top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

En deilig familietur til København

I fjor sommer bodde vi tre uker i København sammen med Småtrollene (vi leide leilighet via Airbnb, virkelig genialt!), og vi forelsket oss virkelig i byen. Det har derfor ikke vært tvil om at vi har ønsket å dra tilbake til denne byen. Da vi fikk muligheten via VisitDenmark, til å få en tur til byen vi har blitt så glad i, var det virkelig ikke nei i vår munn. Vi pakket snippeskene våre 16. mai (dvs pakket to gigantiske kofferter og enda litt til), hoppet bukk over tradisjonsrik 17. mai-feiring hjemme i Norge, og satt kursen mot Danmark.

Klare for Danmark!

Jeg ikke er spesielt glad i å fly, men gjør det om jeg må. Derfor blir jeg ekstra fornøyd når transportmidlene dit jeg vil er gode og opplevelsesrike, og avgjørelsen blir veldig enkel; jeg må absolutt ikke fly. At våre Småtroll er «hjernevasket» til å tenke at båt / tog / bil er perfekte og spennende reisemåter, synes jeg er helt fint, og de får antakelig flydd mer enn nok i sin tid uansett. Turen til København gikk dermed med DFDS Pearl Seaways, og Småtrollene gledet seg til lugarfest, taxfree-shopping og det å stå på dekk når vi skulle legge fra kai.

En utfordring man har, som familie på fem på tur, er nettopp det at vi er fem familiemedlemmer. Det er ikke tvil om at verden er lagt opp til at reisende familier skal bestå av 2 barn og 2 voksne, sånn for enkelhets skyld. Ombord på båt kan det likevel ordne seg fint. Ofte er det mulig å få to lugarer med connecting doors mellom, eller man kan gjøre som vi gjorde; to lugarer ved siden av hverandre, hvor en lugar fikk være barnelugar og en fikk være voksenlugar (til stor jubel fra Småtrollene, yeay – egen lugar!). Ved sengetid omrokkerte litt, slik at det var én voksen i hver lugar, for noe annet ville jeg virkelig fått angstnevroser av.

Finnes det noe bedre enn familiemølje i senga? …og ja, vi foreldre fikk snippen helt nederst til høyre på bildet 😉

Seilende over dammen fra Norge til Danmark, kunne vi blant annet kose oss med god buffétmat på 7 Seas. En slik matordning er perfekt for oss, for vi har Småtroll hvor én elsker blåskjell og alskens rariteter, én liker mer tradisjonell mat – og den siste spiser akkurat det som faller henne inn. På et buffétbord kan de velge akkurat det de liker aller best! Vi la også turen innom taxfreeshop’en og kom i shoppingmodus ved å bare se og ikke røre. Målet var å bli gira til den avtalte shoppingen vi skulle bedrive i København, og det funket fint, det. Som en perfekt avslutning på denne dagen, koste vi oss med familiemølje i senga på lugaren, med fri flyt av dataspill og snop, samt 2. semifinale i Melodi Grand Prix som underholdning.

Selveste Kong Arthur him self ønsket oss velkommen i lobbyen.

Vel fremme i København, gikk turen til Hotel Kong Arthur i Nørrebro, hvor vi hadde vært så heldige å få booket rom for hele sirkuset vårt. Vi fikk en suite over to plan, noe som virkelig er praktisk når man reiser med barn. En fløy for de voksne og en for barna, og på den måten trenger ikke kvelden være fullstendig slutt selv om Småtrollene skal få sin skjønnhetssøvn. Hotellet ligger nydelig plassert ved de fine søerne, men med en perfekt nærheten til den indre bykjernen. Vi har gått frem og tilbake til Strøget, turistenes populære shoppinggate, og selv prinsesse Småtroll på 5 år har klart det helt greit. Det fine med å gå frem og tilbake, er at det er i side- og bakgatene man finner de virkelig perlene av noen butikker. For perler er det virkelig mange av her i København!

Helt herlig å kunne spise morgenmad i en slik bakgård!

Vi dumpet innom en lokal frisørsalong for å få sommersveis på guttene, og den flinke, litt eldre, frisøren minnet oss veldig om en slags barberer som man ser eksempler på i filmer fra USA. Han var av typen som spurte oss voksne om vi vil ha en kaffe, eller måske en kold øl?, mens vi venter. Vi har lagt turen innom en av våre absoutte favoritter, Fil de Fer, og endelig fikk EkteMannen sikret seg den vintage dokumentmappen i kjent «lærer fra 70-tallet»-stil, som han har siklet på de to foregående gangene vi har vært innom. Vi har jobbet oss helt fra Sephora i 1. etg på Illum (slik at Husfrua kunne fylle på neglelakksamlingen sin med noen deilige nyheter), til Hemleys leker i toppetasjen. Og som en liten bonus, når vi allerede var der på toppen, oppdaget vi Illums Books helt i toppen, og der kunne Husfrua gå bananas i Moleskine-utvalget. Lite gir meg mer akutt shoppinglykke enn akkurat notatbøker og fine penner. Vi har også fått tid til å legge turen innom loppe- og kunstmarked på plassen ved utbyggingen ved Kongens Nytorg, og jammen sikret vi oss (enda) flere kopper til min lille koppesamling. Må vel innrømme at akkurat det har blitt en slags tradisjon; når vi er ute og reiser, vil jeg gjerne komme hjem med noen nye kunstkopper. Fint å ha noe håndfast å holde tak i og tenke tilbake på gode ferieminner 🙂

Hvorfor er det ikke flere cavabarer i Norge? 😉 …nå som vi endelig har fått oss Mathallen, så håper jeg cavabarer er rett rundt hjørnet!

