top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Jeg har elsket deg så lenge

For en dag jeg hadde i går!

Barnefri husmorsferie en hel ettermiddag og kveld i hovedstaden ble tidsmessig fordelt mellom koselig lunsj med søteste Heidi med nurkeHenriette, en kaffe med Godheten selv – Morten, hans kjære Anne og deres nyankomne snuppe, Vanessa, et helt ok tannlegebesøk (utrolig, men sant!) og helt til slutt; Middag på SjakkMatt og kino med fineste Tanja.

Innimellom alt dette fikk jeg også unna noen små ærend; Kjøpt inn skjønne små gaver til nyankomne babyer, koselige bursdagsgaver, deilig, deilig og nødvendig kaffe fra Nespresso og endel annet småting. Merkelig hvor mye man får gjort når man ikke har en barnevogn og to par barnehender å passe på.

Men folkens – tilbake til filmen vi så i går. Valget stod mellom «L.A. Gigolo» med Ashton Kutcher i hovedrollen og «Jeg har elsket deg så lenge» med Kristin Scott Thomas i en av hovedrollene. To veldig forskjellige filmer; Førstnevnte ville vi sett fordi vi antok det var en enkel, grei og antakelig underholdende film med en forholdsvis sjarmerende kar i hovedrollen. Av og til trenger jeg akkurat denslags. Sistnevnte filmen mistenkte jeg var mye mer alvorlig, dramatisk og kunne muligens være ganske utmattende å se. Jeg endte opp med å legge valget mitt ut på twitter, fikk respons fra Bente Gundelsby med oppfordring om å se den franske – og for et strålende råd det var!


Ikke visste jeg at Kristin Scott Thomas kunne snakke fransk som en innfødt, men det kan hun. Og for en skuespiller! Historien til rollen hennes er tung og vond, men hun klarer å formidle den med en ektehet og en troverdighet som jeg synes er helt fantastisk. Historien er tøff, men fortelles med en munter letthet som gjør at den ikke blir for tung å håndtere. Likevel – man dras med inn i en verden så utenkelig, så uforståelig, men på et vis likevel så forklarlig og naturlig. Måten denne verden beskrives på er rett og slett nydelig.

Det franske språket er med på å sette stemningen i filmen, så nydelig og vakkert. For min del er det faktisk på nivå med en musikalfilm, nettopp fordi ordene blir som musikk i mine ører. Men ja, det er kanskje bare meg.

Jeg stiftet et nytt bekjentskap i denne filmen, med Elsa Zylberstein, som spiller den andre hovedrollen i filmen. Hun er fantastisk vakker, både av utseende og rollekarakteren hennes og jeg synes hun spiller helt nydelig. Hun og Kristin Scott Thomas utgjør et helt herlig søskenpar og jeg hadde ikke problemer med å sette meg inn i noen av deres liv og skjebne.

Dette er en film jeg med stor selvfølge anbefaler alle å se. For å høre fint fransk språk, for å se vakre, enkle, klassiske klesantrekk, for å se nydelige skildringer av ulike mennesker – og ikke minst; For å minne oss selv på å ta vare på det gode og fine vi har.

Og så – bare et vennlig råd helt på tampen her; Se filmen, men ha med deg kleenex og ha på vannfast maskara. Ikke fordi filmen er en skikkelig tåreperse (ikke for min del i alle fall), den er heller en film hvor en tåre triller ned her og der underveis i filmen. Men; Et av disse øyeblikkene kommer cirka 2 sekunder før filmslutt og akkurat idet lyset kommer på i kinoen. Dårlig gjort av filmlagerene altså…

En ting jeg oppdaget underveis denne filmen, i tillegg til at jeg er forholdsvis frankofil, forelsket i alt som har med landet, menneskene, klærne og stilen å gjøre – er at jeg forstår merkelig mange ord i de aller fleste setningene underveis. Jeg får nok ikke med meg detaljer og alle poengene, spesielt ikke når de snakker ekstremt fort, men likevel; Til å ha hatt fransk på ungdomsskolen og etter det ikke lært fransk annet enn fra å bo med tidligere nevnte skjønne Heidi, så synes jeg at jeg får med meg mystisk mye.

Og hva betyr nå dette? Rett og slett at jeg er nødt til å få gjort noe med en av drømmene mine; Å lære fransk skikkelig. Gå på kveldskurs, lære å snakke og skrive språket, se filmer på fransk. Og til slutt vil jeg feire at jeg forstår mer enn bare noen ord i hver setning, med en skikkelig ferie i Frankrike. Aaah, det hadde virkelig vært noe.

Men altså – se filmen «Il y a longtemps que je t’aime» og hør verdens vakreste språk!

2 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page