Astrid Valen-Utvik
Julebakstmaraton



4 egg
200 gr sukker
200 gr smeltet og avkjølt smør
200 gr mel
ca 1 tsk kardemomme
Spe med kaldt vann for å få riktig konsistens på røra (og det ser når du steker den første krumkaken – for liten, for tjukk osv).
Egg og sukker piskes til eggedosis. Smeltet og avkjølt smør røres inn og etterhvert mel og kardemomme likeså. Sett røra i kjøleskapet cirka 1 time for svelling. Legg en stor teskje røre midt i krumkakejernet og klem gjerne hardt igjen for å få krumkakene flatest og finest mulig. Bruk krumkakepinne til å forme kremmerhus eller legg krumkaken rundt en kopp som står på hodet og klem rundt (for å lage krumkakeskåler til eksempelvis dessert. Vi kjører multekrem i krumkakeskål på julaften.) NB! Pass fingrene – dette er varmt!

200 gr smør
200 gr sukker
1 eggeplomme
1 ss lys sirup
1/2 ts kanel
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
300 gr hvetemel
Smør og sukker røres hvitt, deretter blandes resten av ingrediensene i. Deigen eltes lett sammen og deles i 6 emner. Trill hvert emne til en pølse på lengde med en stekeplate. Legg alle 6 pølsene på en stekeplate med bakepapir og trykk pølsene litt ned.
Pensle med egg, dryss på hakkede mandler og perlesukker. Stek kakene på 175 grader i ca 10 minutter. Skjær stengene i skrå smale kaker mens de enda er varme.

200 gr smør
250 gr hvetemel
100 g mandler – skåldede og malte
1 egg
100 gr sukker
Smuldre smør og mel og tilsett deretter mandler, egg og sukker. Arbeid deigen sammen og la den hvile en times tid i kjøleskapet – min deig hvilte over et døgn i kjøleskapet, det funket fint det også. Trykk deigen ut i smurte sandkakeformer (Jeg brukte ‘Formfett’ fra Mors Beste og det var helt vidunderlig! Kakene spratt ut av formene sine!) og stek de midt i ovnen på 175 grader i ca 10-15 minutter.

Ferdig kransekakemasse
Kokesjokolade
En dæsj fløte
Dette er kaker som mange synes er veldig gode, men som er så juks som det kan få blitt. Jeg kjøper altså ferdig kransekakemasse i butikken, deler den opp i passelige emner, ruller ut små (halvannenfinger-lengde) pølser, steker de på 210 grader nederst i ovnen i ca 12-15 minutter – til de er lett gyldne. Mens de er i ovnen slenger jeg en god dæsj fløte i en liten kjele, knekker kokesjokoladebiter og putter oppi og rører til det blir en jevn masse. Når kakene kommer ut av ovnen og får avkjølt seg litt, dypper jeg hver ende i sjokoladeblandingen og legger de tilbake på stekebrettet for avkjøling.
Berlinerkransene rakk jeg visst ikke ta bilde av før de havnet i boksen, så den oppskriften får jeg heller dele en annen dag. Jeg har også gjort et forsøk på å lage «voksenmarsipan», dvs grov marsipan smakssatt med Baileys, men vi får se – den saken står i kjøleskapet til avkjøling, så får vi se om vi får rullet den i litt sjokolade og gjort den litt mer morsom i løpe av morgendagen.
I morgen står brødbaking og baking av rundstykker på agendaen og der må jeg innrømme at jeg ikke føler meg på trygg grunn. Jeg har funnet en drømmeoppskrift til boller som gir luftig og godt resultat, men det er jo greit å kunne bake noe annet enn loffvarianter også, eller hva? Får se om jeg får til noe som ikke blir
fullstendig mursteiner. Gode oppskrifter på denslags mottas med takk, forresten.

Og – er jeg riktig heldig, så er det noen som arver denne om mange, mange år – et tipp tipp tipp oldebarn kanskje, som synes det er stas med gamle oppskrifter. Det er lov å drømme, er det ikke?
Men – nå tror jeg at jeg skal ta mitt tette hode, snørrete nese og hostende hals og kaste hele meg i seng. Har hørt rykter om at søvn er en vidundermedisin mot det meste, så det skal herved testes ut nå. Begynner å bli lei hanglete form – jeg har jo så mye gøy og koselig jeg vil ha gjort, så da trengs det energi!
Håper dere koser dere i førjulstiden med deres nære og kjære!