top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Juleverksted og førjulskos

Vi har arrangert juleverksted for familie og venner i snart 10 år og den tradisjonen er vi så glad i, at den brytes ikke med det første. Vi får mye hyggelig ros og skryt for å dra igang slike arrangement, men det føles nesten litt ufortjent. Det er rett og slett lite jobb og mye kos, og veldig, veldig verdt det for vår egen del – det føles ikke som noe ork eller innsats fra vår del. Vi gjør det enkelt og fokuserer på at så lenge vi koser oss med venner og familie, så koser nok de seg også – og da går det meste annet seg til underveis.

Tre adventslys er tent, småkakene lagt på fat og vi er klare for besøk…

Hvem blir vel ikke i julestemning av å ha så fine jenter på besøk? Nadine og Oline, to klassevenninner av eldstemann.

Arrangementet er av typen «åpent hus hele dagen» og fra vi åpner dørene kl 12, kan alle komme og gå akkurat som det passer deres dag best. Det som er så fint med en slik ordning, er at antall folk som er innom til enhver tid, justerer seg helt strålende av seg selv! Hver eneste år! Noen liker å være først og gå tidlig, mens andre vil benytte søndagsåpne butikker først og dermed kommer senere. Og atter andre kommer tidlig og går sist – og det er veldig hyggelig det også! De vi begynner dagen med er ofte ikke de som vi avslutter den med, men i løpet av en slik dag er det nok rundt 30-40 små og store mennesker innom hjemmet vårt og det setter vi utrolig stor pris på!
Små og store koser seg sammen!

Vi slenger frem det vi har av hobbyartikler som er brukanes til å lage julekort, julepynt eller annet krimskrams. Vi har i forkant hentet inn litt naturmaterialer av typen granbar, mose og kongler, sånn at de som vil kan lage små naturdekorasjoner av ymse slag. Alt legges på spisestuebordet og så setter folk seg ned å leker kreativt i en kort eller lang stund. Noen er aldri innom det kreative bordet, noen bor der hele dagen – alt er lov og ingenting er pålagt.

Når en pepperkakebaker, baker pepperkakekaker…. Emilie Marí kan sine saker!


Fine folk fra Drøbak har lagt turen innom Nesodden!

De som ikke føler seg i det kreative hjørnet, kan skravle med kjente og ukjente, spise småkaker (vi måtte kjøpe dette året, ettersom julebaksten i år er noget forsinket – en liten nedtur, men pytt! ) og drikke gløgg eller julebrus. Småtrollene er storfornøyd med å få mange venner på besøk og leker, lager julekort, spiser pepperkaker og leker litt igjen – glade og fornøyde dagen igjennom.Enda flere fine folk som gjør hyggelige ting

– det være seg julekortlaging til to fornøyde mammaer, titting på marsvin eller skravling 🙂

Kvelden i forveien laget jeg klar en pepperkakedeig etter svigermors oppskrift, så da noen fikk lyst til å trylle frem ferske pepperkaker, var det bare å kaste seg over kjevle og former på kjøkkenbenken. Og da tiden nærmer seg middagstid, var de aller fleste klare for noe mer enn bare pepperkaker og gløgg som magefyll, trommet vi sammen risengryngrøt. Med mandel naturligvis. EkteMannen og jeg har det ærefulle oppdraget med å fylle risengrynsgrøt i riktig antall skåler, for deretter la gjestene, store og små, få ansvaret med å velge seg en porsjon selv – og ingen vet naturligvis hvilken tallerken mandelen er i. Jeg er hellig overbevist om at grøten spises raskere, i form av riskorn som passerer leppen per sekund, når vi har mandel i grøten. Tallerken etter tallerken ble tømt og denne gangen var det to av våre småtroll som fant hver sin mandel. Det betyr uansett premie til alle barna til barne-tv – dette er ikke kvelden for leksjoner om å tape og vinne med samme sinn, om at tilfeldig lotteri er rettferdig eller andre gode lærdommer, etterfulgt av tårer og tenners gnissel. Nei, denne dagen og kvelden står kos høyt i kurs – og likhet for loven gjelder.

Vakreste Småtrollene elsker å få lov til å klippe og lime og tegne og male …og grise!


TAKK for at dere ga oss vår offisielle start på førjulstiden, kjære fine venner og familie!

Nå skal kakebokser fylles, gaver kjøpes og pakkes inn, siste julekortene skal sendes og svært lite rundvask av hus skal gjennomføres. Nevnte jeg at kos og harmoi står i fokus her fra nå av og fremover? Har ikke tid til tradisjonell husvask da, har mer enn nok koseoppgaver å gjennomføre.

Håper dere har hatt en fin 3. søndag i advent dere også

– og at dere koser dere med juleforberedelsene!

0 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

ความคิดเห็น


bottom of page