top of page
 • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Hjertelig bakst – del 2

Ja, nå tenker jeg dere sitter ytterst på stolene deres og venter med sitrende spenning. Faktisk tror jeg dagens blogging har vært en god øvelse for dere, sånn like før sjølveste julenatta. I alle fall; All bakst er ute av ovnen og har jeg sagt at jeg skal gi dere en oppdatering, så får dere en oppdatering. Informasjon til folket, det burde vært mitt motto.


Statusen ved det forrige innlegget, var at jeg hadde tre grovbrød i ovnen. De har nå kommet ut av ovnen, har kjølt seg ned på kjøkkenbenken min og jeg har til og med skjært i et for å være hundre prosent sikker på at det jeg slenger ned i fryseren, faktisk er spiselig bare det blir tint. Kjedelig om julefrokosten må utsettes fordi brødene må inn i ovnen igjen og jeg må lyge på meg at de kun var halvstekte, «helt med vilje assa».

Jeg har ikke smakt de, så jeg kan ikke si om dette er drømmeoppskriften eller ikke enda – for smaken er naturligvis en stor del av et eventuelt drømmebrød. Men, om disse her smaker godt og om det ikke blir tørt sekunder etter at det tas opp av fryseren, så tror jeg rett og slett denne oppskriften har en god sjansen til å bli brukt igjen og igjen og igjen. Og grunnen til det er; Lite mikkmakk i deigen, lite elting og null utforming til brød i etterkant av heving (derav noget rar form, jeg vet det). Lyst til å prøve?

Grovbrød

 1. 2 kg hvetemel

 2. 2 kg grovbakst – jeg brukt sammalt hvete grov

 3. 1 1/2 pose gjær – jeg brukt 1 pakke fersk gjær

 4. 2-3 dl olje – jeg brukte 2 dl olje

 5. 2 ss salt

 6. 2 ss sukker

 7. 3,3 l vann – jeg brukte cirka 1-1,5 l vann

Jeg halverte oppskriften over, da den i skulle gi 6 brød og jeg følte det var litt vel ambisiøst som en slags brødtest. (Jeg kom over oppskriften i et diskusjonsforum, vanskelig å linke tilbake).


Jeg rørte gjæren ut i litt lunket vann. Blandet alt det tørre i en gedigen bakebolle, tilsatte gjærblandingen og resten av vannet, pluss oljen, og rørte dette rundt. Jeg tilsatt vannet litt og litt, for å jobbe det inn og se hvordan deigen ble. Den ble veldig løs, faktisk nesten så det skvulpet i bollen da jeg bar den bort til peisen for heving. Etter 1 times heving ‘helte’ jeg deigen over i tre godt smurte former, trykket det greit ut i formen og stekte den nederst i ovnen på 190 grader – i ca halvannen time. Mine stod nok ikke lenger enn 1 time og 15 minutter og det ser ut til å være helt greit.


Så – da har vi altså hjertebrød (halvlyst) og grove brød klare, nå er det tid for rundstykker. Jeg fant en oppskrift på grove- og fine horn og tenkte at det var litt hyggeligere enn vanlige rundstykker. Deigen ble satt, men da jeg skulle forme hornene, fikk jeg en annen idè; Jeg kjevlet ut deigen til en litt tykk leiv og så stakk jeg ut små hjerter med en pepperkakeform. Ble ikke akkurat veldig høye rundstykker med min variant – men om man bruker en tykkere leiv når man stikker ut formen, så tror jeg man helt fint fikser det også. Godt smakte det i alle fall og de kan helt fint deles i to og få masse deilig julepålegg på seg. Eventuelt, om man finner et hjerte som er litt vel tynt, så kan man ta pålegget rett på hjertet og spise det slikt. Skorpen ble sprø og god, så dette tror jeg absolutt gjør seg julefrokosten. Også ser de jo søte ut også da, eller hva?

