top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Mål, motivasjon og listebonanza

Oppdatert: 29. nov. 2020

Jeg bruker jo endel tid på å lage lister over både det ene og det andre, jeg ser den. Enkelte vil hevde at det er i overkant mye fjas og moro, og litt for lite hard jobbing med de konkrete oppgavene. «Er det ikke bare å gjøre oppgaven da, i stedet for å lage listene over oppgavene?» er jo en kjent setning fra de som er «uinnvidd» i listelykke-følelsen og ‘arbeidsprosessen’ som følger med slike lister. Men, jeg tør påstå; det er faktisk ikke bare unødvendig fjas denne listeskrivingen, selv om det er en «myk» og fin oppgave og selv om listene skrives inn i fine bøker og pyntes litt hist og her som man selv føler passer.


Å notere seg mål, oppgaver eller fokusområder for en periode fremover, på en plakat eller liste, det er rett og slett halve jobben, vil jeg si. Ja, i hvert fall en god start på jobben. Man er igang, på et vis, selv om man kanskje ikke har begynt på selve oppgaven engang.


Familielistefokus

Vi er jo en forholdsvis digital familie, og jeg har for lengst delt kalender med ungene og EkteMannen, og inviterer dem inn i alle aktiviteter og annet som må huskes på. Vi har også inviterte dem inn i relevante lister på Wünderlist, som f.eks. dagligdagsshopping-listen, slik at de kan fylle på der om det er noe de oppdager mangler. Men likevel – noen lister må skrives på papir, med penn og fin tusj. Sånn er det bare.


Her i familien har vi ‘familieråd’ når noen (les: jeg) føler det trengs og stort sett alltid ved de større overgangene i løpet av året; ved nyttår, etter sommeren og denslags. Det er noe om jeg koser meg veldig med, og nå er barna og EkteMannen også så hjernevasket, at jeg jammen tror de liker det ganske godt de også. Vi snakker da litt om hvordan vi alle liker å ha det i familien, hva som er viktig å få tid til for hver av oss (det er merkelig nok ikke de samme tingene for alle familiens medlemmer) og vi snakker om hva vi som familie vil fokusere på å få til i tiden som kommer. I tillegg har vi de siste gangene også snakket om noen personlige mål / ønsker hver og en av oss har lyst til å fokusere på fremover. Det blir rett og slett ganske hyggelig og effektfull prat i løpet av en sånn seanse, med gode diskusjoner.

Mål

Årets fokusplakat ble pilbasert – med familiemedlemmene representert med hver sin pil, i tillegg til vår felles familiepil. Ikke voldsomt kreativt, men det var det som falt meg inn der og da.


Vi voksne snakker om hva vi ønsker å bli bedre på, få mer tid til eller fokusere på fremover, og så hjelper vi ungene igang, om de ikke helt har denslags liggende like latent som oss 😉 Noen ord og noen mål blir det på hver og en av oss, og deretter er det tid for å si hva vi ønsker oss som ‘belønning’ når vi er skikkelig flinke over en lengre periode. Der mangler det ikke på forslag fra den yngste delen av familien, både for hva vi skal gjøre sammen og for hva de selv vil ha som gulrot når de er fornøyd med egen innsats, men de har også på merkelig vis blitt ganske så gode på å ikke forvente særlig store greier på belønnongsfronten. Ofte blir det ikke noe i det hele tatt, for det pleier rett og slett å koke litt bort for meg. Hm, enda noe jeg burde ha på årets fokusliste for meg selv der altså.


Det som er kjekt da, er at det blir mindre av den utrolig kjedelige masingen i hverdagen. Det holder gjerne å minne om praten vår og det de selv har bestemt seg for. Det blir i hvert fall litt mindre masing av det, og særlig når det ikke er så alt for lenge siden vi ble enige om en plan. Men, det er faktisk hyggeligere å kunne minne dem på at de selv har bestemt seg for å satse mer på trening eller skole, eller har bestemt seg for å holde rommet sitt ryddig og så godt som alltid klart for kompisbesøk, enn det er å mase om at de må på trening, rydde rommet eller gjøre lekser før spilling.

