top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Nødvendigheten av planløse helger


Jeg har akkurat annonsert på facebook at denne helgen er erklært planløs for familien Valen-Utvik. Ettersom jeg også la til hva en planløs helg betyr for oss, og hva vi ønsker å bruke vår planløse helg til, fikk jeg noen kjappe kommentarer tilbake på at det slettes ikke hørtes ut som en planløs helg. Men det er det altså.

Med planløshelg mener jeg at vi ikke booker inn noen avtaler. Ingen besøk hit eller dit, turer til byen eller lovnader om å få unna shoppingbehov. Men, en planløs helg betyr slettes ikke at vi ikke skal gjøre noe som helst – faktisk nesten det motsatte. I en planløs helg føler vi oss herlig impulsive og spontane og vi skal gjøre akkurat det vi vil, føler er nødvendig eller som lokker aller mest. Det mystiske med planløse helger, er at de tingene som vi ofte ender opp med å gjøre, er særdeles fornuftige og nødvnedige, men likvel veldig fine.


Tre forholdsvis små barn, nystartet som selvstendig næringsdrivende, hus, hage og bil som burde få oppmerksomhet og store behov for sosial omgang med famile og venner – altså en hverdag som er ganske hektisk, så merker både Ekte Mannen og jeg at det er en god del aktiviteter og oppgaver som vi gjerne vil bruke tid på. Men, fordi det hele tiden ‘skjer noe’, blir dette flyttet og skjøvet og dyttet videre ut i tidshorisonten. Stadig fremover, men likevel bakover. For på mystisk vis så fører det å flytte og dytte på disse tingene bare til at flere slike oppgaver melder seg på i rekken.


Oppgavene jeg tenker på kan nok tendere til å høres forholdsvis kjedelig ut, men Ekte Mannen og jeg er skjønt enige om at det å få unna slike ting, gjør at vi får mer energi. Vi føler at forholdene for at maskineriet i vår lille familie skal gli lettere er på plass om vi får unna enkelte ‘prosjekter’ som hele tiden blir satt på vent.


Så hvilke oppgaver er det jeg tenker på? Det kan væer ting som f.eks. å foreta et saftig inngrep i klesskap x 5, å få unna klær som skal gis vekk til venner og familie, til Fretex eller UFF eller som rett og slett har sett livets siste time og bør kjøres vekk for effektiv tilintetgjørelse. Tenker du nå «Heldiggris, skulle ønske det var meg!». Nei, tenkte meg nok det. Og neida, vi er ikke gale – vi ville naturligvis heller hatt late dager i solen. Men – nå gleder vi oss til vi har nok energi og tid til å komme igang med slike oppgaver – fordi det muliggjør en enklere hverdag for oss. Mer oversikt over barnas klær gjør det enklere i morgenstundsituasjonene. Jeg vet hva barna trenger og ikke trenger av klær for sommeren og jeg trenger ikke føle på den dårlige samvittigheten som melder seg når barnehagepersonalet forteller meg at ‘Kanskje ullbuksetiden er over for i år, vil du ta den med hjem?’. På merkelig vis så fører rydding ett sted i hjemmet ofte til ryddigere flere andre steder i huset også, og til slutt det aller, aller beste; Ryddigere topplokk og kapasitet til å huske beskjeder og ligge (litt) i forkant.


Andre oppgaver som er av nødvendig og fornuftig art, om enn ikke så spennende, er å få unna oppussing av loppisfunn, sånn at bilen igjen kan få sin fortjente plass i garasjen. Det er å få malt terrasser før sesongen er over. Det er å luke og fikse bed for bed i hagen, få plantet forskjellige godsaker i kjøkkenhagen (ja, jeg vet jeg er sent ute i år) og å få kjørt vekk gamle materialer og hageavfall på fyllinga. Det er å få ryddet opp i, sortert vekk og kastet leker og annet som finnes på ungenes rom (de ser ikke gullsakene for bare ræl og slikt fremmer hverken kreativitet eller muliggjør ryddige rom). Det er å få jobbet nødvendige timer for mine kunder, slik at jeg som gründer og selvstendig næringsdrivende kan føle at jeg gjør det nødvendige for at mitt lille selskap går i riktig retning. Det er å få hodet godt over vannet og kjenne på hvor godt det er å holde seg flytende.

Å, som jeg gleder meg til denne helgen!


Hvitvin er lagt på kjøling (fornuftige oppgaver funker definitivt aller best med gode belønningssystemer), kjøleskapstapas er på middagsagendaen (dvs fingermat laget av whatever vi har i kjøleskapet akkurat nå) og nå er det tid for å sette planer og forslag om spennende aktiviterer på vent og pause i øst og vest.

Denne helgen står i fornuftigheten og nødvendighetens tegn. For med litt fornuftighet og nødvendighet nå, så vet jeg at denne helgen blir akkurat så koselig, fin og energigivende som familien Valen-Utvik trenger.

Ønsker deg og dine en helg med akkurat det du og dine kjære og nære trenger!

PS: Innlegget er krydret med tomat, basillikum og valmuer – rett og slett fordi det er planter jeg leker mye med for tiden og jeg gleder meg stort til jeg kan presentere utvikling her på bloggen. Ja, valmuene gjør jeg ikke stort med da, men så oransje som de er, så er det vel lite som signaliserer så mye «vis meg frem!» som de gjør akkurat nå. Så derfor er de med.

1 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page