Forresten – om det nå er noen som får gåsehud av alle hjertene og førjulslykken og jada-vi-skal-lage-det-så-koselig-atte, så kan jeg trøste med at slettes ikke alle hjertene ser ut som hjerter. Faktisk de færreste gjør det, vil jeg si. Noen ser ut som en liten klædd mens andre har fått mer obskure former. Altså noe for enhver smak.

I alle fall – her er oppskriften;

Horn – eller hjerterundstykker om du vil

 1. 60 gr smør

 2. 3 dl melk

 3. 1 pk gjær

 4. 400 gr hvetemel

 5. 1 ss sukker

 6. 1 ts kardemomme

 7. 1 egg til pensling


Bland mel, sukker og kardemomme. Smelt smøret og bland det med melken, varm det til det er fingervarmt – rør inn gjær. Hell det våte i melblandingen og elt det til en glatt deig som ikke kleber (dette glemte jeg, min røre var veldig klebrig og ‘våt’). La det heve lunt i ca 30 minutter.

Om du skal lage horn, så kjevler du og skjærer og ruller og slike greier – men jeg kjevlet, brukte en pepperkakeform og trykket ut hjerter som jeg la rett på bakebrettet. Disse penslet jeg med egg og satt til etterheving i ca 20 min. Deretter inn i ovnen på 220 grader i ca 10-15 minutter.

Og om du vil lage den grove varianten; Erstatt halvparten av hvetemelet med sammalt hvete fin / grov og erstatt kardemommen med salt.


Slenger til slutt med et bilde av hjertebrødet ved siden av grovbrødene også, sånn at dere får sett størrelsen i forhold til hverandre. Hjertebrødet er gigantisk som dere ser.

Og oppskriften på hjertebrødet, sånn for å ha alt på ett sted;

Hjertebrød

 1. 7 dl lettmelk

 2. 500 gr siktet hvetemel

 3. 250 gr sammalt hvete fin

 4. 250 gr sammalt rug fin – jeg brukte 500 gr sammalt hvete grov i stedet for denne og over

 5. 1 ts sukker

 6. 1 ts salt

 7. 1 pk gjær

 8. 100 gr smør

Rør gjæren ut i melken. Bland mel, salt og sukker og bland det våte i det tørre. Elt deigen godt og tilsett smør i terninger, for så å elte dette inn i deigen. La deigen heve lunt i ca 1 time. Ta av litt deig du kan kjevle ut og trykke ut et hjerte av, med pepperkakeform. Form resten av deigen til et hjerte (jeg juksa og brukte en hjertekakeform jeg har – den var nok litt liten for brødet este godt ut av formen) og lim det lille hjertet oppå det store ved å pensle det lille og det store hjertet med vann. Pensle hele hjertet med egg, mens på det største hjertet (utenom den lille delen) sikter du litt hvetemel over. Stekes midt i ovnen på 225 grader i ca 20 minutter.

Det var det folkens. Nå er det bare å la alt bli kjølig og kaste det i fryseren. Veldig godt å ha denne og gårsdagens baking unnagjort nå, da vi har nok av ting som gjenstår. Morgendagen er holdt av til storshopping i dagligvarebutikken, mens tirsdagen er holdt av til full husvask. Tirsdag kveld skal vi ha et lite førjulsbesøk hos oss og lille julaften håper jeg vi er såpass ajour at det som gjenstår da bare er koselig pirkearbeid som å stryke tøyserviettene og denslags. Vi får se hvor realistisk det er…

Ønsker alle som titter innom her en strålende 3. søndag i advent!

…hva, 4. søndag i advent sier du? Særlig. Akkurat. Da er det liksom bare 4 dager igjen til julaften også da kanskje? Sææærlig. Hva? Er det det? Å hjelpes. Greit da; Ønsker alle som titter innom her en strålende 4. søndag i advent – og lykke til innspurten alle sammen! Husk å kos dere litt også!


1 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page