top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Jarle Bernhoft – en opplevelse!

Aller først; Velkommen til nye lesere! Veldig gøy å se at nye finner veien inn til denne bloggen – og hjertelig takk for fine ord og strålende oppmuntring og motivasjon i innlegget mitt med GIVE AWAY! Dere er jaggu greie! Synes også det er gøy at flere som har lest bloggen en stund, legger igjen kommentar for første gang – og som Pia skriver; dette er tiden for å være sleipesen! Har du aldri lagt igjen kommentar hos meg tidligere, benytt gjerne denne muligheten på GIVE AWAY-innlegget, så kan du kanskje sikre deg en gave i posten fra meg! Og til mine aller mest trofaste lesere; dette er sjansen dere har til å få litt lønn for strevet og som takk for innsatsen for lang og trofast lesing! Med andre ord; GIVE AWAY’n er fortsatt åpen og jeg oppfordrer dere alle om å legge igjen kommentar. Jeg synes allerede det har kommet såpass med kommentarer at jeg skal finne frem en ekstragave eller tre. Gaver i posten er gøy, så sleng deg med! Så over til noe annet; En vidunderlig konsertopplevelse – på alle mulige, tenkelige og utenkelige måter!

I går var vi for aller første gang i Den Norske Opera og Ballett – og vi kunne ikke hatt en bedre førstegangsopplevelse; en konsert med Jarle Bernhoft! Vi har likt Jarle lenge, og har fulgt han fra tiden med Span – og virkelig fått sansen igjen etter han gikk solo og ga ut albumet ‘Solidarity Breakes‘. I slutten av august var vi på konsert med Jarle Bernhoft og KORK, en konsert vi likte veldig godt og som viste frem både Jarle og KORK på en strålende måte!


Likevel, sammenlikner vi konserten Jarle hadde med KORK med konserten han hadde i går, så er det neste utrolig at det er mulig. Vi var strålende fornøyd og trillet et drøy 5er på terningen etter siste konserten, så hva med konserten i operaen i går…?

Om jeg skal beskrive denne konserten på standard vis, for eksempel med bruk terningkast, trenger jeg flere øyer på terningen. Jeg er usikker på om jeg har godt nok ordforråd på superlativene og jeg føler egentlig behov for å være mer lyrisk og poetisk enn mine evner tilsier. Men jeg skal forsøke å si noe hva jeg synes om denne konserten likevel, så får dere heller ha i mente denne innledning.


Jarle Bernhoft er et musikalsk geni. Han er så musikalsk at jeg håper han er Norges best betalte musiker. De aller fleste har nok fått med seg måten Jarle klarer å lage stemmer, lyder og skape «instrumenter» gjennom å loope seg selv, via videoen og live-opptredener han har gjort med låten C’mon Talk (antakelig mest omtalt ift at han sang denne låten live på The Ellen Show). Det vi fikk bakoversveis av i går, var at dette gjorde Jarle – LIVE! – på alle låtene sine i Operahuset. Han hadde ulike gitarer, keyboard og endel annet utstyr på scenen, men utenom det var det kun han. Han, og den helt vanvittig rå stemmen hans. Om man trekker ut dette med musikalitet og det vanvittige han klarer å holder orden på ift loopingen sin, så gjenstår stemmen hans. Og den er stor, rå og fantastisk nok i seg selv. Han har et vanvittig trøkk, han synger nydelig i falsett, og han har en stålkontroll og bevisst stemmebruk, så gjør at om Jarle hadde kun tatt med seg stemmen sin og stilt seg opp på en scene, så hadde jeg kunne sittet og hørt på han i timesvis. Stemmen til Jarle må være den beste i Norge? Så uanstrengt, så vill, så harmonisk, så nydelig.


Men – det ikke bare stemmen til Jarle som er fantastisk. Det er hele Jarle. Det er sjarmen som stråler fra scenen idet han entrer og som gjør at hele operaen sitter med fornøyde glis når gjør sitt forholdsvis beskjedene show (utover magien på instrumentene og lydboksene, er det perfekt lysshow og ellers ingen dansetrinn, korister eller annen ‘underholdning’). Det er auraen hans – den oser av medmenneskelighet og nestekjærlighet, som for eksempel i forhold til hans oppfordring om at publikum skulle sjekke ut Gatelys.org – en organisasjon drevet av noen han kjenner og som var sterkt med i tankene da han skrev låten ‘Streetlights’. Og naturligvis; det er hans helt vanvittige musikalitet. En mann, noen instrumenter og lydbokser – og absolutt ikke noe behov for et band. Han burde helt klart bli betalt som trommis, bassgitarist, korister (ja, i flertall), keyboardist og mye annet – alt i tillegg til å være vokalist, låtskriver og entertainer. Vi satt med gapende munn og store glis – samtidig!


På en måte tenker jeg det er litt trist at Jarle er norsk. Hadde han vært født i USA, eller kanskje England, så hadde noen store, mektige personer oppdaget Jarle for lenge siden og fått distribuert og spredd han til hele verdens nytelse. Spread the good, spread the love, spread the music! Om man ser på superstjerner som John Mayer, John Legend, Joss Stone, Jennifer Hudson og mange, mange andre – så kan Jarle hamle opp musikalsk og stemmemessig med hvem som helst av disse. Faktisk ville det vært som i en drøm om vi kunne få oppleve Jarle i duett med hvilken som helst av disse – det ville nok vært magisk! Og for all del; jeg mener ikke at Jarle ikke kan oppnå verdensherredømme nå også, han har helt sikkert fått en strålende start med The Ellen Show – men veien er naturligvis litt lengre å gå når man starter ferden i Norge. Og for all del; jeg er veldig, veldig lykkelig over at Jarle er norsk. Jeg føler Jarle er litt min, litt vår og at han med stemmen og musikaliteten viser at funky, soulfull musikk kan komme fra det kalde nord. Det måtte bare en funky Jarle til…


Har du sjansen til å se Jarle live? Gjør det! Har du en litt grå og trist dag? Hør på Jarles plate! Er du en viktig musikkindustriperson som får ting gjort? Få Jarle ut i verden!

Håper Jarle synes dette er ok (jeg har tipset han på twitterprofilen hans, så han hyler forhåpentligvis ut om det ikke er greit), men jeg tillater meg å dele to musikalske perler fra konserten i går. Kun tatt opp via min iPhone, så kvaliteten er naturligvis ikke den beste, men forhåpentligvis får dere et inntrykk av magien vi var så heldige å få oppleve. Nyt nytelsen!

Takk for opplevelsen, Jarle – jeg er forelska! Alle bildene i dette innlegget er tatt av fine Merete Sæther. Ikke bare var hun pådriver til å få kjøpt disse billettene (på helt perfekte plasser på rad syv!) og som husket på å ta med annet kamera enn iPhonekamera. Bildene er delt med hennes godkjennelse.

19 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page