top of page
 • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Hjertelig bakst – del 2

Ja, nå tenker jeg dere sitter ytterst på stolene deres og venter med sitrende spenning. Faktisk tror jeg dagens blogging har vært en god øvelse for dere, sånn like før sjølveste julenatta. I alle fall; All bakst er ute av ovnen og har jeg sagt at jeg skal gi dere en oppdatering, så får dere en oppdatering. Informasjon til folket, det burde vært mitt motto.


Jeg har ikke smakt de, så jeg kan ikke si om dette er drømmeoppskriften eller ikke enda – for smaken er naturligvis en stor del av et eventuelt drømmebrød. Men, om disse her smaker godt og om det ikke blir tørt sekunder etter at det tas opp av fryseren, så tror jeg rett og slett denne oppskriften har en god sjansen til å bli brukt igjen og igjen og igjen. Og grunnen til det er; Lite mikkmakk i deigen, lite elting og null utforming til brød i etterkant av heving (derav noget rar form, jeg vet det). Lyst til å prøve?

Grovbrød

 1. 2 kg hvetemel

 2. 2 kg grovbakst – jeg brukt sammalt hvete grov

 3. 1 1/2 pose gjær – jeg brukt 1 pakke fersk gjær

 4. 2-3 dl olje – jeg brukte 2 dl olje

 5. 2 ss salt

 6. 2 ss sukker

 7. 3,3 l vann – jeg brukte cirka 1-1,5 l vann

Jeg halverte oppskriften over, da den i skulle gi 6 brød og jeg følte det var litt vel ambisiøst som en slags brødtest. (Jeg kom over oppskriften i et diskusjonsforum, vanskelig å linke tilbake).Forresten – om det nå er noen som får gåsehud av alle hjertene og førjulslykken og jada-vi-skal-lage-det-så-koselig-atte, så kan jeg trøste med at slettes ikke alle hjertene ser ut som hjerter. Faktisk de færreste gjør det, vil jeg si. Noen ser ut som en liten klædd mens andre har fått mer obskure former. Altså noe for enhver smak.

I alle fall – her er oppskriften;

Horn – eller hjerterundstykker om du vil

 1. 60 gr smør

 2. 3 dl melk

 3. 1 pk gjær

 4. 400 gr hvetemel

 5. 1 ss sukker

 6. 1 ts kardemomme

 7. 1 egg til pensling


Om du skal lage horn, så kjevler du og skjærer og ruller og slike greier – men jeg kjevlet, brukte en pepperkakeform og trykket ut hjerter som jeg la rett på bakebrettet. Disse penslet jeg med egg og satt til etterheving i ca 20 min. Deretter inn i ovnen på 220 grader i ca 10-15 minutter.

Og om du vil lage den grove varianten; Erstatt halvparten av hvetemelet med sammalt hvete fin / grov og erstatt kardemommen med salt.


Og oppskriften på hjertebrødet, sånn for å ha alt på ett sted;

Hjertebrød

 1. 7 dl lettmelk

 2. 500 gr siktet hvetemel

 3. 250 gr sammalt hvete fin

 4. 250 gr sammalt rug fin – jeg brukte 500 gr sammalt hvete grov i stedet for denne og over

 5. 1 ts sukker

 6. 1 ts salt

 7. 1 pk gjær

 8. 100 gr smør

Rør gjæren ut i melken. Bland mel, salt og sukker og bland det våte i det tørre. Elt deigen godt og tilsett smør i terninger, for så å elte dette inn i deigen. La deigen heve lunt i ca 1 time. Ta av litt deig du kan kjevle ut og trykke ut et hjerte av, med pepperkakeform. Form resten av deigen til et hjerte (jeg juksa og brukte en hjertekakeform jeg har – den var nok litt liten for brødet este godt ut av formen) og lim det lille hjertet oppå det store ved å pensle det lille og det store hjertet med vann. Pensle hele hjertet med egg, mens på det største hjertet (utenom den lille delen) sikter du litt hvetemel over. Stekes midt i ovnen på 225 grader i ca 20 minutter.

Det var det folkens. Nå er det bare å la alt bli kjølig og kaste det i fryseren. Veldig godt å ha denne og gårsdagens baking unnagjort nå, da vi har nok av ting som gjenstår. Morgendagen er holdt av til storshopping i dagligvarebutikken, mens tirsdagen er holdt av til full husvask. Tirsdag kveld skal vi ha et lite førjulsbesøk hos oss og lille julaften håper jeg vi er såpass ajour at det som gjenstår da bare er koselig pirkearbeid som å stryke tøyserviettene og denslags. Vi får se hvor realistisk det er…

Ønsker alle som titter innom her en strålende 3. søndag i advent!

…hva, 4. søndag i advent sier du? Særlig. Akkurat. Da er det liksom bare 4 dager igjen til julaften også da kanskje? Sææærlig. Hva? Er det det? Å hjelpes. Greit da; Ønsker alle som titter innom her en strålende 4. søndag i advent – og lykke til innspurten alle sammen! Husk å kos dere litt også!

0 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page