top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

En historie om tenner


Etter et ukjent antall år uten kontakt med tannleger, oppstod det komplikasjoner som gjorde at jeg var tvunget til å revurdere denne avgjørelsen; Jeg var nødt til å besøke en av dette merkelige folkeslaget, disse menneskene som liker å grafse og klå og borre og pirke folk i tennene. Jeg ble tipset av en kollega om en fantastisk kar som var perfekt for min tannlegeangst og som sagt så gjort; Etter det første besøket var det han og meg til evig tid, ridende inn i solnedgangen, et livslangt vennskap, med tillitt, ærlighet og forholdsvis mye cash – ja, til han altså, merkverdig nok så får aldri jeg noe cash på slutten av våre møter. (Om du gjerne vil ha tips om hvem denne Drømmeprinsen er? Selvfølgelig skal du få det, goder som dette bør deles: Per Christian Prøsch, Majorstua).


«Tannlege Per Christian Prøsch har sommerlukket og er ikke tilbake før 6. august.»


Så hva gjør man? Ringer Finn Roth eller Røskeland? Think not. Man søker på ‘tannlege’ og ‘Nesoddtangen’ og så ringer man første og beste. Og jeg hadde talen klar; «Altså, jeg vil ikke ha time eller no’, for tannlegen min er bare på ferie og jeg har ikke tenkt til å være utro, assa… Jeg vil bare ha noen råd, eller noen piller eller slikt…»

Damen var faktisk ganske trivelig, rolig og avbalansert – og ikke hysterisk, streng eller skummel. Det hjelper selvfølgelig. Hun mente jeg burde komme så hun fikk tatt en titt og det tenkte jeg kunne være greit selv også. Jeg er ikke spesielt god på selvdiagnostikk, spesielt ikke i munnregionen. Og vi avtalte jo å bare se, ikke røre. Helt naturlig det – Per Christian kunne ikke beskylde meg for å være utro av det?


Grøss. Jeg har trukket vidomstann før, også da hos spesialist, men da var det min kjære Per Christian som henviste meg til en spesialist han visste passet perfekt for meg. Basert på vårt livslange forhold, så hadde han valgt ut herr Georg Lende, en snart pensjonert flinking av en tannlege. Og det gikk helt strålende.

Nå var det snakk om vidomstann i underkjeven pluss overkjeven og det er en kjent sak at å operere ut vidomstenner i underkjeven er et mareritt. Det sier alle. Og ikke nok med det… Jeg var henvist til en spesialist som jeg ikke kjenner og som ikke kjenner meg, av en tannlege jeg ikke kjenner og som ikke kjenner meg. Kunne det bli verre?


Man får jo en god del bedøvelsen under slike operasjoner og siden jeg fjernet tann både oppe og nede på samme side, så jeg ikke spesielt normal ut da jeg var ferdig. Munnen var skjev og jeg kjente at også øyekrok og nesbor på venstre side av ansiktet var bedøvet. Jeg ble sendt hjem med en ispose og nøye instruksjoner om veien videre. Selv om jeg hadde vurderte å booke inn kafebesøk eller shoppingrunder etter denne visdomstannoperasjonen, så var det nå helt utelukket og jeg trasket svimmel, ør og oppblåst ned til Aker Brygge for å vente på Nesoddbåten.Men – like blid; Nå har jeg jo oppdaget at det finnes en hel verden av flinke tannleger selv utenfor min og Per Christian sin lille verden. Mon tro om det samme gjelder i Ekte Mann-bransjen?

(The cutest, colored teeth ever – is borrowed from Hscripts.com)

4 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page