top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Impulsiv radiodebut og Småtroll på slep

For en dag!

At dagen i dag kom til å bli litt hektisk, det visste jeg. Vi hadde planlagt noen møter og ærender med kunder av VU, i Oslo, og vi hadde bestemt oss for å gjennomføre disse tingene med våre tre Småtroll på slep. Derfor var vekkeklokken stilt på alt for tidlig ringing, frokosten ble kastet inn i de så vidt åpne trutene på tre trøtte troll, og ut på veien mot hovedstaden bar det med oss.

Lite visste jeg at en rask telefonsamtale bare et par timer senere, skulle sette fri en hel sverm av sommerfugler i magen min. Sommerfugler som representerte alt fra forventninger, stress og nervøsitet, til rødblussete kinn, klamme hender, hektisk planlegging og vill omorganisering.

Det kom nemlig en telefon fra redaksjonen i Dagsnytt18.

Meg i Dagsnytt18-studio, med programleder Sverre Tom Radøy. Fotograf og redigering: NoahVU, 8 1/2 år. …og stolt mamma, over hva en 8-åring får til med et iPhone-kamera; meg.

De lurte på om jeg kunne komme i studio til dagens sending og denslags telefoner er slettes ikke dagligdags for min del. Jeg har uttalte meg i enkelte saker om sosiale medier til noen aviser og magasiner, og noen ganger har jeg blitt intervjuet i litt lengre artikler også. Men – jeg har aldri vært på tv eller i radio – og jeg har definitivt aldri hatt noen som helst befatning med selveste medieinstitusjonen NRK. Å bli invitert dit, er rett og slett stor stas!

Så, etter å ha forespurt både Småtroll og EkteMann om de ville henge i hovedstaden hele dagen, for så å bli med meg til Marienlyst og NRK, var saken avgjort; vi fikk det til, jeg takket ja – og nå var det tid for å begynne på forberedelsene. Er det en ting som gjør meg tryggere i slike situasjoner, så er det å være best mulig forberedt. Nå var det ikke akkurat lett å forberede seg til noe jeg ikke hadde veldig godt oversikt over hvor omfattende skulle være, men Dagsnytt18-redaksjonen er proffe folk, og vi avtalte en ny telefonsamtale litt lengre ut på dagen, for å gå igjennom temaene jeg skulle snakke om. Etter å ha fått flust av gode innspill og eksempler, for ikke å snakke om en fantastisk støtte og heiarop!, fra facebookvenner og twitterfølgere, følte jeg meg godt rustet til å ta en radioprat om emnet kjendiser og sosiale medier.

…og det var cirka da noen fine folk på Home&Cottage nevnte for meg; «…men Astrid, er ikke Dagsnytt18 på tv også da?» Jeg hadde frem til da trøstet meg med at det bare var radio, men vips – der kom jammen sommerfuglene, de klamme hendene og de rødblussete kinnene tilbake.

Brått inneholdt dagen ikke bare møter og jobbing for kunder, men også å stable Småtroll på kafé, mens jeg trålet butikkene på CC Vest for klær som gjorde at det ikke så ut som jeg kom rett fra sommerferie. Greit nok at Dagsnytt18 ikke er et tvshow med flere millioner seere, men det er greit å ikke ha en hvit posebukse og en utvasket topp, kanskje? Alt går, CC Vest leverte innholdsmessig, noen klær og noen penger byttet eier, og deretter var vi klare for NRK. Småtrollene, EkteMannen og jeg.

Tre spente Småtroll, og ei skikkelig spent Husfrue, utenfor NRK Marienlyst. Fotograf: GlennVU, 38 1/2 år.

Jeg har faktisk aldri besøkt NRK tidligere, annet en muligens en klassetur til «Ti i skuddet» for alt for mange år siden, så dette var nytt, spennende og litt skummelt. Likevel, en proff håndtering fra Dagsnytt18-redaksjonen sørget for at nervene ble holdt under kontroll. Småtroll var ingen hindring, de var hjertelig velkommen sammen med meg. De hentet oss i resepsjonen, hadde lekekrok til Småtrollene, ga dem hver sin bolle i hånda og lot de forsyne seg av Twist og vann. Og så fikk de lov til å være med helt opp og frem til studioet, slik at de kunne sitte med nesen klistret til vinduet inn til Dagsnytt18-studioet, så stille som tre små, overtrøtte mus klarer å være.

