top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Nesoddspelet 2015

Min billett til Nesoddspelet er sponset av Nesoddspelet, men ingen føringer er gitt og alle meninger er mine egne.

I går var det premiere på årets utgave av Nesoddspelet – og jeg skal innrømme det med en gang; jeg var så mektig imponert på fjorårets spel, at jeg vanskelig klarte se for meg hvordan de kunne klare å overgå fjorårets opplevelse. Det gikk rykter i forkant om at de hadde gjort litt om på plottet og at det var noen nye sanger, men ville vitsene vi lo av i fjor, være grunnlag for ny latter i år? Ville det nye være godt nok flettet inn i helheten? Ville det være nok nytt materiale, til at det ikke ble en ren gjentakelse av fjoråret? Og hva om det ble for mye nytt, sånn vi ikke fikk med den gode stemningen fra fjoråret? Tankene var mange og grublingen stor, men konklusjonen var likevel klar hele tiden; dette ville vi få med oss! Denne gjengen har overrasket oss før, kommer nok til å gjøre det igjen – og guri, så rett vi fikk!


Billettsalg på Nesoddspelet

Billettsalg på Nesoddspelet


Opplevelsen Nesoddspelet

Nesoddspelet-opplevelsen starter lenge før forestillingen er igang. Man har fått følge Nesoddspelets forberedelser på facebook, på blogg og i tradisjonelle medier i lang tid i forveien. De har hatt ulike opptredener i lokalsamfunnet på Nesodden, og de har til og med sikret seg en reportasje på Dagsrevyen på NRK1, søndagskvelden før premieren.

Når man så tar turen på selve speldagen, til Tangen Gård nesten helt nede ved Nesoddtangen brygge, møtes man av skuespillere i fullt kostyme som ønsker velkommen, selger billetter og program, og som gir et impulsivt stev ved ankomst. Etterhvert som man kommer inn på selve spelplassen, er skuespillere og statister i full sving med sitt gjøren og laden i den lille bygda som er bygd opp. Når man finner sin plass på den oppbygde tribunen, kan man nysgjerrig følge med på små og store som lever sitt liv i sopelimbygda Nesodden. Overgangen til at selve spelet er igang, er nydelig og sømløs.


Nesoddspelet spilles i idylliske omgivelser på Tangen Gård

Nesoddspelet spilles i idylliske omgivelser på Tangen GårdPublikum venter spent

Publikum venter spentLiv og røre på spelplassen

Liv og røre på spelplassen


Det fjorårets spel overrasket oss mest med, var at det var så mye lun humor og skarp satire bakt inn i spelet, i tillegg til gode skuespillerprestasjoner og den musikalske biten. Forventningene i år var derfor skyhøye, men la meg si det først som sist; som de overleverte!

Skyhøye forventninger innfridd!

Satiren tar for seg vaksinedebatten, bistandspolitikk, handlingsregelen, regelrytteri og ‘oss vs De Fremmede’-tematikk, og dialogen er skrevet med så mange ulike nivåer og lag, at forestillingen bør gi noe til både små og store, nesoddinger og tilreisende, samfunnsengasjerte og alle andre. «Nesodden for nesoddinger», «…skal vi da måtte vaksinere oss? ALDRI!» og «Om vi absolutt skal hjelpe De Fremmede, så får vi hjelpe dem der de er!» er satire god som gull, og treffer i hvert fall meg midt i hjertet.


Noen av Nesoddspelets skuespillere

Noen av Nesoddspelets skuespillere


Den lune humoren gjorde at publikum stort sett enten gapskrattet eller holdt en jevn humrelyd gjennom hele forestillingen, og jeg tok meg stadig vekk i å le av vitsene de også kom med i fjor – så joda, de funket i år også! I tillegg hadde de flettet inn mye humor i det som var nytt fra fjoråret, så dette er virkelig en forestilling, et spel, preget av humor, kløkt og stor underholdning.

Førsteklasses Fjerdeklasses Produksjoner

Skuespillerene fra Fjerdeklasses Produksjoner er profesjonelle alle som en, 11 i tallet, med meritter fra de fleste norske (og noen utenlandske) teaterscener og store produksjoner. Jeg mistenker at de ikke gjør dette spelet eller denne produksjonen for å bli rike og berømte. Dette virker å være ekte og genuint drevet av et ønske om å gjøre noe sammen, om å gi noe tilbake til Nesodden, og for å skape noe helt nytt. Det er likevel hevet over en hver tvil at spelet ikke akkurat er skadelidende av å ha så profesjonelle skuespillere i produksjonen, og så gode produksjonsfolk i ryggen.


Dialog, timing og spel på høyt nivå

Dialog, timing og spel på høyt nivåKongen av Sopelimbygda går mot protokoll - og bygda er i sjokk!