Personlig fokus – fordelt over to bøker

I år har jeg valgt å satse på å følge opp hele tre bøker for min egen del, og to av disse handler om mine personlige mål og fokusområder. Det var egentlig en god del tilfeldigheter som ville det slik at det brått havnet to fine bøker jeg likte godt hjemme hos meg, men jeg bestemte meg for å gi meg i kast med begge to.

Bøker for 2018

Klar for et 2018 med fullt fokus og flust av (oppnåelige) mål!


Møysommelig jobbing med å definere mål og fokusområder

Den ene boken, underst på bildet over her, var en bok jeg fikk gratis – eller med på kjøpet, da jeg bestilte en «kontorrekvisita / notatbokstæsj»-boks fra Boho Berry, en dame kjent for sine bullet journals, altså listebøker. Den er laget av en som heter Lisa Jacobs, eier av Market Your Creativity, som jeg aldri hadde hørt om før, men som jeg skjønner gjør big business i det å hjelpe andre sette mål, og ikke minst: nå målene sine ved hjelp av hennes verktøy, deriblant denne boken – Your Best Year 2018 – Life Editon.


Ettersom jeg ikke ante noe om hva den boken handlet om, var forventningene lave, men det må jeg virkelig si; den overrasket meg virkelig. De første 80 sidene er en blanding av ting man skal lese for å bli bevisst på hva man vil, hvorfor og hvordan man skal få det til, og spørsmål med plass til å fylle inn svarene man gir. Det betyr at man jobber seg gjennom boken som et slags verktøy, som i hvert fall gjorde meg mer bevisst på hva jeg faktisk vil, hva som kreves for å få det til og hva jeg må gjøre fra måned til måned for å justere kurs, sette konkrete mål osv.

Your Best Year 2018 - by Lisa Jacobs

Your Best Year 2018 Life Edition – by Lisa Jacobs



Denne boken krevde faktisk en god del tid fra meg, og hjernevirksomhet, men jeg opplevde som sagt den som veldig nyttig. Etter de første 80 sidene hvor målene jobbes frem, er resten av boken dedikert til å følge opp disse målene – fra måned til måned. Boken vil da være noe som jeg kanskje titter litt i gjennom måneden, men så er det ikke stort mer jeg gjør der, før en ny måned står for tur og jeg skal evaluere foregående måned og planlegge den neste. En bok som jeg definitivt ikke tar med meg rundt omkring, men som ligger fint på kontoret og som tas frem ved behov.


Følge opp de definerte, personlige målene – dag for dag, uke for uke

Den andre boken, den rosa, pene fra Jo & Judy, er en almanakk av den forholdsvis vanlige sorten, men bare gjort litt finere og mer forseggjort. Jeg elsker egentlig almanakker på papir, men jeg er helt avhengig av min digitale kalender for alt som er av avtaler og slikt, så jeg har ikke klart å finne bruksområde for en papirvariant. Helt frem til nå.

Jo & Judy

Almanakk fra Jo & Judy – med mitt navn impregnert i gull <3


Almanakken brukes til å hente ned noen av de konkrete mål jeg bestemte meg for i Your Best Year 2018-boken over, og så fordele disse på uke for uke, da på det personlige planet – ikke jobb. Det kan være trening, ting i huset, sosiale greier og alt mulig annet som jeg har bestemt meg for å fokusere på. Så skriver jeg litt om hvordan det går, dag for dag og uke for uke. Denne boken har ligget oppe på kontoret vårt, men den flyttes i dag ned til nattbordet mitt – for det tror jeg kan bli en hyggelig greie. Meditasjon, yoga og noen minutter med boken min. Og evt før jeg legger meg, men da er jeg stort sett så klar for å sove at jeg ikke klarer å skrive noe som helst. Vi får se hva det blir til. Denne type bok har jeg startet på uendelig mange ganger – og har vel enda tilgode å fullføre en eneste en, ett år gjennom. Men – det som skrives og det som blir fyllt ut, er uansett hyggelig å ta med seg, tenker jeg, og det er uansett minner for fremtidens underholdning og glede (dvs latter og pinligheter).

