top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

En vakker 17. mai!

Jeg er straks klar for 17. mai…


Klær til tre små, spente småtroll er lagt frem – det blir mørke- og lyseblått, fint blandet med hvitt i tillegg til nye, men gode og praktiske sko. Jeg har en foccaccia i ovnen, en marengsbunn som skal bli en Pavlova-kake på benken og flaggene er klare til bruk.

God vær eller ikke, jeg gleder meg til 17. mai! Glade og spente barn, korpsmusikk (ja, blir litt nostalgisk av korpsmusikk på 17. mai…), storfamilien rundt meg, alle kledd i fine klær og mange kjente og kjære fjes, både voksne og barn over alt.

I år blir vårt første år med skolebarn i forbindelse med 17. mai-feiring og det er litt ekstra stas. Eller, det betyr at vi må opp litt ekstra tidlig, men pytt – det tåler vi. Det blir 17. mai-tog på oss i år og det er det noen år siden vi har gjort sist.

Jeg ønsker dere alle en vidunderlige 17. mai-feiring, hvor enn dere er og hva enn dere gjør – håper dagen stråler!

Om dere vil lage den perfekte 17. mai-kaken, så deler jeg oppskrift og fremgangsmåte under. Dette fikser man på en-to-tre og bortsett fra at bunnen krever en times steking, så er dette fort og enkelt gjort. Jeg lagde en testkake i går og den ble spist opp så raskt at jeg ikke engang fikk tatt annet enn dette mobilkamerabildet av kaken. Men altså, en veldig enkel kake å lage, veldig lett å variere med ulike type frukt eller bær – og ikke så aller verst sunn (i forhold til mange andre kaker i alle fall).

Her kommer fremgangsmåten;

– Sett på ovnen på 250 grader.

Marengsbunn – 5 eggehviter – litt salt – 2 ts hvitvinseddik (bringebæreddik) – 1 ts maizenamel – 2 dl sukker

Pisk sakte eggehvitene med litt salt til du har et mykt skum. Sett opp hastigheten og pisk til du har stivt skum. Tilsett sukker litt etter litt mens du pisker og tilsett også eddiken og maizenamelet mens du pisker. Totalt pisker jeg vel i drøye 10 minutter.

Tegn en sirkel på et bakepapir, 23-25 cm omkrets (jeg brukte et lokk å tegne etter), og fordel blandingen i sirkelen. Jeg lagde en liten grop i midten av blandingen, for å ha kant som krem og bær kan hvile mot senere.

Skru ned gradene på ovnen til 100 og sett inn kaken. Den skal steke i 1 time og etter det skal den avkjøles i ovnen med døren åpen.

Eggekrem – 5 eggeplommer – 4 ss sukker – 3 ts maizenamel – 2,5 dl melk

Bland alt i en kjele (gjerne med teflon) og sett det på platen med høy varme, men rør hele tiden så det ikke blir brent. Dra kjelen av platen straks det tykner og koker og la blandingen så og avkjøle seg. Dette blir en god og tykk eggekrem, helt uten konserveringsmidler – og laget på en utrolig enkel måte!

Før servering; – Pisk krem av 3-4 dl kremfløte – Bland med eggekremen – Fordel over marengsbunnen – Strø / pynt med bær / frukt på toppen, massevis!

Jeg fant mange oppskrifter på nettet og har klippet og limt litt fra de ulike, men aller mest inspirasjon og virkelig motivasjon til å tørre og prøve, fant jeg i dette blogginnlegget – i den fine bloggen Som mine dager er. Ta en titt, så får du se bilder av hele kakebakeprosessen!

God 17. mai!!!

9 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page