Kongen av Sopelimbygda går mot protokoll – og bygda er i sjokk!


Hovedrolleinnhaveren Henriette Faye-Schjøll, som spiller Kjellaug Skoklefallsdottir, har en energi og sjarm som tar oss med storm, men innehar samtidig en ro som gjør at vi som publikum kan lene oss tilbake og nyte hennes fantastiske røst i sangnumre og dialogen som fremføres. Espen Klouman Høiner spiller Gammel-Geir fra Granholt (Espen er også manusforfatter for hele spelet), og er et slags bindeledd gjennom forestillingen. Hans unike kroppsbeherskelse og vanvittige gange, er ikonisk på nivå med John Cleese’ Ministry of Silly Walks – Monty Python, og Espens evne til å finne humor og impulsive poeng i alt rundt seg, er helt nydelig. Om spelet skal få et minuspoeng fra meg, sett i forhold til i fjor, må det være at vi synes å registrere at det var mindre Espen / Gammel-Geir i årets oppsetning? Vi ønsker oss mer Espen, på generell basis og jevnt over, men ikke for det; Espens bidrag i spelet var helt nydelig og barn og voksne lå krokbøyd over magen sin bare han viste seg på spelplassen.


Tora, Gammel-Geir og Kjellaug diskuterer utreise fra Nesodden

Tora, Gammel-Geir og Kjellaug diskuterer Kjellaugs utreise fra NesoddenHenriette omkranset av et fornøyd publikum

Skuespillerene omkranset av et fornøyd publikumPlottet har naturligvis sin romantiske vending

Plottet har naturligvis sin romantiske vending


Et par andre skuespillere jeg vil trekke frem spesielt, er Ester Grensersen og Herbert Nordrum. De spiller to skurker / bøller av den litt ‘enkle’ sorten, som er håndlangere for en annen skuespiller med særs god mimikk og kroppskontroll; Ingvild Holthe Bygdnes. Ingvild spiller Frida fra Fagerstrand, den naturlige sjefsskurken i forestillingen, og Ester og Herbert spiller hennes kompanjonger, Unni fra Ursvik og Sindre fra Sunnås. Ester og Herbert har en herlig evne til å spille dumme, og til å se dumme ut, men på en nydelig og sjarmerende måte. De skaper nydelig humor i små øyeblikk jevnt fordelt forestillingen gjennom.


Bøllene Unni fra Ursvik og Sindre fra Sunnås vil slakte geita fordi den er schtøgg

Bøllene Unni fra Ursvik og Sindre fra Sunnås vil slakte geita fordi den er schtøgg


God produksjon og vel gjennomført opplevelse

Nesoddspelet hadde også i år en veldig god produksjon, og det kan hende jeg ikke husker godt nok fra i fjor, men jeg opplevde at både spelet og alt rundt spelet virket enda større og bedre gjennomført i år. Både markedsføringen i forkant, gjennomføringen på selve speldagen, servering og salg i forkant, i pausen og etter endt spel, og naturligvis – det som var nytt av året; Nach-Spel (samling i etterkant av spelet, med underholdning fra band og mingling med skuespillere og folk i produksjonen – mer om det litt lenger ned).


Godt produksjonsteam takkes og får fortjent applaus

Godt produksjonsteam takkes og får fortjent applaus


Det var flere kjente fjes i produksjonen, også i år, og på Nach-Spel fikk alle medhjelperne sin velforkjente applaus. Mats Eldøen stod for regi, Thea Bay var koreograf også i år,  og Ole Peder Skou var produsent (noe jeg forstod spelet ikke hadde i fjor, men som jeg nok tror har gjort dem godt). Det musikalske ved spelet står virkelig frem som særs godt laget og fremført, og det kan vi takke spelets Komponist for, Kjetil Schjander-Lur. Flere av sangene er skrevet og produsert med et slikt nivå, at jeg ikke blir overrasket om det kommer en CD etterhvert.

Nesodden – har du noen gang sett en sunnere samfunnsmodell Nesodden – et rent paradis der alle kan være seg selv Nesodden – ingenting er mitt, men alt er vårt Nesodden – med verdens beste sopelimeksport

Lokale helter og varm bruk av frivillige

Førsteklasses Produksjoner har vært opptatt av å ha med så mange frivillige som mulig, og ville skape et spel med mye liv og mange folk i de ulike scenene på spelplass. De har trukket frem små og store lokale helter og latt dem skinne i forestillingen, som her i scenen hvor høvdingdatter Kjellaug skal velge seg en mann.


Speltidens sjekkedans - deres Tinder?

