top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Yoga og meditasjon – oppnår jeg noe?

I går feiret jeg økt nummer 50, på akkurat like mange dager, som har startet med min nye morgenrutine; først meditasjon, deretter yoga og til slutt en kopp Pukka detox-te med fersk ingefær og sitron i.

Økt 50 – det sier jeg meg utrolig godt fornøyd med! Jeg er takknemlig, glad og stolt over det jeg har fått til så langt, og ikke minst; over at det har gått så greit. For all del; det er ikke slik at jeg klarer alle øvelsene eller klarer å holde fokus gjennom alle meditasjonsminuttene – langt, langt ifra. Men – jeg øver og øver og øver, jeg gjør det hver eneste dag og jeg tar grep i hverdagen og legger til rette for at jeg skal kunne fortsette å ha dette som en fast morgenrutine i lang tid fremover. For ja, det krever naturligvis både fokus, prioritering og ulike grep i hverdagen for å få dette til.


11084734_375224102664892_955293862_n

Meditasjon med solen rett i fjeset – helt nydelig!


Morgenstund har gull i munn

Det har gått veldig greit å prioritere tid til morgenrutinen min, både i hverdagen og i helger, og det har faktisk overrasket meg litt. Jeg tror det skyldes i hovedsak en enkelt ting; det gjøres om morgenen. Det å vite at jeg ikke skal hoppe i dusjen, spise frokost eller begynne og jobbe før jeg har gjort økten min, det gjør at valget er tatt fra jeg våkner og jeg slipper vurdere når og hvordan jeg skal få tid til dette i hverdagen min. Planen er klar; hoppe inn i de behagelige yogaklærne, gå opp noen etasjer til det lyse, fine kontoret vårt – og så er faktisk det aller viktigste gjort. Da er jeg der, da er matten rullet ut, da er valget tatt. Da gjennomfører jeg økten og nyter at enda en dag har startet på den best mulige måten.


IMG_7656

Yoga krever ikke spesielt mye utstyr – alt er klart på 1-2-3!


Det er kun tre av disse 50 dagene jeg ikke har klart å prioritere min daglige morgenrutine. Da har jeg i stedet hatt intensjon om å få det gjort på ettermiddagen eller kvelden, men det viser seg å være mye vanskeligere enn jeg skulle ønske. Da spises jeg fort opp av jobb, familie, måltider, fiksing – ja, rett og slett hverdagen. Jeg har kompensert for disse tre morgenene ved å ta doble økter tre dager, og det har også hjulpet meg med å være enda tøffere med mine prioriteringer. Jeg har erfart at det er mye vanskeligere for meg å få dette til en gang i løpet av dagen, enn det er å få det unna på morgenen – og dermed er det enklere å ta nødvendige grep for å få det gjort om morgenen før resten av dagen min starter.

Hvordan legge til rette for meditasjon og yoga om morgenen?

1. Nok søvn

Jeg har så lenge jeg kan huske vært et nattdyr. Jeg elsker de sene timene av døgnet, da resten av verden sover og jeg føler meg ekstra effektiv og kreativ. Tidligere har jeg gjerne jobbet til både ett og to på natten, for så stå opp igjen til en ny dag i 7-8 tiden. Men, en ting som er viktig for å klare morgenrutinen min hver dag, er at jeg får nok søvn og ikke sliter med å komme meg opp om morgenen. Meditasjon, yoga, dusj, te og frokost tar sin tid, og arbeidsdagen trenger definitivt å starte lenge før det er tid for lunsj. Det er helt vesentlig at jeg kommer meg opp tidlig hver morgen og det klarer jeg kun om jeg får meg nok søvn. Morgenrutinen gjør dermed at jeg legger meg mye tidligere enn jeg normalt gjør, og døgnet justerer seg naturligvis deretter; jeg er mye trøttere på kveldene enn jeg normalt er.


For å få med seg soloppgangen, må man komme seg tidlig nok i seng.

For å få med seg soloppgangen, må man komme seg tidlig nok i seng.


2. Planlegging

Planlegging er naturligvis viktig for å klare å gjøre noe hver eneste dag, og jeg har tatt noen veldig enkle grep. Jeg har yogaklærne lett tilgjengelig på badet, og yogamatten og annet jeg bruker har sin faste plass i en lur krok på kontoret. Alt er dermed klart på bare noen få minutter etter at jeg har stått opp, og ingen tid går bort på leting eller fiksing. Jeg forsøker også å holde de første timene av dagen min fri for møter, slik at jeg skal ha god nok tid til å få gjennomført det jeg ønsker, men dette er ikke alltid like lett å få til.