Yeay, vi fant tilbake til vår favorittkafé i København; Mojo coffee!

…og drikkepauser er viktig, om man vi ha en effektiv shoppingrunde – som her på Joe & the JuiceMagasin du Nord!

Nå høres det ut som vi nesten bare har shoppet mens vi har vært her, men det stemmer naturligvis ikke. Vi har tross alt spist gode lunsjer, enda bedre middager og slappet av innimellom også! I tilknytning til Hotel Kong Arthur, finnes det fire restauranter, og når vi drar hjem i morgen, har vi jammen fått testet alle fire! Inne i selve hotellet finner man en restaurant som serverer frokosten, eller morgenmaden, som det kalles her. Hotellet har også en god bar, som serverer god kaffe, deilig drikke og noen småretter, og som nordmann i Danmark, koser vi oss jo med prisene 🙂 Ved denne baren er det godt med plass i et fint loungeområde – noe som var hendig for oss i dag, ettersom finværet vi har hatt så langt, brått tok slutt.Deilig mat, det spirer og gror – og vi har god grunn til å smile stort!

Og det må jeg virkelig si; flere hoteller burde slå tilknytte seg et godt utvalg av restauranter, slik at utvalget og det praktiske for gjestene blir enda bedre! Det er virkelig helt perfekt, det at vi kan tusle et minutt eller to for å teste den ene restauranten etter den andre, og om vi har glemt noe på hotellrommet, så er det bare å sprinte en tur tilbake. Til lunsj i dag koste vi oss med mat fra Sticks’n’Sushi, en helt fantastisk sushi i utvidet forstand i forhold til hvordan vi tenker sushi hjemme i Norge. I går spiste vi middag på La Rocca, en deilig italiensk restaurant, hvor vi sitter omtrent som i bakgården til hotellet. De serverer deilig pasta / pizza, og har en herlig og sydeuropeisk service! Det holder å si et par «Ciao Bella!» og «Senorita» til meg, så smiler jeg fra øre til øre, stortrives og legger igjen helt greit med tips 😉 I kveld tenker vi å spise på Pintxos, en spansk restaurant som har sine utebord inn mot den italienske restauranten sine. Denne restauranten er kjent for sin tapas, og etter i kveld kan vi forhåpentligvis si oss enig eller uenig i alt det fine vi hører om denne restauranten.

Ohala, italiensk og spansk flyr mellom restaurantene, og Husfrua blir mo i knærne!

Nå går vår langhelg i København mot en slutt, men vi snakker allerede om når vi skal komme tilbake. I morgen skal Husfrua unne seg både en pedikyr og en manikyr på Københavns største spa, Ni’mat, og praktisk nok er også spaet tilknyttet hotellet vi bor på. Deretter rettes snutene våre seg mot go’været som tydeligvis tok turen hjem til Norge, og vi får enda en natt ombord på DFDS før vi går igang med hverdagene igjen.

Dette har ikke vært en langhelg med fokus på å rekke over flest mulige severdigheter, faktisk har vi vel knapt vært innom en eneste en. Vi har heller ikke hatt mye fastlagt opplegg for å nå over flust av aktiviteter, og sånn har det nok blitt fordi vi var her i fjor sommer og fikk unna en god del i løpet av de tre ukene vi bodde her for knapt et år siden. Og som jeg har skrevet om før, og som vårt midterste Småtroll sa så fint i går;

«Det er dette som er ferie for meg, mamma – at jeg koser meg sammen med familien min.»

Gjengen min

Det er fint å kunne få slike avbrekk i hverdagen, selv om jeg også er veldig glad i fine hverdager. Det er likevel noe med det å kunne gi Småtrollene helt nye opplevelser, gjøre oppdagelser sammen, få nye impulser, møte nye mennesker, utvide horisonten og det å gjøre noe sammen som familie. Og da liker jeg at det ikke er så mye som skal til, eller så langt vi må dra, før vår familie er mer enn godt nok fornøyd! Å lese bok på kafé, å oppdage dominobrikkenes gleder og mange bruksområder, å kile og bli kilt av sine søsken, å terge og bli terget av sine søsken (aller helst til forargelse fra sine foreldre), å få være våken så lenge at tiss, bæsj og prompehumor er gøy helt på ekte – det er som sagt ikke så mye som skal til for at vi har det gøy 🙂

Nå har det sluttet å regne, Småtrollene er ferdig med å se på film på Netflix’n på iPad’n (herreminhatt, så praktisk!), og latter, jazzmusikk og deilig matduft siver inn gjennom hotellromvinduet her jeg sitter ved kontorpulten og blogger. Det er dermed tid for å slenge på Småtrollene litt klær, raske med seg en lommebok og noen bøker, og tusle ned i bakgården for litt deilig spansk, tapasmiddag. Herreminhatt, vi har det godt!

De deilige søerne, rett utenfor Hotel Kong Arthur

København, vi kommer definitivt tilbake

– og det blir nok ikke så lenge til!

Info: Denne turen var vi så heldig å få dekket reise og opphold til, i regi av VisitDenmark, og med deres samarbeidspartnere DFDS og Hotel Kong Arthur. Blogginnlegget er derfor merket med at det er sponset, men alle tanker, meninger og erfaringer er våre egne og er ikke påvirket av at vi har fått reise og opphold gratis.

13 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page