top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Pinterest + kart = Københavnkjærlighet ♥

Vi er i København!

Dette er en kombinert jobb- og ferietur til København, som jeg har gledet meg til siden jul! Opprinnelsen var at jeg fikk billetter til James Morrison-konsert på Vega av min kjære Ektemann, og ettersom jeg aldri har vært skikkelig i København i voksne alder, fant vi ut at vi booket inn litt jobb og unnet oss noen dager ekstra når vi først skulle dra. Ettersom jeg har verdens beste svigerforeldre som stiller opp og flytter inn sammen med Småtrollene våre, lot dette seg til og med gjennomføre!

Noe av det første jeg gjorde da jeg fikk meg Pinterest-konto, var å opprette et board for tips om ting å gjøre og se i København. (Vet du ikke hva Pinterest er? Jeg har skrevet om Pinterest på VU-bloggen her – anbefalt lesning, du blir fort hekta!) Dette København-boardet mitt ble fyllt opp med stadig flere tips, for selv om jeg aldri har vært i København, er det virkelig mange av mine venner som har forelsket seg i denne byen og som hadde mange go’biter de ville dele!

Pinterest + turistkart = perfekt blanding!

Pinterest er virkelig i vinden nå, nye brukere strømmer til, og jeg var en av flere som DN / DagensIT lot uttale seg om tjenesten i artikkelen Derfor strømmer milioner til Pinterest. De siste par dagene har det derimot kommet sterk kritikk mot Pinterest, basert på forhold rundt copyright av bilder som brukes og pinnes, og dette er godt oppsumert i artikklene på Dagens IT; Ikke lov selv om alle gjør det og Pinterest-gründer ringte skremt bruker.

Som kommentar til denne kritikken og til alle som dermed dømmer Pinterest nedenom og hjem, vil jeg skrive noe av det samme her på bloggen som jeg har skrevet i flerfoldige kommentarfelt på facebook og på twitter i det siste;

Jeg synes det er bra at denne kritikken kommer opp nå. Jeg tror det kan være en fin pekefinger til alle nye (og gamle?) pinnere som pinner bilder i øst og vest, uten å være sitt ansvar ift copyright særlig bevisst. Et meget viktig poeng med Pinterest, er å alltid ha kilden lenket i pinnen. Om man lagrer bildet lokalt på sin datamaskin, for så å laste det opp på Pinterest, så vil lenken forsvinne. Dette er ikke greit! Man kan laste opp bilder som er ens egne og som man fullt og helt administrerer rettighetene på. Jeg tror samtidig at kritikken nå skjerper Pinterest slik at de legger til rette både teknisk og lovmessig / sanksjonsmessig ift den opprinnelige meningen med nettstedet; nettopp å sortere innhold på internett – som en avansert form for bookmarks. Les gjerne innlegget til Thomas Skavhellen, hvor han beskriver Pinterest sitt første skritt i denne riktige retningen. Nå kan brukere av tjenesten Flickr merke bilder de ikke ønsker at skal pinnes og Pinterest har også gitt ut informasjon om hvordan bedrifter enkelt kan forhindre at bilder fra eget nettsted kan pinnes. Et skritt i riktig retning, etter min mening.

Jeg synes nemlig det vil være veldig, veldig synd om Pinterest skal «snuble» på et tema som copyright. Etter min mening må vi alle bli mindre opphengt i hvem som stjeler hva av innholdet vårt og bli mer opptatt av hvordan vi kan dele og hvordan vi sammen kan gjøre verdens hverdag er til et bedre, mer innholdsrikt, bedre organisert og strukturert, og ikke minst; et mer inspirerende sted å være.


Mitt mest aktuelle eksempel på hvorfor jeg mener Pinterest har livets rett, er det jeg begynte dette innlegget med; vår tur til København. På det nevnte Copenhagen-boardet mitt på Pinterest har jeg samlet tips fra venner og kjente, og dette innholdet har jeg praktisk talt tilgjengelig rett i lommen, på min telefon. Likevel, Pinterest sorterer ikke dette innholdet i hvilke gate jeg står i, hva som er nærmest der jeg er akkurat nå, hva som er shopping, hva som er spising, hva som er avslapping osv. Den kunne gjerne gjort det! Kanskje i en senere versjon? Pinterest + geolokasjon = en forbrukers drøm? Men – enn så lenge må vi inn på hvert pinn vi vil sjekke ut mer om, på Pinterest, klikke videre inn dit pinnet lenker (for det skal den såklart gjøre!), og så finne frem adresse og kontaktinformasjon.