3. Skape seg tid

Det aller beste er om jeg kommer meg opp tidlig nok til at jeg er ferdig med min økt idet Småtrollene setter seg ned ved frokostbordet. Da kan jeg ta min tekopp og frokost sammen med dem, før de tusler avgårde til skolen – eller enda bedre; slik at jeg kan tusle sammen med dem til skolen. Våre Småtroll er ikke lenger spesielt små, og klarer seg stort sett selv. Det er fortsatt noe tid å spare likevel, om de får ta enda større del av ansvaret for seg og sitt. La dem lage egne matpakker, finne frem klær selv, ha orden i skolesaker og kanskje gjøre det viktigste kvelden før. Jeg er så heldig at jeg har verdens beste EkteMann, som er selverklært hovedansvarlig for våre daglige morgenrutiner, og på den måten kan jeg lettere prioritere å bruke tiden jeg trenger på min morgenrutine. Vi har funnet en rytme som funker for oss, og tiden jeg tar til min morgenrutine opplever jeg ikke at jeg tar fra noe annet – jeg har rett og slett laget denne tiden selv. Ett minutt her, en prioritering der, ekstra fokus her – og vips; tid helt for meg selv.


Sunn morgenrutine, sunn frokost!

Sunn morgenrutine, sunn frokost!


4. Ikke være for streng med seg selv

Dette er kanskje det tøffeste punktet for meg å gjennomføre. Jeg har en tendens til å være veldig enten / eller når det kommer til rutiner eller planer jeg har for hvordan jeg vil hverdagen min skal være. Om jeg kommer igang og er i en god treningsperiode, er jeg kjempeflink og veldig streng med meg selv. Om ulike ting gjør at jeg ikke får vært så flink som jeg mener jeg burde være, er det dessverre lett for at det sklir sakte, men sikkert ut, og at jeg da «gir opp» fordi jeg ikke klarer å være så flink som jeg selv mener jeg bør være. Dette bestemte jeg meg for å endre på!

Jeg sier til meg selv, så ofte jeg klarer, at jeg skal være fornøyd med alt som er gjort i stedet for å være skuffet over alt som kunne vært gjort bedre eller mer av. Det er ikke like lett å holde dette fokuset, men det har virkelig gjort underverker for det å holde fast på rutinen min på den måten jeg har gjort nå. Hjernen min er ikke alltid like grei, og kan fortelle meg; «Du har et veldig tidlig møte i morgen, du må i så fall stå opp ekstremt tidlig for å få tid til morgenrutinen – kanskje du skal droppe det…? Ta det på ettermiddagen i stedet?»  Da er det veldig fint at jeg kan argumentere med meg selv, og fortelle hjernen min at jeg er fornøyd bare jeg gjør noe. At 10 minutter meditasjon og 15 minutter yoga om morgenen, er mye bedre enn en intensjon om å få det gjort i løpet av ettermiddagen. Målet mitt er at jeg skal kunne ta meg tid til 20 minutter meditasjon og minst 20-30 minutter med yoga, men; alt er bedre enn ingenting.


Find what feels good

Find what feels good


5. Finn folk og verktøy som gjør deg glad og som bygger deg opp

Ettersom jeg har en tendens til å være streng med meg selv, trenger jeg ikke en streng og skummel ‘motivator’ eller instruktør til å holde meg i ørene. Jeg trenger noen som sier at det ikke er så farlig at man ikke klarer øvelsen helt perfekt i begynnelsen, at det å stadig utfordrere seg selv, er det aller viktigste. Noen som gjerne gir eksempler på hvordan denne spesifikke yogaøvelsen kan bli litt mer utfordrende, men som samtidig lar oss nybegynnere være akkurat det; nybegynnere. Jeg trenger folk som snakker til meg med en behagelig stemme – uten at den blir klein eller dillete, og jeg trenger enkle verktøy som det er lett å bruke – dag ut og dag inn, uten at det blir kjedelig.

Derfor fungerer Headspace helt strålende for meg, på meditasjonsdelen – og for yogadelen veksler jeg nå mellom vidoene på RachelBrathen.com og Yoga with Adriene – med særlig fokus på «30 days of Yoga» med Adriene. Jeg liker folkene, jeg liker stilen deres – og det er akkurat passe valgmuligheter i videoer – basert på vanskelighetsgrad, tid tilgjengelig og hvilke områder av kroppen jeg kjenner at trenger litt ekstra omsorg den dagen.


