top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Om økonomi og sånn


Økonomi tenker man mye på om man har for lite penger eller har veldig, veldig mye penger. Har man lite vil man gjerne ha mer, for å klare seg, for å unne seg ting og for å leve et annet liv. Har man veldig, veldig mye penger er man opptatt av at de gir riktig og best mulig avkastning på kortest mulig tid.

Jeg ser derimot for meg at om man har akkurat passe mengde penger, sånn at man ikke trenger bekymre seg for uforutsette regninger eller nye sykler til ungene, samt at man kan unne seg noe stas i ny og ne, ja da ser jeg for meg at man ikke tenker så veldig mye på øknonomi og at man da anser økonomi for å være en mindre vesentlig del av livet.

Jeg skulle gjerne bodd i midt i mellom-nivået hvor man har akkurat mer enn nok og ikke trenger tenke mye på økonomi. Ja, jeg kunne gjerne vunnet en haug av Lottomillioner naturligvis, jeg hadde jo ikke sagt nei takk, men jeg tror vi hadde brukt mange av de pengene vi da hadde vunnet til å gjøre oss selv og folk rundt oss til innbyggere i midt-i-mellom-land fremfor at vår lille familie skulle vært steinrike. Men altså, jeg tror de aller, aller fleste av oss har det sånn at vi gjerne skulle hatt litt mer penger. Vi ser at det ville gitt oss litt mer handlingsfrihet, noen flere muligheter til å velge anderledes, kjøpe oss fritid (vaskehelp o.l.) eller ta oss velfortjente pauser i hverdagen på fine spaopphold eller i varmere strøk.

For oss som nå for tiden baserer vår familieøknomi på en forholdsvis lavtlønnet Ekte Mann sin inntekt samt en permittert konemor som takknemlig får bidrag i familiepotten fra NAV, så er det helt klart at vi drømmer om å kunne få litt mer handlingsfrihet øknomisk etterhvert. Siden jeg er min fars datter, så er det klart jeg slenger inn en Lottokupong i ny og ne, men siden jeg også er min mors datter, er jeg også smertelig realistisk og kommer derfor ikke til å kjøpe noe med eller investere disse Lottomillionene – før de står på konto (ja, jeg er rar sånn). Det går nemlig rykter om at det slettes ikke er lett å vinne disse pengene. Det går visst også rykter om at det er et par andre familier som også prøver å vinne.

Så hva gjør man?

Om du har lest bloggen min en stund, så vet du kanskje at hjernen min elsker Excel. Faktisk er jeg temmelig sikker på at hjernen min tror den er et excelark. Jeg er også ekstremt flink til å strukturere, få orden i rekkene, lage systemer og administrere. Med min bakgrunn som siviløkonom fra NHH i tillegg, så burde dette gi det aller beste grunnlaget for et godt familiebudsjett, et nøye og sirlig ført regnskap og ingen uforutsette kostnader. Om om det skulle dukke opp noen slike uforutsette kostnader, så burde jeg ha såpass kontroll at jeg har en hemmelig pott, akkurat til slike formål.

Vel, sånn er det dessverre ikke. Ja, jeg elsker å lage budsjett og skaffe oversikt. Men for deretter å følgeopp budsjettet, se hvor mye vi bruker her og der, hvor vi burde kutte ned og ikke minst; alltid huske å spare litt hver måned sånn at man har den kjekke potten å ta av om noe skummelt skulle dukke opp – se det er en annen sak. Jeg er mer av typen som er ekstremt spandabel da vi har greit med penger, men som også har null problemer med å leve på havregrøt eller kokt pasta om det skulle skorte litt på kronasjene.

Men; Nå er jeg igang igjen!

Jeg har kommet opp med noe jeg selv klassifiserer som En Strålende Idé! Den har med økonomi å gjøre, den har med bank og nettbank å gjøre og den skal hjelpe vanlige forbrukere til å klare å få en bedre oversikt over sin egen økonomi. Men, siden jeg vil sjekke om dette er noe som finnes på markedet allerede eller om dette er noe som jeg rett og slett kan tjene meg søkkrik på (slapp av, les over – jeg skal jo dele!), så vil jeg ikke si mer om ideen min foreløpig. Det er i alle fall noe jeg selv mener ville gitt vår familie en stålkontroll som vi desperat kunne trengt – og en så god økonomisk kontroll tror jeg rett og slett hele samfunnet ville tjent på. Ja, ikke bare det at vi hadde hatt kontroll på vår økonomi, men om hele Norge hadde hatt samme kontroll på sin økonomi. Færre gjeldsofre, færre støtteordninger, færre forskjeller. Ja, det ser jeg slettes ikke som noe unaturlig mål. Det er greit med ambisjoner.

Enn så lenge har jeg iverksatt et par andre tiltak i heimen.

  1. Jeg har opprettet en ny konto i banken vår, som både Ekte Mannen og jeg får hvert vårt VISA-kort til og som vi begge disponerer via nettbanken vår. Tanken er at vi skal gå igjennom utgifter som har vært noen måneder tilbake, estimere hva vi kommer til å trenge til regninger, mat og huslån i måneder fremover og så overføre et beløp på denne felleskontoen hver månede. En slags regningskonto. Vi skal bruke kortet til denne kontoen hver gang vi handler mat og andre ting til familien, og så bruker vi vårt eget lønnskort til våre egne ting.

  2. Vi har en annen konto vi også disponerer sammen og har full oversikt over i nettbanken vår og det er en sparekonto. Den har vi ikke fått brukt som sparekonto den siste tiden – mer som en flytte-penger-konto, men nå som regningskontoen er på plass, så skal denne kontoen brukes til det den er til; sparing.

  3. Ellers har vi hatt kredittkort gjennom Cresco til nå, men de er cashet inn og nå skal vi heller få Gullkort fra Verdens Beste Bank; Sparebanken Volda Ørsta. Nei, ingen av oss er derfra og vi har ingen naturlig tilknytning til den banken. Utover det at vi via via kom i kontakt med banken da vi skulle ha vårt første huslån og fikk kontakt med Bank-Bernt. Vår nå veldig kjære Bank-Bernt. Vi har hatt et langt og godt forhold og takket vært den mannen, så skal det en god del til før vi bytter bank. Og – nå som vi får samlet alle kortene våre i samme bank, skal vi også se på mulighet for å få forsikringen vår over dit og oppnå «stordriftsfordeler» ved å ha alt på samme sted.

  4. Det er mye man kan spare på å se på betingelsene man har de ulike stedene, så det kan absolutt være verdt å sjekke ut. Nå er det først banken og evt forsikringen vår, men vi skal etterhvert sjekke ut strømleverandører, telefonabonnement og andre ting.

Forresten; Angående min lure ide nevnt litt lenger opp her, så mener jeg det faktisk er en så god ide at jeg ikke kan skjønne at produktet ikke eksisterer allerede. Det må jo egentlig gjøre det, fordi det er så enkelt, nødvendig og fantastisk. Men – jeg har ikke sett det enda, så vi får se… Det er lov å håpe! Det vil uansett bli en win-win situasjon for meg; Enten så finnes produktet allerede og jeg da kan ta det i bruk, få fullstendig kontroll over min økonomi og dermed få bedre råd. Eller så finnes ikke dette produktet og da kan jeg selge det som en ide og dermed få bedre råd. Lovely!

Så – det var noen tanker rundt økonomi en strålende onsdags formiddag. Er det noen av dere gode lesere som har noen lure økonomitips å dele med resten av verden?

(Foto: Christine Balderas/iStockphoto – lånt fra en artikkel her)

1 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page