top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Småtrollsavn og hverdagssosialisering

Så er altså sommerferien virkelig igang…

Eller, det betyr ikke at vi har tatt ferie fra VU-jobbing, eller at vi har reist vekk til sydligere strøk. Ordet ferie har en veldig klar betydning for for våre Småtroll, og den betydningen har visst påvirket min egen betydning av ordet. Sommerferie for dem betyr en ukes besøk hos farmor og farfar. Vi har faktisk måtte forklare opptil flere ganger at det går an å gjøre andre ting i tillegg til farmor&farfar-ferie, men det ble møtt med skepsis. «Legoland, mamma? Men, jeg skal jo bygge klosser hos farmor og farfar…?» De var også mer enn klare for å dra til farmor og farfar i det skoleklokken ringte ut fredag 22. juni, og det var så vidt tid de skulle innvilge seg tid til å dra hjemom for å pakke. Skole- og barnehageferie var rett og slett synonymt med en uke hos farmor og farfar i Østfold, uten mamma og pappa.

Foto/kollasj; EkteMannen

Og nå er altså uken her. Småtrollene ble i går kjørt til verdens fineste farmor og farfar og skal være der ut denne uken. Jeg vet at det er fint for absolutt alle, både Småtroll, farmor, farfar, EkteMannen og Husfrua, med en slik uke. Småtrollene får oppleve ting på egen hånd, bygge relasjonen med farmor og farfar, få erfaringer de ikke får med oss på slep og kjenne på følelsen av å savne mamma og pappa litt. Det samme er det naturligvis også for oss. Vi får unna mer jobb enn vi får med tre Småtroll hjemme, vi kan spise hva vi vil når vi vil, dra hvor vi vil når vi vil – og alle de andre tingene som begrenses litt med tre Småtroll på slep.

Men – det er unektelig veldig rart også. Rart å ikke ha Småtroll hjemme, klare til når som helst å dele ut koser og putte smil på ansiktene våre. Småtroll som sier de rareste ting og som synes det aller meste er gøy, og særlig om vi gjør det sammen. Småtroll som nå blir større og større, og dermed utvikler både evner, sanser og uttrykk omtrent minutt for minutt. I hvert fall oppleves det sånn for tiden. Alt går jo så fort! Småtrollene som både er overraskende reflekterte og kloke, og samtidig så veldig tydelig barn i det neste sekundet. Småtrollene som gir oss så mye energi og glede, at jeg nesten ikke får puste når jeg tenker på det.


Jeg merker at det er ekstra rart at vår lille prinsesse skal være såpass lenge borte fra meg. Jeg fleipet med henne før hun dro, og spurte om hun ikke heller ville være hjemme hos mamma, for hvem skulle jeg ellers klype i rompa, stjele koser og nuss fra og hvem skulle ellers gjøre meg glad, bare ved å smile til meg? Da svarte prinsesseSmåtroll helt alvorlig; «Mamma, du kan se på og kose med pappa, for han skal være hjemme med deg. Og så kan jeg komme til deg i drømmene dine, så da kan vi kose!» Når vi i tillegg har en mellomsteSmåtroll som sa til meg i går før vi dro, at det han gledet seg aller, aller mest til med å være hos farmor og farfar i en uke, var å savne meg …ja, da erkjenner jeg to ting; mine egne Småtroll er dypere enn jeg klarer å forstå, og det er ingen tvil om at de vokser veldig på denne erfaringen og at det gjør alle parter veldig godt!


Så – ettersom Småtrollene nå levert til Selveste DrømmeSommerferien, har EkteMannen og jeg bestemt oss for å bruke uken vår godt. Vi jobber så fingrene flyr over tastaturene og får hodet over vannet før sommeren når de sosiale medier alt for godt. Vi får unna ryddeprosjekter i hage og hus, som har vært utsatt alt for lenge. Vi har brukt tid på shopping, hvor alt vi kjøpte var til oss, og ingenting til Småtrollene. Vi bruker kvelder til å se på filmer og legger oss alt for sent. Vi spiser rare middager på enda rarere klokkeslett. Og så nyter vi at vi ikke vekkes i løpet av natten av Småtroll som klatrer oppi sengen vår, selv om akkurat det er noe av det vi savner også…

Men det fineste av alt; Vi bestemtet oss impulsivt til å inviterer en haug av fine folk vi kjenner til hverdagssosialisering i hagen vår! Med Småtrollene på ferie har vi flust av sengeplasser, og selv om sosialisering på en ukedag kan være vanskelig for folk, og mange naturligvis enten er veldig opptatt med jobb fordi de snart skal ha ferie eller de allerede har dratt på ferie, så tenkte vi at vi skulle samle mange av de menneskene vi setter så stor pris på, til et uformelt og lystig lag – midt i uken, midt i hagen og forhåpentligvis; midt i hjertet!


Jeg gleder meg veldig! Slike sosialiseringer krever (heldigvis) litt listelagig, og ingenting er bedre for topplokket mitt enn det. Straks svinser vi ut av huset for å få unna noen ærend som må være på plass før morgendagen, og jammen tror jeg at EkteMannen og Husfrua skal spise en rar middag på et rart sted i dag, kanskje til og med til et rart klokkeslett…?

Jeg håper din hverdagssommerferie er helt strålende

– uansett om det består av ferie, jobb eller litt av begge!


God tirsdag alle fine

PS: Nå kan du følge denne bloggen på facebook. Håper du har lyst til å klikke deg inn og trykke liker, og om du er ekstra grei, deler du den siden med dem du tror kan ha interesse av denslags. TAKK!

0 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page