IMG_5102

I helgene får jeg av og til besøk av andre små yogis <3


Effekten av meditasjon og yoga

1. Jeg blir stadig bedre!

Det har skjedd en form for utvikling siden oppstarten for 50 dager siden – og det er virkelig fantastisk! Jeg klarer fortsatt ikke yogaøvelsene i nærheten av så enkelt og bra som de viser i videoene, og hjernen min stikker stadig av på «utflukter» når jeg sitter i meditasjonsøkten. Men det har blitt bedre – jeg klarer stadig mer og blir mykere dag for dag! Jeg klarer å tøye øvelsene lenger og dypere enn jeg gjorde i starten, og jeg tar meg i å utfordre grensene mine hele tiden. En øvelse som jeg ikke klarte eller turte prøve på i starten, kan jeg i det minste gjøre et forsøk på nå, og det sier jeg meg fornøyd med  – da har det skjedd en utvikling!

2. Mer overskudd og energi i hverdagen

Jeg opplever virkelig at det å starte morgenen på denne måten, gir meg mer energi og overskudd i hverdagen. Jeg får lyst til å være enda mer aktiv, og vil etterhvert få til både noen gode kveldstreningsøkter med kettle bells og noen gode treningsturer til fots i skog og mark. Denne morgenrutinen gjør det også lettere for meg å ta gode valg ellers i løpet av dagen. Jeg har startet dagen på en god og sunn måte, og da har jeg lyst til å fortsette dagen i den samme løypen. Det er også veldig fint å se at hele familien vår har blitt mer aktive og sunne i løpet av disse 50 dagene. EkteMannen får inn flere gode løpeøkter mens jeg gjør min yoga-økt, og Småtrollene er storfornøyd med å ha foreldre som gjerne vil være med og gå tur, dra på sykkeltur eller spille fotball i hagen. For all del; vi koser oss litt ekstra i helgene, og har ingen matvarer på fy- eller nei-liste, men vi tar så bevisste og gode valg som vi kan, og vi forsøker å være i en evig utvikling også på denne fronten.


Hverdagen blir lysere!

Hverdagen blir lysere!


3. Lærer nyttige verktøy – og bruker dem!

Via meditasjonsappen Headspace har jeg fått verktøy som jeg rett og slett har overrasket meg selv med å bruke i hverdagen. Om jeg kjenner at skuldrene krypper opp mot ørene og en stressklump vokser i magen, henter jeg frem noen av teknikkene jeg har lært og bruker noen få sekunder på å puste litt bedre. Ofte er det ikke mer som skal til før jeg får justert meg inn igjen, og drømmen er at jeg blir så god på dette at jeg kan holde et så høyt tempo som jeg ønsker, med flust av baller i luften og mange jern i ilden – helt uten å føle at det blir uoverkommelig, at jeg mister kontrollen eller blir stresset. Jeg føler at jeg er på god vei og jeg lærer stadig noe nytt – både om meg selv, om verktøy jeg kan bruke og hvordan jeg kan ta best mulig valg til enhver tid.

4. Mye vil ha mer – og jeg vil ha flere slike morgener!

En nydelig effekt av at jeg nå har startet mine morgener på denne måten i 50 dager, og at familien min tar det helt for gitt at jeg starter dagen på denne måten, er at det ikke lenger er et alternativ å ikke gjøre det. Det kan naturligvis hende at jeg ikke rekker det en morgen her eller der fremover også, men det skal helt klart resultere i doble økter dagen etter. Jeg kommer ikke til å gi slipp på denne «like mange økter som dager»-formelen, for det er rett og slett utrolig tilfredstillende.

Det å starte dagen på denne måten, gjør så utrolig godt for kropp og sinn, og jeg gleder meg til å utvikle meg videre med dette. Nå er jeg klar for økt nummer 51, på akkurat 51 dager, før jeg skal inn til hovedstaden for en lang dag med kaféjobbing, workshop og et aldri så lite tannlegebesøk. Med det nydelige været vi har i dag, er det ikke vanskelig å finne energi til å gjøre morgenøkten, selv om den må gjøres ekstra tidlig ettersom jeg skal tidlig inn til byen. Sol, blå himmel og deilig temperatur gir flust av energi til å komme igang med dagens økt – let’s go!

Jeg håper yoga og meditasjon har kommet for å bli i mitt liv!

Du kan gjerne følge facebooksiden til bloggen min, så får du med deg alle innleggene som kommer ut (og litt av hvert annet som jeg deler der). Følg meg gjerne også på instagram og snapchat (@astridvu)!

7 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page