top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Nytt år – en god mulighet til en ny start?

2010 er en saga blott og 2011 har så vidt begynt. Dette er tiden for forsetter og gode tanker om hvordan man ønsker å fargelegge det nye året på best mulig måte.


Eller… Det synes jeg egentlig ikke det virker som det er. På meg virker det som om forsetter og ønsker for det nye året stort sett brukes til å sette begrensninger for hvordan året absolutt ikke skal være, hva man ikke skal gjøre eller hvordan man ikke skal være. Småtrollene våre har plukket opp forsetter andre familier har og kom til meg og spurte; «Mamma, hva skal vi slutte med i det nye året?» Hvorfor ikke snu det hele på hodet?


Som forelder har man hørt at det er viktig å fokusere på positiv adferd hos barn og la eventuell negativ adferd håndteres med minst mulig drama og baluba. Dette tror jeg kan gjøres gjeldene på de aller fleste områdene her i livet, så lenge det handler om interaksjon mellom oss mennesker. Voksne imellom gjør nok ikke dette så kynisk og bevisst som når man ønsker å lære sine småtroll hva som er rett og galt, men likefullt tror jeg det er relevant å ha det i bakhodet når man befinner seg i en situasjon man ønsker å vurdere, endre eller forstå.

Et nytt år kan være en slik situasjon.

Jeg, og antakelig mange med meg, bruker anledningen nytt år til å gjøre oss opp en mening om hvordan året som har gått har vært. Hva som gikk bra, hva som gikk som forventet og hva som overrasket oss. Og så bruker vi det nye året som en god mulighet til å få fornyet fokus på områder vi ønsker utvidet fokus på. Så hvorfor ikke gjøre dette med samme metode som når man ønsker å lære sine småtroll forskjell på rett og galt?


Å starte 2011 med å liste opp alle tingene vi ikke fikk til i 2010, for så å si at vi skal gjøre alt dette så mye bedre i 2011, er noe som for eget vedkommede ofte ender med nedslående resultat. Skulle så gjerne tilbragt mer tid på gulvet i lek med ungene i 2010 – det er et fint nyttårsforsett for 2011. Skulle definitivt klart å oppnå en bedre helse for meg selv og en sunnere livsstil for min familie i 2010, så det får bli et nytt forsett for 2011. Dette er forsetter jeg helt klart kunne hatt for 2011, men som jeg hverken føler blir målrettet, konkrete eller ikke minst; positive nok.


Hva om vi heller finner episodene, prosjektene, opplevelsene eller oppnåelsene i 2010 som gjorde oss ekstra stolte av oss selv? Som gjorde at vi følte at vi fikset noe, hadde kontroll og viste oss fra vår beste side. Eller som vi syntes var ekstra hyggelig, gøy eller meningsfullt og som vi ønsker oss mer av? Hva slags situasjoner var dette og hvordan kan vi sikre oss flere slike i 2011? Det tenker jeg det blir gode forsetter av. I stedet for å fokusere på hva man skal slutte å gjøre i 2011, så foreslår jeg heller at man fokuserer på hva man skal gjøre mer av!


For eget vedkommede og vår lille families del, trekker jeg frem følgende fra året som har gått;

  1. I fjor startet jeg opp facebooksiden med fokus på #sunnfrisk – altså for likesinnede som ville fokusere på hvordan man kunne ha en sunn og frisk hverdag. Det å kommunisere med andre som var opptatt av det samme, om enn på ulike måter og ulike nivåer, synes jeg var utrolig givende! Det gjorde at vi for vår del hadde flere måneder med godt fokus og gode resultater, og vi fikk gode tips i fleng! Nå vet jeg at vi kan!

  2. Etter at jeg startet opp firmaet mitt, VU, og mot slutten av året ansatte EkteMannen inn i firmaet, så er det ingen tvil om at hverdagene våre har blitt enklere å administrere. Borte er en flaskehals som kollektivtransport og selv om vi jobber mye, har vi allikevel hatt muligheten til å følge opp småtrollene våre på en bedre måte. Vi har hatt anledning til å hente de tidligere fra skole og barnehage, og vi har hatt lettere for å kunne ha tidligere middager og få roligere ettermiddager. Det har rett og slett vært helt fantastisk og veier på en strålende måte opp for risikoen som er inkludert i å arbeide som selvstendig næringsdrivende.

  3. For halvannet år siden kjøpte vi mitt barndomshjem på Nesodden, mens mine foreldre flyttet over i en nybygd generasjonsboligdel. Å flytte fra leilighet til hus, med mulighet og behov for å pusse opp og male alle flater, gå til innkjøp av nye møbler og starte med blanke ark, var en forfriskende mulighet for oss. Vi solgte unna det vi ikke trengte fra leiligheten i Oslo, kastet og ga bort, delte og sorterte. Dermed kunne vi begynne på ny frisk i nytt hus – og det var utrolig deilig. Og til tross for at tre småtroll og to voksne fort lager mye rot, synes jeg vi klarer å få det ok ryddig igjen med forholdsvis få og enkle midler. EkteMannen og undertegnede er et strålende team når det gjelder å overflaterydde huset før besøk kommer og om vi samler troppene, dvs Småtrollene, så har vi gode sjanser til å få mye gjort på kort tid.

