top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Investering eller unødvendig kostnad?


Sakte, men sikkert nærmer jeg meg å få i stand det formelle, virkelig gjennomføre det og bli et tall i statistikken – det å sende inn søknaden om å få etablert mitt enkeltmannsforetak. Alt er enda ikke helt i boks, men det ser også ut til at jeg snart kan si at jeg har sikret meg min første kunde også. Fantastisk, nesten helt utrolig, men også sant. En annen ganske utrolig ting, er at jeg i tillegg til denne potensielle kunden, også har et lunsjmøte i neste uke – med en ny potensiell kunde, i tillegg til at jeg har fått en henvendelse om å holde en presentasjon for et firma. Alt uten at jeg egentlig ikke har begynt og egentlig ikke har gjort noen fremstøt. Nå vet jeg ikke hvordan dette med firma to og tre ender, men uansett gir det meg en kriblende følelse i magen. En følelse som sier meg at jeg har gjort et riktig valg. Dette jeg nå har bestemt meg for å satse på, dette jeg mener det bør være et marked for, det blomstrer så smått, helt på egenhånd. Og jeg må bare forsøke å henge med og smi mens jernet begynner å bli varmt.

Men – så er det dette med kostnader da. Siden jeg skal selge timene mine og hverken trenger varelager eller produksjonskostnader annet enn timeforbruk, så slipper jeg fint unna de aller fleste kostnadene i mitt lille firma. Jeg må trekke skatt naturligvis og så vidt jeg har skjønt så må jeg enten betale svinedyr forsikringspremie til NAV eller så må jeg forvente at jeg har elendige rettigheter om jeg skulle bli syk. Utover dette er det svært lite av både riskio og kostnader forbundet med mitt lille enkeltmannsforetak. Likevel er det et par ting jeg vurderer nå. Er det en investering, slik jeg mener og tror, eller er det kun at jeg allerede har blitt stormannsgal og lar kostnadene løpe løpsk – uten noe form for kontroll?

De tingene jeg vurderer er ny pc og ny mobiltelefon. Siden jeg skal jobbe så og si bare nettbasert og veldig mye på de sosiale mediene som facebook, twitter og blogg, ser jeg for meg at det er svært hensiktsmessig for meg å ha en mobiltelefon som er mye bedre på nettopp dette enn min HTC Touch HD er. Søster og svoger har akkurat fått seg iPhone og er veldig fornøyd med det, og det er klart at jeg ser mye av fordelene iPhonen har nettopp med å vise nettsider og likende. Er det noen andre telefoner som er bedre på dette? For det er ting ved iPhonen jeg slettes ikke liker. At skjermen er avhengig av min fingertupp og ikke min negltupp, f.eks. Mye enklere å skrive på en skjerm som takler en liten negltupp i stedet for en fingertupp, blir mindre feil av slikt. Synes også iPhonen har for dårlig kamera, er for ‘låst’ til Apple og generelt er dyr. Det aner meg at man betaler mye for selve Apple-brandet der, noe som man kanskje heller kan investere i en annen telefon som ikke tar så høy kostnad for selve navnet. Men hvilken telefon er det da som er best for meg? Sony Ericcson har kommet med en telefon med et fantastisk kamera – Sepia. Har prøvd det kameraet i butikk og det er virkelig superbra. Men er resten av telefonen bra? Og hvilke alternativer til disse finnes? Jeg har sett på mange telefoner i butikk, på nett og i reklamebrosjyrer, men jeg føler meg likevel ikke sikker på hva jeg bør velge. En butikk hater iPhone, den neste elsker den. Og jeg er like langt…

Og når man etterhvert har fått på plass en eventuelt ny mobiltelefon, så kommer neste utfordring; Hva med pc? Jeg har en Toshiba Satellite nå, som jeg kjører Win 7 på, og jeg er for så vidt fornøyd med den. Det jeg ikke liker er at den blir fort varm (selv etter at jeg byttet fra Vista til Win 7, selv om den ikke blir like fort varm) og den føler den sliter litt med kapasiteten, når jeg kjører mange programmer og har mange vinduer oppe samtidig. Men det er kanskje sånn alle laptop’er er? Eller er det sånn at MacBook Pro er vidunderfantastisk, sånn som jeg ofte hører? Kommer jeg til å dåne av glede om jeg investerer i kombinasjonen iPhone og MacBook Pro?

Men tilbake til utgangspunktet;

Er jeg stormannsgal og har feil fokus allerede, selv før jeg har kommet ordentlig igang med mitt lille firma? Eller er dette så fornuftig som jeg tro? Jeg setter stor pris på alle råd og vink og tips dere kan gi meg. Både hvilken telefon og pc jeg burde velge, men også om dette i det hele tatt er fornuftig. Og ærlighet settes stor pris på, folkens!

Nå skal Ekte Mannen og jeg ta med bursdagsgutten og to av hans kompiser på en liten bytur og det blir nok stor stas. Tror vi skal få skvist inn både mat, opplesning på Litteraturhuset, kakao og muligens litt minishopping på undertegnede. Eller er det veldig naivt å tro?


God lørdag folkens, håper dere koser dere med det dere synes er aller best!

Bildet øverst er et kunstverkt som eldstemann laget på forrige helgs juleverksted. Vakkert ikke sant?

3 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page