top of page
 • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Julebakstmaraton


En av de koseligste forberedelsene jeg gjør i førjulstiden, er å bake. Jeg baker fordi jeg har ærlig, ektefølt lyst til å gjøre det – ikke fordi jeg føler jeg må eller burde. Jeg liker å teste ut nye oppskrifter, prøve bestemors gamle oppskrifter, finne mine favoritter som bakes år etter år og som skaper tradisjoner. Jeg baker bare det jeg eller de rundt meg har lyst til å spise, men vi har alle hver vår favoritt, så da blir det noen slag, da… Jeg baker også fordi jeg liker å kunne ha bakverk å tilby gjester som kommer på julebesøk – og selv om mange sier at ingen spiser julekaker lenger, så forsvant alt jeg hadde til i fjor – så jeg krysser fingrene for at det samme gjelder i år også!


Jeg har tidligere nevnt på bloggen at pepperkakene er i boks, om enn på et litt mer masete vis. Nå har jeg også bakt berlinerkranser, sandkaker, kransekakepinner, brune pinner og krumkaker. I tillegg til at jeg har gjort et forsøk på å lage grov marsipan med Baileyssmak. Ingen av disse tingene jeg har laget er vanskelig å gjøre, det krever bare litt tid og de riktige ingrediensene. Om noen vil prøve, så deler jeg her oppskriftene jeg har brukt. Forresten – kakene er testet av hoffsjefene for smakstesting, herr og fru Valen – altså mine foreldre og de lever enda. Foreldrene altså, ikke kakene. Med andre ord, kakene er ikke dødlige. Herr og fru hoffsjef kunne også legge til at dette ikke bare var kaker med lav dødlighetsgrad, men det smakte visst godt også. Jaggu.


Krumkaker

 1. 4 egg

 2. 200 gr sukker

 3. 200 gr smeltet og avkjølt smør

 4. 200 gr mel

 5. ca 1 tsk kardemomme

Spe med kaldt vann for å få riktig konsistens på røra (og det ser når du steker den første krumkaken – for liten, for tjukk osv).

Egg og sukker piskes til eggedosis. Smeltet og avkjølt smør røres inn og etterhvert mel og kardemomme likeså. Sett røra i kjøleskapet cirka 1 time for svelling. Legg en stor teskje røre midt i krumkakejernet og klem gjerne hardt igjen for å få krumkakene flatest og finest mulig. Bruk krumkakepinne til å forme kremmerhus eller legg krumkaken rundt en kopp som står på hodet og klem rundt (for å lage krumkakeskåler til eksempelvis dessert. Vi kjører multekrem i krumkakeskål på julaften.) NB! Pass fingrene – dette er varmt!


Brune pinner

 1. 200 gr smør

 2. 200 gr sukker

 3. 1 eggeplomme

 4. 1 ss lys sirup

 5. 1/2 ts kanel

 6. 1 ts vaniljesukker

 7. 1 ts natron

 8. 300 gr hvetemel

Smør og sukker røres hvitt, deretter blandes resten av ingrediensene i. Deigen eltes lett sammen og deles i 6 emner. Trill hvert emne til en pølse på lengde med en stekeplate. Legg alle 6 pølsene på en stekeplate med bakepapir og trykk pølsene litt ned.

Pensle med egg, dryss på hakkede mandler og perlesukker. Stek kakene på 175 grader i ca 10 minutter. Skjær stengene i skrå smale kaker mens de enda er varme.


Sandkaker

 1. 200 gr smør

 2. 250 gr hvetemel

 3. 100 g mandler – skåldede og malte

 4. 1 egg

 5. 100 gr sukker

Smuldre smør og mel og tilsett deretter mandler, egg og sukker. Arbeid deigen sammen og la den hvile en times tid i kjøleskapet – min deig hvilte over et døgn i kjøleskapet, det funket fint det også. Trykk deigen ut i smurte sandkakeformer (Jeg brukte ‘Formfett’ fra Mors Beste og det var helt vidunderlig! Kakene spratt ut av formene sine!) og stek de midt i ovnen på 175 grader i ca 10-15 minutter.


Kransepinner


 1. Ferdig kransekakemasse

 2. Kokesjokolade

 3. En dæsj fløte

Dette er kaker som mange synes er veldig gode, men som er så juks som det kan få blitt. Jeg kjøper altså ferdig kransekakemasse i butikken, deler den opp i passelige emner, ruller ut små (halvannenfinger-lengde) pølser, steker de på 210 grader nederst i ovnen i ca 12-15 minutter – til de er lett gyldne. Mens de er i ovnen slenger jeg en god dæsj fløte i en liten kjele, knekker kokesjokoladebiter og putter oppi og rører til det blir en jevn masse. Når kakene kommer ut av ovnen og får avkjølt seg litt, dypper jeg hver ende i sjokoladeblandingen og legger de tilbake på stekebrettet for avkjøling.

Berlinerkransene rakk jeg visst ikke ta bilde av før de havnet i boksen, så den oppskriften får jeg heller dele en annen dag. Jeg har også gjort et forsøk på å lage «voksenmarsipan», dvs grov marsipan smakssatt med Baileys, men vi får se – den saken står i kjøleskapet til avkjøling, så får vi se om vi får rullet den i litt sjokolade og gjort den litt mer morsom i løpe av morgendagen.

I morgen står brødbaking og baking av rundstykker på agendaen og der må jeg innrømme at jeg ikke føler meg på trygg grunn. Jeg har funnet en drømmeoppskrift til boller som gir luftig og godt resultat, men det er jo greit å kunne bake noe annet enn loffvarianter også, eller hva? Får se om jeg får til noe som ikke blir

fullstendig mursteiner. Gode oppskrifter på denslags mottas med takk, forresten.


Bildene øverst i innlegget og til venstre her, er av min oppskriftsbok. Jeg virkelig elsker den! Kjøpt på Bookbinders i Oslo, en butikk fullstendig etter mitt hjerte. Det er en ‘vanlig’ ringperm, som jeg har satt inn skilleark fra 1-12 og mange ensfargede, ulinjerte ark i. Funker helt strålende for meg. Noen oppskrifter jeg finner i blader og liknende river jeg ut og limer rett inn. Andre oppskrifter noteres ned på lapper man har for hånden – og limes rett inn. Andre oppskrifter skriver jeg inn på arkene. Og helt bakerst legger jeg det som jeg enda ikke har fått tid til å gjøre noe fornuftig med enda. System og orden, men likevel vakkert og informativt. Blir det bedre

Og – er jeg riktig heldig, så er det noen som arver denne om mange, mange år – et tipp tipp tipp oldebarn kanskje, som synes det er stas med gamle oppskrifter. Det er lov å drømme, er det ikke?

Men – nå tror jeg at jeg skal ta mitt tette hode, snørrete nese og hostende hals og kaste hele meg i seng. Har hørt rykter om at søvn er en vidundermedisin mot det meste, så det skal herved testes ut nå. Begynner å bli lei hanglete form – jeg har jo så mye gøy og koselig jeg vil ha gjort, så da trengs det energi!


Håper dere koser dere i førjulstiden med deres nære og kjære!


0 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page