? Jeg håper DU får en nydelig høst – og takk for at du svingte innom!Forresten; Jeg har blogget om hva jeg mener er verdien av sosiale medier (på Valen-Utviks fagblogg om sosiale medier og digital kommunikasjon), og det sammenfaller faktisk litt med den bloggposten du akkurat har lest her. Jeg er mer opptatt av fokus, å sette seg noen mål som sier noe om retningen man skal gå – mer enn at målene skal være håndfaste og kvantifiserbare. Mange har mål som f.eks. godterifri (og ingenting galt i det), og det er helt klart lett å måle – men for oss er det viktigere å etablere fokus og endringer som varer også når prosjektet er ferdig.

På samme måter tenker jeg om sosiale medier; å være bevisst hvorfor bedrifter er i disse kanalene, hva de gjør der og hva de ønsker ut av det, det er helt klart viktig. Men er det viktig å måle antall likes? Total rekkevidde i antall mennesker? Hvor mye selskapet har tjent i kroner og øre, basert på sin investering i sosiale medier? Vel, det tror jeg handler om hvor stor investeringen har vært, men i all vesentlighet skulle jeg ønske flere bedrifter ville leke mer, teste og erfare mer og i større grad, fremfor å ville sette to streker under et tallsvar de måler seg frem til. Les gjerne mer på vår firmablogg, og les også en annen vinkel og synspunkt fra en annen kommunikasjonsrådgiver: HansPetter.info-bloggen finner du her.

Er du interessert i temaer som omhandler sosiale medier og digital kommunikasjon,

5 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page