Speltidens sjekkedans – deres Tinder?Frivillige i arbeid

Frivillige i arbeid


Nesoddspelet viser også samfunnsansvar og at de står for de verdiene som syder gjennom i spelets dialog. Et eksempel på dette, er at de inkluderer syriske flyktninger i spelet, og lar dem hjelpe til med alt fra kostymer, snekring av tribune og annet. De takket etter endt forestilling i går, alle de frivillige som hadde nedlagt timesvis med innsats til alt fra matlaging, snekring, skuespill og annet – og mente at dette ikke kunne gått så bra som det har gått, uten den frivillige innsatsen. Det var også tydelig å se det gode samholdet som dette spelet har skapt, skuespillere og frivillige i mellom, og at dette spelet nå har blitt en samlende kulturbegivenhet på Nesodden, det synes det ikke å være noen tvil om.

Nach-Spel

I tillegg til ny dialog, nye sanger og en stor endring i plottet på årets Nesoddspel sett i forhold til fjorårets, har de også utvidet på andre fronter. De har introdusert oss for Nach-Spel, hvor de altså inviterer artister til å underholde, og hvor man får mingle med skuespillere og produksjonsfolkene – og det synes jeg var et utrolig smart trekk av dem! Når man er i spel-modus og er godt fornøyd med spelopplevelsen man nettopp har fått overvære, er det deilig å kunne mingle litt mer i den stemningen og den setting Nesoddspelet har klart å skape. Denne muligheten håper jeg virkelig mange publikummere benytter seg av.


Nach-Spel i gjennomført ånd

Nach-Spel i gjennomført stilJonas Aasen

God stemning i teltetJonas Aasen underholdt på premierens Nach-Spel

Jonas Aasen underholdt på premierens Nach-SpelGjennomført til fingerspissen

Gjennomført til fingerspissen


Nesoddens politikere støtter Nesoddspelet

Jeg fikk en kort prat med Nesoddens ordfører, Nina Sandberg, og Nesoddens kultursjef, Ellen Knutsen, etter endt spel – og de var godt fornøyd! De kunne fortelle at de har samarbeidet tett med Nesoddspelet helt siden dette var på idéstadiet i fjor, og de synes det er fantastisk å få følge den reisen dette har vært.


Ellen Knutsen, undertegnede og Nina Sandberg

Ellen Knutsen, undertegnede og Nina Sandberg


Nesodden kommune har støttet Nesoddspelet økonomisk, men også bistått med praktiske gjøremål, som å stille Tangen Gård til rådighet, hjelpe med drenering på spelplassen, bistå i workshop og idémyldring med produksjonen – og de er imponert over hvilket team som står bak denne produksjonen. Ellen Knutsen trekker frem deres evne til å utfylle hverandre, og måten de støtter oppom og er opptatt av det lokale miljøet og de lokale kreftene på Nesodden. Nesoddens ordfører er stolt over at de setter Nesodden på kartet, og viser frem hvilke verdier Nesodden står for. Jeg kan ikke bli mer enig!


Klok og varm humor

Klok og varm humor – Gammel-Geir bruker ‘avstandstrøstere’


Jeg anbefaler Nesoddspelet på det varmeste!

Jeg ble glad i Nesoddspelet i fjor, og nå har vår relasjon vokst og blitt et skikkelig forhold med årets utgave. Jeg liker gjengen som har laget Nesoddspelet – og jeg elsker det de viser at de står for, gjennom dialogen de har skrevet, aktivitetene de gjør i nærmiljøet vårt og det de uttaler. Jeg elsker humoren, satiren og den gode stemningen de skaper. Jeg elsker skuespillerprestasjonene og de mange musikalske perlene i spelet, og jeg elsker initiativet de viser for Nesodden – og det at nesoddinger støtter oppom dette. Og så er jeg veldig spent på hvor mange #spelfie vi får se?


#spelfie

Nå håper jeg alle kjenner sin besøkelsestid, både nesoddinger og alle andre, og at dere kjøper deres billett til Nesoddspelet 2015! Forestillingene spilles 4. til 8. august – altså kun denne uken. Billetter kjøpes via Billettservice.no eller på B.Young på Tangen Nærsenter.


En svært talentfull gjeng

En svært talentfull gjengPublikum sitter tett på

Publikum sitter tett på


ET TIPS; se snaps fra gårsdagens premiere – kun tilgjengelig i noen timer!

Har du lyst til å se noen video-smakebiter fra gårsdagens premiere? Følg meg på SnapChat (søk opp  ‘astridvu’ og se på My Story der – så har du ca 10 minutter med glimt herfra og derfra fra Nesoddspelet 2015! Når filmene har gått ut på my story skal jeg se om jeg får lastet det opp som video her på bloggen, men det må jeg finne ut av først.

Følg gjerne bloggen min på Facebook, og finn meg på snapchat og instagram ved å søke på ‘astridvu’.

17 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page