Faglig fokus – fra dag til dag, året gjennom

Det høres kanskje ikke ut som dette er noe å skryte av, men for meg er det faktisk det (og jeg vet jeg har mange med meg på dette); 2017 var faktisk året hvor jeg startet på en type listebok / notatbok, holdt på konsekvent gjennom året – og faktisk fullførte hele året! Jeg er verdensmester i å starte på notatbøker med gode planer for hva de skal være dedikert til og handle om, men brått klarer jeg ikke å opprettholde det fokuset og notatboken blir i beste fall halvfull. Og dette plager meg i grunn ikke, altså.

En Nuuna-bok med perfekt tykkelse på arkene, fin avstand mellom passe store prikker og en fin hvitfarge på arkene. Just the way I like it.


Men – systemet jeg havnet på i min variant av bullet journal for 2017, viste seg å være absolutt gjennomførbart – og jeg forelsket meg fullstendig i det. Noen som lager slike bøker bruker veldig mye tid på design og fine tegninger, og det gjør ikke jeg. Jeg bruker litt tid hver søndag på å klargjøre uken, og da ser jeg hva jeg føler for og har av kreativitet, for å se hva slags ‘design’ jeg vil ha for kommende uke. Og da bruker jeg ordet design i dets aller videste forstand.

Ettersom jeg fullførte min bok gjennom hele 2017, var jeg ikke i tvil om hva jeg skulle gjøre for 2018; det blir mer av det samme!


Jeg har handlet meg inn en ny, nydelig Nuuna-bok fra en ny nettbutikk-favoritt, Tudos.no (fantastisk service og en helt vilt rask leveringstid!) og fortsetter i samme stil som i fjor. Boken legger jeg opp med noen faste sider først i boken, som f.eks. en side for kurs jeg har lyst til å ta ila året (eller ting jeg har lyst til å lære meg), bøker jeg har lyst til å lese og den slags ting. Deretter følger uke for uke for uke for uke – med oppgaver jeg skal gjøre.


I Valen-Utvik AS (eller VU, som vi kaller oss) er vi naturligvis veldig digitale, og jeg har systemer for det meste der også. Asana for oppgaver, Zendesk for epostdialog med kunder, Slack for annen dialog med kunder og internt, og en god del mer. Men like fullt; endel drodling og tømming av hodet foregå på papir.

Noe av det jeg elsker mest med å bruke en bok på denne måten, er fleksibiliteten det gir meg. Den første uken av dette året, hadde jeg behov for å samle tanker og få alt ned på ett sted – men ikke nødvendigvis fordelt på de konkrete dagene jeg skal gjøre tingene. Det var en litt rar halvveis ferie / halvveis jobb-uke, som ikke inneholdt mange møter og den vanlige rutinen. Da lagde jeg systemet som på bildet over. En annen uke kan jeg ha behov for å vite hvilke dager jeg har mange møter, og deretter fordele andre type oppgaver på dager med færre møter – sånn at det hele faktisk blir gjennomførbart fra dag til dag. Og ikke minst; noen uker er jeg mer drodlete og pyntete med ukeoppsettet, mens andre uker holder jeg det mye mer minimalistisk. Jeg digger at jeg ikke nå skal bestemme meg for noe som jeg skal like et helt år fremover!

Så – det er litt av det jeg holder på med for tiden. I tillegg til en del annet, altså – jeg sitter ikke bare og har «hobbyverksted» med meg selv og oppdaterer listene mine. Selv om jeg vet jeg hadde kost meg glugg om jeg hadde gitt meg selv en hel dag til denslags, er det nok en god del annet jeg må og vil bruke tid på også, men mer om det en annen dag.

Lurer du på noe? Fyr løs, jeg skal svare etter beste evne! Igjen; godt nytt år – og godt liste-år, vil vel jeg si 🙂

❤︎

Vil være sikker på at du får med deg mine nyeste innlegg, anbefaler jeg at du følger facebooksiden til bloggen – og følg meg gjerne også på instagram / snap: astridvu. 


9 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page