top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Kokkedal Slott; mitt Downton Abbey

{Turen er sponset av Visit Denmark, men tankene og innholdet er mitt eget}

Jeg oppdaget den fantastiske tv-serien Downton Abbey mye senere enn de fleste andre, men når jeg først oppdaget den, konsumerte jeg de fem sesongene på forholdsvis kort tid. Jeg er i utgangspunktet ikke spesielt glad i det vi kaller «historiske kostymedrama», men etter at jeg helt tilfeldig ble sittende med tven på i 10-15 minutter av det jeg senere skjønte var finaleepisoden på sesong 5, erkjente jeg at dette var en serie jeg måtte ta en nærmere titt på.

Det jeg elsker aller mest med de timene jeg nå har brukt foran tven mens jeg ble kjent med disse menneskene, disse historiene og ikke minst; dette landskapet, interiøret og det fantastiske huset, er den deilige roen jeg får med en gang jeg tas med inn i Downton Abbey-universet. Og roen stopper ikke opp selv om en episode er over. Jeg føler meg balansert og harmonisk i timesvis etterpå, og en kveld med en episode eller to med Downton Abbey, gjør virkelig underverker for det å roe ned kropp og sjel etter en hektisk dag. Jeg kjenner at jeg får lyst til å gjøre ting som å skrive brev for hånd, servere te i porselenskopper og invitere til hyggelige middager og store dansfester i fantastiske ballsaler. Og ikke minst; jeg får en følelse av at alt ordner seg, på et eller annet vis. At det går bra til slutt.


IMG_8355-768x1024@2x

IMG_8341

Da jeg var på tur med Visit Denmark for et par uker siden, visste jeg at vi skulle innom og få bo en natt på Kokkedal Slott. Jeg hadde sett bilder av slottet på nettet før vi dro, og det så virkelig fantastisk ut. Likevel ante jeg virkelig ingenting om hvor fantastisk denne opplevelsen skulle vise seg å bli.

I det vi kjøres det siste stykket opp mot Kokkedal Slott, er det første som slår meg; dette er jo nesten som fantastiske Downton Abbey! En sjarmerende rideskole på den ene siden av veien, et fantastisk anlegg med langstrakte gressplener på den andre og små hus på rekke og rad. Helt innerst i veien åpner det hele seg opp og på et enormt tun står et storslagent hvitt hus; Kokkedal Slott! Storøyde og måpende går vi mot huset, og hva kommer ut? Jo, fantastiske Jens, butleren på slottet, som tar imot oss i stram uniform og et særs vennlig stil. Vi blir fnisete og mo i knærne, og tripper forventningsfulle og spente inn etter Jens, som bærer de alt for store koffertene våre.


Butler på Kokkedal Slott

Fantastiske Jens på Kokkedal Slott


Inne er det så vakkert at det er vanskelig å ta inn over seg. Selv om jeg aldri har vært inne på et slott før, er jeg ganske sikker på at det er sånn her de må bo, de kongelige. Marmor og gull og lysekroner og høye himlinger, og ingenting overlatt til tilfeldighetene. Vi får utdelt hvert vårt slottsrom, og beskjed om å møte til «Afternoon Tea» i Havesalen. Der møtes vi av nok en sjarmerende kar, Nicolas, som gir oss et valg i ulike teer som jeg knapt skjønner navnet på.

Etterhvert kommer hotelldirektøren også, Michael Telling, og byr på slottets historie, en omvisning, litt om hvordan de jobber for å yte eksepsjonelt god service og enda mere til. Mens hotelldirektøren forteller, serveres vi nydelig te i fantastisk porselensservise og de deiligste danske kaker du bare kan tenke deg. Ja, faktisk enda litt bedre enn det også! Som et lite eksempel på hvordan slottsherrene definerer ‘god service’, kan jeg nevne at vi hadde en glutenallergiker med oss på tur, og etter at vi da alle hadde mesket i oss de deiligste kaker, fikk vi opplyst følgende; fordi de visst at én blant oss var glutenallergier, var alle kakene laget glutenfritt – for at vedkommede skulle slippe å få egen mat og skille seg ut fra resten av oss. Og jeg lover, det at kakene var laget glutenfritt, gikk ikke på bekostning av smaken – på noen som helst måte! Det kaller jeg virkelig det lille ekstra.