Så der satt vi da. Ventet. Var stille.

Brått var det min tur. Brått var jeg i stolen. Brått fikk jeg noen spørsmål. Og brått var det over.

Det jeg var redd for skulle vare i 10 minutter eller mer, var heldigvis bare en kort seanse. Og det tror jeg var veldig greit. Jeg slapp unna alt for mange «eeeh» og «liksom», og ettersom jeg nå er dreven og vet hva dette går ut på, er det bare å booke meg inn som en fast kommentator, kjære Dagsnytt18-redaksjon! Neste gang vil dere kanskje jeg skal mene noe om den nye neglelakk-kolleksjonen til Deborah Lippmann? Eller hvordan man kan få en vegg til å se ut som den er laget av planker, når det egentlig kun er gipsplater? Som dere skjønner er jeg svært alsidig og kan brukes til det meste 😉

Dagsnytt18 avsluttet tv-overføringen av sendingen akkurat før mitt innslag, på grunn av EM i friidrett. Man kunne følge sendingen videre på P2 eller nett-tv på nrk.no, men jeg vet det var noen frustrerte sjeler rundt omkring som følte de hadde pint seg gjennom en Dagsnytt18-sending de normalt ikke ville sett, kun for å få fnise godt av meg på tv som en bonus til slutt. Til dere tenkte jeg herved å gi en liten kompensasjon. Sendingen er tilgjengelig på nett-tv nå – og her kan dere spole forbi det dere vil på dagens sending, for så å finne meg og mine ca 3 minutter i radiorampelyset langt der fremme i det fjerne (fra ca 45:30);


Etter endt studiotid fikk jeg high-five av stolte barn, et kyss av en fniste og stolt EkteMann, og forsvissing fra dem alle om at det var den greia foran munnen min (altså mikrofonen), som var årsaken til at stemmen min hørtes litt hes ut. Bedre å høres hes ut, tenker jeg, enn å høres ut som en førskolelærerinne på speed – noe som er slik jeg vanligvis hører min egen stemme, om jeg må høre den i opptak.

Vi suste videre på The Broker på Majorstua for å feire med brus og burger (lovlig sen middag for sultne Småtroll), og deretter var det tid for å koble av med hiphop på full guffe i bilen på vei hjem. Og et tips fra meg til deg som neste gang skal på Dagsnytt18 med klamme hender og hjertebank; hør på «Toyotaen til Magdi» med Karpe Diem på full guffe i bilen på vei til studio. Og om du, som meg, i tillegg får høre noen tynne og trøtte Småtrollstemmer som så vidt bærer gjennom skråling av «Kom og ta meg beibi, bak i Toyotaen til Magdi», etter endt tid i studioet;«Mamma, du var så fin! Og dette har vært en av de beste dagene i mitt liv!»


…ja, da vet du at det har vært en veldig god dag. Vi skal virkelig ikke klage, med Småtroll som kan være på farten med oss hele dagen, i tolv timer i strekk – på jobbting, shoppingting og radioting, for så å oppsummre det hele med at det har vært den fineste dagen i deres liv.

Jeg feirer dagen med å dele Karpe Diems video ;

Følg Karpe Diem på twitter; Chirag og (Toyotaen til) Magdi

Nå er det fullstendig avslapping i armkroken til EkteMannen, med hver vår øl og Graham Norton som underholdning. En perfekt avslutning på en veldig anderledes, men veldig, veldig fin, dag.

TAKK til alle dere fine som dannet verdens beste heiagjeng for meg i dag! Hver kommentar er lest / skal leses, og jeg besvarer alt forløpende, på twitter, facebook og instagram. Dere er virkelig helt fantastiske, og støtten dere gir meg og troen dere har på meg, gjøre meg virkelig rørt.3 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page