  4. Vi er en sosial familie som får mye energi av å samle fine folk på samme sted. Dette gjorde vi mye av i leiligheten vår i Oslo også, men vi ser at med mer plass (nytt hus), større uteområder (hage), noe bedre økonomi og mulighet for mer tid til rådighet, så merker vi at det er mye enklere for oss å være sosiale. Enten i form av at det er lettere å la eldstemann ta med en gjeng fra skolen med hjem en ettermiddag eller i form av at vi samler sammen til fester og andre lystige lag. Det er lettere å være impulsiv og det er lettere å si ja uten å måtte tenke seg så veldig om – noe vi naturligvis håper at våre venner og kjære vet og merker.


Så – om jeg begrenser meg til å trekke frem disse fire, fine sakene eller opplevelsene fra 2010 som ekstra gode, som jeg ønsker mer av i 2011 for meg og mine, så kan våre forsetter oppsummeres på følgende måte;


  1. 3. januar blir en ny frisk for vår del. Da er julen ryddet ut av huset, fokuset på #sunnfrisk etableres igjen og vi skal trekke frem de gode minnene av tider med mye energi og en høst omtrent uten sykdom, som motivasjon til å holde fokuset gjennom året. EkteMannen og jeg skal gå turer og gjøre øvelser på stuegulvet når vi ikke kommer oss ut. Barna skal få flere turer i skog og mark, for det er opplevelser som det både de og vi trekker frem som noe av det koseligeste vi har gjort i året som har gått. Og vi skal lage sunne, gode og næringsrike matpakker og middager – fordi vi vet at magene våre liker den slags, hjernen vår holder seg friskere og energinivået vårt boostes.

  2. Vi må ta riktige strategiske avgjørelser i 2011 for vårt firma slik at VU utvikler seg videre på en måte som både sikrer faglig utvikling, nødvendig inntektsgrunnlag og god leveranse ovenfor våre kunder, i tillegg til at vi beholder nødvendig mengde av fleksibilitet og frihet i hverdagen, til tross for forhåpentligvis en fortsatt vekst i både kunder og prosjekter.

  3. Vi skal fokusere skritt for skritt, område for område, på å få orden, system og struktur i alle hjørner av vårt hus. Som nevnt er vi gode på overflaterydding og i det stor og det hele synes jeg det ofte holder. Men vi ser helt klart gleden og tilfredstillelsen vi føler når vi opplever at vi har orden i papirene våre. Når klesskapene er oversiktlige, vi klarer å ligge i forkant med gaver og hyggelige gester, vi kaster papp og plastikk i containere før det overtar garasjen vår, når vi slipper purring på regningene våre fordi vi har rotet bort den opprinnelige regningen. Enkle ting som gjør hverdagen smidigere og om vi tar kommode for kommode, bod for bod, etasje for etasje, så blir livet kanskje ikke akutt smidig, men alt blir hakket bedre for hvert sted vi får ryddet. Alt er bedre enn ingenting.

  4. Vi skal gjøre vårt som medmennesker. I vårt nærmiljø, i vårt fagmiljø, i våre familier og generelt i de situasjonene vi kommer opp i. Vi må huske og anerkjenne at vi er godt stilt. Vi er friske og har mange mennesker rundt oss som er glad i oss, engasjert i oss og som bryr seg. Da skulle det bare mangle at vi også deler der vi kan. Vårt ønske for 2011 er at våre småtroll og deres venner, våre venner og vår familie, skal føle at hjemmet vårt er åpent, tilgjengelig og er et hyggelig sted de kan føle seg velkomne i.

Om vi klarer å fokusere på disse fire områdene, skape flere opplevelser med dette som fokus, så føler jeg meg sikker på at 2011 blir et fabelaktig år. Et år hvor vi blir sunnere og mer aktive og hvor familien vår har hverdager fyllt med mest mulig glede, gode samtaler, gode stunder og fine utfordringer. Samtidig håper jeg 2011 blir et år hvor vi føler at vi gir noe tilbake. Til nærmiljø, til vanskeligstilte, til fattige barn i Afrika eller til våre aller nærmeste – det viktigste er at noe blir gjort.


Jeg ønsker alle trofaste lesere av denne bloggen det aller beste for det nye året. Takk for at dere kommer tilbake hit, takk for at dere legger igjen kommentarer av og til og takk for at dere følger med videre! Jeg håper 2011 bringer dere akkurat det dere ønsker dere, om det enn er for dere selv eller deres nære og uansett om det er på helse-, økonomi-, kjærlighets-, trenings- eller noe annet-fronten.2011 skal bli et godt år for oss alle

– jeg gleder meg til å ta ordentlig fatt på dette året!

Bildene i dette innlegget er fra stunden før gjestene kom til oss på nyttårsaften. Vi fikk med mine søstre og deres respektive gjenger, en venninne og hennes fine bande og enda noen flere venner i løpet av kvelden. En strålende kveld som fungerte som en perfekt avslutning og en god start!

Just the way I like it…


6 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page