top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Dager med og uten solskinn

Noen dager er det bare en liten kommentar sagt på en litt sur måte, som gjør at dagen føles spesielt utfordrene og vanskelig. Som gjør at man opplever at arbeidsoppgavene tårner seg opp i uoverkommelige stabler, at familiemedlemmer ikke forstår noe som helst, at alle avgjørelser går stang ut, at folk misforstår med vilje og at speilbildet viser en grå mus med dårlig karma. Og om man kjenner virkelig godt etter på slike dager, innser man at verden er rett ved å avsløre deg som den personen du virkelig er; med så lite kontroll, oversikt og overskudd som du faktisk og selvfølgelig har.

Men så har man disse andre dagene da…


Disse dagene hvor veldig lite skal til før man stråler som en sol. Før man kjenner at energien flommer og batteriene er ladet. En liten kommentar sagt med en litt sur tone preller av som vann på gåsa. Erkjennelsen av at man har mange arbeidsoppgaver liggende som man aller helst skulle ha unnagjort, møtes av en følelse av at man rett og slett har gjort så godt man kan og det er mer enn godt nok. Småtroll møtes med myk tone og flere ja enn nei. Selv det at speilbildet vitner om en vinterhud som sårt trenger fukt og stell, møtes med en følelse av trygghet for at mirakelprodukter kan gjøre de høyst nødvendige underverker.

Hvorfor er det så lite som skal til for å skape en topp- eller bunndag?

Og hva er det som gjør at dagen tipper den ene eller andre veien?

Jeg har en teori om at dette er sterkt påvirket av følelser vi bygger opp inni oss. Tøffe dager med mye å gjøre, stressende hverdager og liten følelse av kontroll kan føles helt okay om man hadde mulighet til å gå inn i disse dagene med solskinn og energi i kropp og sinn. Men – om man må møte slike dager med lite overskudd, er ikke veien lang før dagen går videre inn i en negativ spiral.

En positiv spiral med god energi kan settes igang av at man våkner opp til strålende solskinn. Det aller beste er naturligvis å kunne kombinere dette med solskinn på innsiden også, i kropp og sjel – akkurat som i dag. Det å la rullegardinen sakte gå opp og stadig flere og flere centimeter med strålende blå himmel avdekkes, for til slutt å ende i en knallgul sol som lover om å henge høyt der oppe lenge, lenge, lenge. Det er rett og slett den aller beste start på en god og positiv spiral!

Og om man, som i dag, er så heldig at et slikt solskinn stråler om kapp med Småtroll, EkteMann og undertegnede, ja – da vet man at denne helgen blir fin. Det kan godt hende at meterologene tar feil og morgendagen likevel møter oss med grå himmel med en gjemt sol, men det vil ikke være spesielt viktig. Denne dagen har fyllt oss med solskinn som rekker hele denne helgen og kanskje godt ut i mandagen.

For akkurat så fin er denne lørdagen!


Til tross for strålende solskinn både på innsiden og utsiden i dag, har vi kun oppholdt oss innendørs. Den dårlige samvittigheten det kunne medført er en av tingene som preller av på gåsa akkurat dag – og gåsa er naturligvis meg. I dag har vi prioritert en treg og koselig frokost. Vi har latt unger gå klippe-papir-bananas, mens undertegnede har fått unna nødvendige oppgaver fra arbeidslisten og EkteMannen har latt selveste Fanden innta hans kropp, i form at han har gått inn for fullstendig ryddebonanza i hus og heim.

Bildet er lånt fra fotoshoot med Home&Cottage – og illustrerer en setting hvor man kan la kreativiteten flomme.

Vi er ambisiøse, det er vi fullstendig klar over, men vi nekter å gi slipp på drømmen om å ha god oversikt og et snev av kontroll både i forhold til jobb, Småtrollenes aktiviteter, husets prosjekter, kreative ønskemål, koselige hageprosjekter og gastronomiske selvfølgeligheter. Vi har innsett at dette antakelig ikke skjer akkurat i dag – og mest sannsynligvis klarer vi aldri å oppnå dette nivået av fullstendig og altomfattende oversikt. Men; derfor er det desto viktigere å være fornøyd bare med det at man er underveis i prosessen. Delmålene som oppnås må settes pris på og aller helst feires. Som når vi får ryddet leker, klær og klarer å skape en hyggelig stemning på Småtrollenes rom. Som når vi får sortert og strukturert hobbyrom og kontor, slik at rommet oser av de nødvendige elementene når det er påkrevd, altså at det muliggjør kreativitet når det er ønskelig og effektivitet når det er ønskelig. Som når arbeidsoppgaver kan krysses av for i fleng. Som når vissheten om at uken har vært fyllt av sunn og god mat og i tillegg en god dose med fysisk bevegelse og frisk luft.

Dette er en dag med positivt utgangspunkt og om vi spiller kortene våre riktig nå, sender vi denne dagene videre inn i en positiv spiral som forhåpentligvis varer lenge, lenge, lenge. Vi er i mars måned, dagene blir stadig lysere, fuglene kvitrer, luften blir stadig varmere og straks kommer verdens beste barnevakt inn dørene til stormende jubel fra Småtrollene; i kveld skal EkteMannen og undertegnede på vift for å feire en skjønn tante og onkel sin sølvbryllupsdag. Vi regner med en strålende kveld i kjærlighetens tegn, med nydelig mat og godt selskap av fin familie. Og det aller beste naturligvis; en god anledning til å legge litt ekstra flid i lakking av neglene!

Måtte denne positive spiralen vare evig!


4 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page