Dette er naturligvis ikke det mest effektive man kan gjøre, om man har mange steder man ønsker å titte innom og ønsker en nogen lunde effektiv rute i downtown København for å få sett og gjort mest mulig at det en har markert på listen sin. Noe av det første jeg derfor gjorde da vi ankom København, etter å være vel installert på vårt hotellrom på Hotell St. Petri, var å gå igjennom listen min på Pinterest, finne adresse til tingene jeg ville få med meg, og krysse av for adressen til disse stedene på det fine turistkartet jeg fikk da vi sjekket inn på hotellet. Altså; digitalt og analogt i skjønn forening.

Så hva medfører dette?

På grunn av Pinterest og ikke minst; på grunn av at jeg kjenner så utrolig mange fine folk, kunne vi altså traske rundt i Københavns gater med mål og mening. Vi gikk ned en gate og opp en annen, fordi vi visste det var måten å finne den utrolig gode kaffen søster Jannicke snakket om, på Risteriet. Vi kunne finne ut om kollega-Gunhild sitt stamsted Peder Oxe var i nærheten, sånn at vi muligens kan ta lunsj der en annen dag. Vi kunne ta en smugtitt i noen av de fancy butikkene vi har fått anbefalt – for tenk om de har Verdens Fineste Veske der? (Jeg har naturligvis eget board for jakten på Verdens Fineste Veske på Pinterest).

Å ja, vi var selvfølgelig innom Summerbird og spiste en fløtebolle! Nydelig!

Betyr så dette at vår opplevelse av København derfor ble styrt og kjedelig? Absolutt ikke! Vi snublet forbi vakre, nydelige Stilleben, vi oppdaget den fine kaféen MoJo, vi fikk vite om en kafé som alle Københavns kunstnere visstnok går på og ikke minst; vi oppdaget butikken over alle butikker. En butikk som møter mine største drømmer og som jeg kunne brukt flerfoldige timer i. Nemlig Creas. En butikk for kontorrekvisitta. Penner, notatbøker (Moleskin, såklart!), pensler, maling, fargestifter, binderser og klyper i alle former og størrelser. En butikk helt etter mitt ♥ – jeg må nok snike meg til enda en liten tur før vi drar hjem. Men altså – absolutt ikke en kjedelig og forutsigbar tur i Københavns gater altså, selv om vi hadde og har mange punkter på kartet vi har lyst til å svinse innom før vi drar hjem igjen.

Stilleben.dk – og ja, de har nettbutikk!

Hva betyr så Pinterest for disse bedriftene?

Det betyr naturligvis en mulighet for en synlighet som ikke før var like enkelt å administrere. På grunn av Pinterest sin enorme trafikk, kan nå lille jeg sørge for en fin økning i nettbutikken til Stilleben – særlig om jeg forteller folk som Linda, Heidi, Tanja og søster Jannicke om hvor utrolig god match denne butikken er stilen de har i sine fine hjem ♥

Det betyr også at enda flere har muligheten til å oppdage de perlene vi har oppdaget, fordi jeg pinner disse stedene jeg forelsker meg i, ettersom jeg håper enda flere får anlending til å oppdage de. Og de fleste av disse stedene har sin informasjon tilgjengelig på nett, så i stedet for at jeg pinner et av mine egne bilder av stedet (noe jeg naturligvis avklarte med de respektive stedene var ok, før jeg tok bilder), og dermed lenker til min egen blogg i den forbindelsen, så pinner jeg innhold direkte fra deres nettsteder. Dermed vil alle som ser min pins og være interessert i dette, finne frem til rett sted med en gang.

Så ja, jeg elsker fortsatt Pinterest – det har kanskje vært tydelig hele dette blogginnlegget gjennom?

Dette har vi brukt mest tid på i dag; kaféjobbing side om side, en hel masse spankulering i strålende vær i Københavngater, og en svipptur innom fantastiske Crea!

Håper Pinterest fortsetter å stramme inn der de kan og legge til rette der de bør, slik at vi som nettglade internettsurfere kan fortsette dugnaden med å sortere alt det fine innholde som finnes tilgjengelig online – og slik at fine bedrifter som fortjener å skinne, kan fortsette med det i lang, lang tid fremover.

I det minste håper jeg bedriftene får skinne lenge nok til at jeg får tatt meg nok en Københavntur, for ja – jeg trives og er abslutt ikke ferdig med denne byen!

Heldigvis har vi enda noen deilige dager igjen!

3 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page