top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Slik baker du grovbrød på 1-2-3!

I dag har jeg lyst til å dele en brødoppskrift med dere. Denne oppskriften er så enkel at det nesten ikke er til å tro. Jeg elsker hjemmelagde brød, men det ble ikke bakt så veldig mange brød her i huset før denne oppskriften ble tatt i bruk. Rett og slett fordi jeg ikke synes det er så lett å få godt resultat når brød skal bakes – det blir fort den evige kampen mellom å få de luftige og gode vs harde og flate, om du skjønner. Spesielt når man skal bake grovbrød – de har gjerne en tendens til å bli mursteiner. Det er forresten en ting til; jeg er nok litt lat og synes det er litt stress og mas med brødbaking på tradisjonell måte, med elting og knaing, heving både her og både der og ikke minst – alle kjøkkentingene som tas i bruk, og som må vasket og fikset opp i etterkant. Det blir et litt for stort prosjekt, liksom – og utsettes gjerne til dager med spesielt god tid.


Denne oppskriften gjør brødbaking til en lek!

Til denne oppskriften trenger du en god del ingredienser, utover det innlysende melet altså, men når dét først er i hus, er du good to go for brødbaking mange ganger før du må ut og handle igjen. Og når jeg nevner ingredienser, mener jeg ikke rare og utilgjengelige greier som du må reise lenger og langt til en helsekost eller denslags for å få tak i. Dette er ting som du finner på en helt normalt utstyrt dagligvarebutikk, jeg lover!

Ingredienser grovbrød

Dette må du handle inn:

Siktet hvetemel (jeg bruker av og til speltmel i stedet), sammalt speltmel, solsikkekjerner, gresskarkjerner, sesamfrø, havregryn, linfrø, chiafrø, gjær …og så må du ha vann, men det antar jeg alle har.

I tillegg til ingrediensene nevnt over trenger du i grunn bare tre ting til; en greit stor bakebolle, en digital vekt (må ikke, men gurimalla så mye enklere det blir!) og brødformer. Jeg setter bakebollen på den digitale vekten, nuller ut slik at den igjen står på 0 gram, tar oppi første ingrediens, nuller ut, tar oppi andre ingrediens, nuller ut osv. På denne måten slipper man å skitne til mer enn høyst nødvendig på kjøkkenet – og det ELSKER jeg!


Slik baker du 2 stk grovbrød på 1-2-3;

  1. 650 gr siktet hvetemel (evt speltmel, da tar jeg litt ekstra vann oppi, evt reduserer melmengden litt)

  2. 250 gr sammalt speltmel

  3. 60 gr solsikkekjerner

  4. 60 gr gresskarkjerner

  5. 50 gr sesamfrø

  6. 50 gr havregryn

  7. 100 gr linfrø

  8. 50 gr chiafrø

  9. 1 pk tørrgjær, løst opp i 1 liter lunket vann

Ta altså hver ingrediens oppi bakebollen, null ut den digitale vekten mellom hver ingrediens, og til slutt heller du oppi vannet med gjæren, og rør deigen enkelt sammen. Den blir klissete og absolutt ikke klar til å eltes, og det er akkurat sånn den skal være. Deigen helles / fordeles i to godt smurte brødformer (jeg smører med smør, og sparer ikke på smøret her altså – skorpen blir ekstra god av det, og brødene faller fint ut av formene sine etterpå).


Brødene skal så heve på ovnen i ca 30 minutter. Jeg lar de hvile under en kopphåndduk, men det skulle kanskje vært under plast? Deretter er det inn i ovnen på 225 grader i ca 40 minutter – et voila! «Nybakt brød med Haaaaapåååååå!» Eller æsj, det tror jeg nok ikke jeg liker lenger. Hapå, altså, for de av dere som er like gamle som meg og som husker den reklamen. Men i hvert fall; la brødene hvile på rist litt før du skjærer i dem – og så er det bare å glede seg! Sprø skorpe, god smak, ‘riktig’ brødkonsistens selv om dette er grovbrød, og naturligvis; flust av ting oppi som er bra for deg (har jeg hørt)!

Håper du tester ut oppskriften du også, og at du blir like fornøyd som vi er i vår familie!

Fotnote:

Denne oppskriften er donert til min familie av min kjæreste tante Gerd i Mosjøen, som ga den til mamma som ga den videre til pappa. Og når selv pappa baker disse brødene på 1-2-3, til stormende jubel hver eneste gang, ja – da er det enkel og god oppskrift, altså! For ordens skyld; pappa er veldig flink til å lage mat, men det er mer av typen skikkelig god søndagsmiddag enn det er bakverk eller gjærbakst av noe slag. I hvert fall som jeg har sett.

❤︎

Vil være sikker på at du får med deg mine nyeste innlegg, anbefaler jeg at du følger facebooksiden til bloggen – og følg meg gjerne også på instagram / snap: astridvu. 

55 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page