top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Hjertelig bakst


I dag stod baking av brød og rundstykker til blant annet 1. juledagsfrokost på programmet. Jeg har lenge vært på jakt etter Den Magiske Oppskriften på brød / rundstykker og jeg har prøvd mange varianter, uten helt å kunne si meg 100% fornøyd med hverken den ene eller den andre. For mye ‘rart’ som kreves i deigen, som jeg nødvendigvis ikke har i huset, for mye ‘rart’ som skal gjøres med deigen, med heving i evigheter og kaldt og varmt og fort og sakte – eller så blir brødene bare rett og slett ikke gode, luftige eller sunne nok. Kravstor?

Dagen i dag begynte dermed på google. Den gjør ofte det når jeg skal bake. O’ heilage internett, hva i alle dager gjorde man før internett sin tid – leste i kokebøker? Jøje meg. Mulighetene er så uendelig mange, jeg søker, jeg spør på twitter og jeg tester ut. I dag er baksten i full sving og så langt lover det jeg har sett godt for nye favorittoppskrifter. Men, man vet ikke helt før man har smakt – så dommen kommer senere.

Aller først; Jeg oppdaget i dag at jeg hadde tre pakker med fersk gjær i kjøleskapet, som gikk ut 9. og 11. desember. Hm, what to do – kaster man denslags? Nei, man spør sine gode venner på twitter, får mange gode råd og til slutt; Henvisning til et innlegg om en enkel test man kan gjøre med gjæret. Fantastisk! Jeg gjorde som testen sa og kunne trygt konstantere at dette var gjær med futt i, så det var bare å sette igang.


Jeg kom over en oppskrift på et hjertebrød og tenkte at det ville være koselig å sette på bordet 1. juledag. Videre fant jeg en oppskrift på grove brød jeg nå har testet ut, samt at jeg har slengt igang både grove og fine rundstykkehjerter. Så får vi se da – om smaken blir som jeg håper, om alt er gjennomsstekt, om det jeg blir ferdig i kveld eller om det blir svarte natta før det siste tas ut av ovnen – og ikke minst; Om dette disse oppskriftene finner plass inn i min oppskriftsbok som en av de utvalgte favorittene. Med tre småtroll og en Ekte Mann går det endel brød her i løpet av en uke og om jeg hadde kommet over Verdens Beste Brødoppskrift, så kanskje jeg kunne smelt i sammen brød lett som en plett og vi hadde sluppet å få rare blikk på butikken, når 5-6 brød ligger i handlekurven…


Enn så lenge er det altså bare hjertebrødet som har kommet ut av ovnen, mens inni ovnen ser det nå ut som det skal renne over med grovbrød. Det er ikke fullt før det renner over, heter det som kjent, og jeg satser på at brødene har fått fin skorpe lenge før det får sjans til å renne over. Virkelig – disse grovbrødene skal stå i ovnen i cirka halvannen time, så jeg har da ikke tid til to omganger med det? Nei, god plass til alle tre!

Så – men disse brødene står i ovnen, skal jeg eksperimentere litt. Kanskje det er derfor jeg aldri blir helt fornøyd, kanskje – fordi jeg ikke klarer gjøre noe helt til punkt og prikke, jeg må teste ut litt? Hm. I alle fall – jeg fant oppskrift på fine og grove horn, men fant ut at jeg slettes ikke ville lage horn av det. Jeg ville heller kjevle ut deigen til ‘passe tykk’ leiv og deretter trykke ut små hjerter. Disse hjertene vil forhåpentligvis heve fint i ovnen og fungerer fint som rundstykker til julefrokostene våre. Vi får se. Det kommer nok et innlegg til i løpet av kvelden, tenker jeg.

Tilbake til kjøkkenbenken…

1 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page