top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Skjønne Salma!

Mat synes jeg kan være riktig så vanskelig til tider, særlig middag. Vi har de faste, vanlige rettene som vi lager ofte og selv om jeg stadig har ambisjoner om å oppdage nye, spennende og næringsrike retter, så blir det stort sett de vanlige rettene – all over again. I tillegg at det er vanskelig å tenke nytt, så synes jeg også det er en utfordring å hele tiden skulle finne næringsrik og sunn mat som både små og store i familien liker. Vi har heldigvis barn som elsker frukt og grønt og som stort sett spiser det meste, i alle fall smaker, men likevel synes jeg det ofte blir en vurdering i forhold til å skulle ha mat klart forholdsvis raskt og at maten helst ikke skal være av den usunne varianten. I alle fall ikke for ofte.


Derfor blir jeg så glad når jeg oppdager gode, næringsrike produkter som gjør ta jeg kan lage middag i en fei, som alle liker – og sånn er det her i huset med Salmalaksen. Vi oppdaget den først i våres engang, men etter den tid har vi grillet, ovnsbakt og stekepannestekt denne laksen. Eneste vi ikke har prøvd er å spise den rå (det går faktisk!) og å koke den, men det kan jo hende vi prøver det også etterhvert.

Det geniale med denne laksen er at den er så fersk som det går an å få den. Det tar maks 4 timer fra sprell levende fisk i havet til fisken er vakumpakket og klare for salg. Butikken får levering et par ganger i uka og heldigvis har Meny-butikken her på Nesodden dette produktet i sine hyller. Og med så godt produkt i utgangspunktet, så har vi rett og slett ikke klart å lage tørr eller vond fiskemiddag med denne laksen.

Så, mine damer og herrer, her gir jeg dere nå ‘oppskriften’ til å lage sunn, næringsrik og ikke minst god middag på 1-2-3, med utallige muligheter for variasjon.


Jeg bruker verdens beste olivenolje fra Oliviers & Co, basillikumolje, og legger en god mengde av dette i bunn av en ildfast form. Jeg kverner pepper over, knuser litt havsalt over – før jeg legger i fiskestykkene. Kverner på nytt pepper og knuser havsalt over, snur fiskestykkene et par ganger, sånn at fiksen er godt dekket av olje, pepper og salt. Dette slenger jeg inn i ovnen på ca 190-200 grader, i 12-15 minutter.

Samtidig koker jeg pasta. Vi bruker konsekvent fullkornspasta da vi syns det smaker bedre og metter mer, men det er jo smak og behag. Ikke overkok pastaen – litt ‘al dente‘ er fint. Når pastaen er ferdigkokt tar jeg i en klump med smør oppi, gjerne et beger rømme, krydder etter eget forgodtbefinnende. Her bruker jeg prinsippet ‘man tager vad man haver’ og i dag var det ikke spesielt mye jeg puttet oppi utover det jeg nå har nevnt.


Etter at pastaen har blitt godt blandet med rømme, smør og krydder tar jeg ut den ildfaste formen fra ovnen, løfter vekk laksestykkene, heller pastaen i formen (behold oljen som ligger der), strør over et lag med ost og legger laksestykkene tilbake. Formen setter jeg tilbake i ovnen, men reduserer gradene til cirka 100.

Og that’s it – godt, mettende og næringsrikt. Jeg skulle gjerne hatt rød paprika oppi og flere andre grønnsaker, men det var vi rett og slett tomme for i dag – så da ble det bare sånn. Dette er også strålende lunsj til ungene om man får noen rester. Rett i fine plastbokser, en liten gaffel oppi – og vips, så har man en lunsj som er litt mer spennende en kjedelige brødskiver.

Så var det over til dere, mine fine lesere – har dere noen gode middagstips? Del gjerne i kommentarfeltet, ny inspirasjon mottas med stor takk!

Update: Dette innlegget er valgt ut som gjesteinnlegg på den fine bloggen Hobbykokken.no – klikk deg over og ta en titt og hent inspirasjon fra hans mange tips og ideer!

0 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page