IMG_8421

Nicolas serverte det deiligste bakeverk og nydelig te, med et fantastisk smil!IMG_8415

Hotelldirektør Michael Telling fortalte litt om hva de legger i begrepet ‘service’ – f.eks. det å google gjestene før de kommer, for å se om de kan finne ut noe om hva de liker eller interesser seg for. Fantastisk!IMG_8453

IMG_8456

IMG_8461

IMG_8462

IMG_8464

Oppholdet på Kokkedal Slott bød også på en nydelig 7-retters middag i Slotskælderen, en restaurant som er kåret til en av de fem beste spisestedene på Sjælland. Med mitt fine reisefølge var det dermed duket for en kveld med latter, vin og …vel, ikke akkurat sang, men i hvert fall gode, spennende og fjasete diskusjoner!

Rundt bordet sitter (fra venstre mot høyre): Linda fra Hviit, Tine fra Oslo in Chanel, Linda fra DFDS, Marte fra Casa Kaos, Iben fra Trigger (for DFDS-bloggen Storbycruise), Julie fra Visit Denmark i Norge og Ina fra Kjøkkentjeneste – en herlig gjeng!


IMG_2566

IMG_8503

Hjelpes, jeg har spist tartar – og jeg likte det!


Morgenen etter var det tidlig opp for å sikre seg en time i slottets eget spa, og jeg må virkelig si at en massasje av Spa Manager Lill-Britt, omtrent var verdt turen i seg selv. Hun seiler helt klart opp som en soleklar favorittmassør for min egen del, og noe av det jeg likte aller best ved henne, var nok hennes behagelige væremåte og hennes yoga-levesett. Som en liten ekstraservice til hele reisefølget, stilte hun jammen opp og hadde yogatime med oss også. Et artig skue for de som kan slikt, antar jeg, men jeg lot alle hemninger fare, fant meg en yogamatte og gjorde så godt jeg kunne. Og det kan jeg si; jeg ble i hvert fall ikke mindre nygjerrig på denne trenings- og livsformen etter denne timen, dette skal jeg helt klart sjekke ut mer av.


Kokkedal Slott Spa

Kokkedal Slott tilbyr Sodashis Spa – og det hele var en veldig behagelig affære!IMG_8608

Her hadde vi vår morgentime med MediYoga – slettes ikke så verst, altså!


Jeg følte meg virkelig som en prinsesse mens jeg bodde på Kokkedal Slott, og utfordringen min var at jeg ikke fikk tid til alt jeg ville gjort. Jeg skulle gjerne tatt flere spabehandlinger, trent mer yoga, gått tur i den nydelige naturen utenfor og sittet i biblioteket i timesvis med en god bok og en god kopp te, og etterhvert drink (begge deler laget av flinke Nicolas, såklart!). Jeg skulle gjerne ligget mer i de deilige sengene, sittet ved pulten på det fantastiske slottsrommet jeg bodde på og kanskje skrevet min første bok? Jeg skulle spist den nydelige frokosten der i dagevis på rad, og gått en tur ned til sjøen når jeg trengte litt luft. Og kanskje aller, aller mest skulle jeg ønske at jeg hadde mye mer tid til å gjøre absolutt ingenting, og bare nyte de deilige og inspirerende omgivelsene jeg var i.

IMG_8386

Med andre ord; jeg må tilbake! Jeg har lyst til å ta med EkteMann, både med og uten Småtroll, og jeg har lyst til å reise dit med gode venner. Et opphold på dette slottet er jeg sikker på kunne fungert som medisin på blå resept og som en garanti for inspirasjon og glede i lang tid etter at man har dratt hjem. Den dagen jeg vinner store summer på et mystisk lottospill jeg ikke deltar på, skal jeg helt klart booke inn et opphold her for nære og kjære, som varer i ukesvis. Skulle man ha behov for mer fart og spenning innimellom, er fantastiske København som nevnt kun en kjapp biltur unna. Egentlig tror jeg vi alle vil ha godt av å komme til dette stedet og bare bruke noen dager på å lande – og nyte, og så er det mer enn nok fart og spenning i de fleste hverdagene våre, til at vi kan unne oss noen rolige dager her.


IMG_8380

Nicolas i baren på Kokkedal Slott

Fantastiske Nicolas lagde drinker inspirert fra, og oppkalt etter, tidsepoker fra slottets storhetstid – og serverte oss en nydelig ‘night cap’, hver tilpasset hver våre ønsker.


Forresten; Det eneste jeg har å utsette på oppholdet på Kokkedal Slott, er at damen som skulle gre håret mitt, kle av meg og  hjelpe meg i seng, tydeligvis hadde misforstått vaktlistene sine eller noe sånt, for hun så jeg aldri noe til på slottsrommet mitt. Altså, om det skulle vært helt som på Downton Abby, altså 😉


Kokkedal Slott

Farvel, Kokkedal Slott!


Takk for meg, Kokkedal Slott – jeg håper vi sees snart igjen!

3 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

תגובות


bottom of page