I morgen går vårt årlige juleverksted av stabelen og hvor enn sliten jeg er akkurat nå, etter å ha pyntet og ordnet rundt i huset, så er jeg overbevist om at det er vel verdt det i morgen når vi får gode, fine folk på besøk for felles hygge og kreativ utfoldelse. Bilder av svibler, julekuler og annet adventspynt kommer nok i morgen en gang, med forhåpentligvis litt bedre lysforhold enn vi har akkurat nå.
Jeg hadde lyst til at barna skulle få prøve seg på pepperkakebaking i morgen, så derfor har jeg nå slengt sammen en pepperkakedeig som står til kjøling i kjøleskapet. Dette er en oppskrift jeg har hatt fått av min svigermor – og den virker helt supert hvert år. Om noen skulle få lyst til å prøve seg på noe enkelt og godt, så tenkte jeg slenge ut oppskriften her;
Pepperkaker
0,5 liter sukker
1,5 dl vann
3/4 dl sirup (jeg brukte lys, men det skulle kanskje vært mørk?)
1 ss kanel
1 ss ingefær
1/2 ss malt nellik
250 gr smør
1 ss natron
Ca 1,5 liter hvetemel
Sukker, vann, sirup og krydder røres sammen i en gryte / kjele på middels varme. Når blanding er godt rørt sammen og er forholdsvis varm, trekkes kjelen av platen og smøret røres inn. Rør hele blandingen kald. Tilsett deretter 1 ss natron blandet med 1 ss lunket vann og rør godt. Tilslutt tilsettes hvetemelet litt etter litt, til man ser at deigen er passe hard.
Hva passe hard er, vet strengt tatt ikke jeg. Det blir litt slump fra gang til gang, men jeg kan oppdatere innlegget i morgen om jeg ser at deigen min ble for bløt eller for hard. Jeg brukte nok ca 1,5 – 1,6 liter hvetemel i min deig. Til slutt settes deigen i kjøleskapet en god stund, gjerne over natten, slik at den blir kald og god å jobbe med.
Så, da får vi satse på at barna blir fornøyd, at pepperkakene smaker godt og at de lager akkurat den riktige duften i huset – den som sier at nå er advent i gang og det er en måned igjen til jul…
Kommentare