top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Hvordan få tid til alt du har lyst til?

Et nytt år er godt igang, og med det gjør mange av oss opp en status for livet vårt. Vi tenker på hva vi vil ha mer av, hva vi ønsker oss mindre av – og hvordan vi skal få til akkurat det. I hvert fall gjør jeg det. Man kan si at nyttårsforsett er tullete, og at størsteparten av oss bryter forsettene før januar måned er omme uansett, så det er ikke noe poeng å engang prøve. Men, jeg er mindre opptatt av å kalle det et strengt forsett, og mer opptatt av å bli stadig mer bevisst på mine egne valg og prioriteringer. Rett og slett hjelpe meg selv å fokusere på det jeg ønsker å ha mer av i livet mitt. For meg er denne årlige gjennomgangen en form for egenutvikling, mer enn at jeg setter strenge kriterier for hva som er lov og hva som ikke er lov – som dessverre har så alt for lett for å mislykkes, og jeg tror at uansett når og hvordan man gjør dette, vil det kunne føre positive ting med seg.


Aker Brygge i soloppgang

Nytt år, nye muligheter, nye lister

For min del sammenfaller denne egenvurderingen og mitt fornyet fokus på hvordan hverdagene mine skal være, sammen med mitt behov for nye, fine blokker og annet kontorrekvisita som hjelper meg visualisere planer, fokus og det å ha orden i sysakene. Denne prosessen gir meg virkelig en god kickstart på året, og jeg elsker alt ved dette! Dette året har jeg i tillegg blitt inspirert av en god venninne, som har bloggen, facebookgruppen og instagramprofilen Listelykke, og har startet med en litt spesiell form for notatbok, kalt Bullet Journal. Den tenker jeg at jeg skal blogge om i et eget innlegg, men allerede nå kan jeg si at den hjelper meg å tydeliggjøre fokuset jeg ønsker meg for hverdagene mine.

Hvordan prioritere?

Jeg har utfordringer som ikke kan sammenliknes med de virkelig store, vanskelige utfordringene i folks liv. Det handler ikke om liv og død, om økonomi, relasjoner eller noen av de aller største og viktigste dele av menneskers liv. Men, i min hverdag og i mitt topplokk, kan en dag plutselig koke fullstendig over av denne konkrete utfordringen, så for meg er dette verdt å ta tak i. Utfordringen er nemlig; jeg har for mange ting jeg har lyst til å gjøre i hverdagen. Da tenker jeg ikke på ting som jeg føler jeg må eller burde gjøre, og jeg mener heller ikke ting som ytre omgivelser mener at jeg skulle ha gjort. Disse tingene er nemlig de første som ryker når jeg skal gjøre meg opp en status av hva jeg vil ha mer eller mindre av i hverdagen min. Min utfordring handler rett og slett om at det er så veldig mange ting jeg gjerne vil gjøre.

Notatblokk

Dette er ting som gir meg verdi, som gir familien min verdi eller som jeg vet vil utvikle meg eller firmaet vårt på en god måte – men hvordan skal jeg få tid til alt jeg vil? Lese flere bøker (både fag- og skjønnlitteratur), ta flere kurs, dele mer på vegne av firmaet vårt, skrive mer (både analogt og digitalt, både fag og personlig), gi mer tilbake til mennesker som er viktige for meg, trene og være mer aktiv, ta sunne, gode valg i hverdagen, sove mer og stå opp tidligere, svare henvendelser jeg får i mange kanaler mye raskere enn jeg klarte i 2015 og la færre henvendelser drukne i oversvømte meldingsbokser. Generelt sørge for at livet mitt er fullt av energi, glede, inspirerende mennesker og gir meg faglig utvikling. Hverdagslykke, rett og slett. Så – hvordan få dette til?


Vanelogg

Gode hverdagsrutiner

En av mine favoritting i min nye Bullet Journal, er min vanelogg. Igjen – ikke forsetter og ting jeg selv bestemmer at jeg kan og ikke kan gjøre, men mer i retning av hvilke ting jeg gjerne vil gjøre ofte i hverdagen, fordi jeg vet at det vil gi meg gode, glade dager. Dette har jeg satt opp skjematisk, som dere ser et eksempel på over, og hver dag kan jeg krysse av for alt jeg har gjort i løpet av den dagen. Enkelt, men faktisk til god hjelp i hverdagen, på flere måter. En ting er at dette hjelper meg å vite hva jeg selv har bestemt meg for å fokusere på (skal jeg velge å se en episode med en serie eller lese i boken min?) Det viser også at jeg, i løpet av en hel dag og en hel måned, faktisk gjør mye av det jeg har bestemt meg for at skal være viktigst for meg, ofte mer enn jeg tror. Og – det er naturligvis en ekstra bonus at man får lov til å krysse av en rute, for alle listefreaks vet jo hvor fantastisk deilig følelse det er å stryke ut et punkt og vite at noe er gjort 🙂

I min vanelogg har jeg derfor satt opp mange aktiviteter / punkter som jeg har lyst til å ha fokus på, om enn ikke hver eneste dag for absolutt alle punktene. I tillegg har jeg et tall helt til høyre, som forteller meg hvilket mål jeg har satt for hver konkrete aktivitet. Dette er rett og slett for å hjelpe meg med å bli fornøyd med meg selv. Kan høres banalt og enkelt ut, men jeg har gjennom mange år ‘lært opp’ hjernen min til å tenke at om jeg ikke tar et riktig eller godt valg én dag, så bør jeg bli veldig skuffet over meg selv og det er veldig lett å gi opp. Med denne visuelle oversikten, og tydelige mål for hvert punkt, er det lettere å holde fokus på alt jeg faktisk får gjort hver måned. Om jeg ikke tar de aller beste valgene én dag, eller får gjort alt jeg gjerne vil, har jeg en helt ny, blank rad med punkter som ligger klare for morgendagen. Basert på mine to ukers testing så langt; det fungerer jammen for meg.


KettleBell

Morgengull

Et virkemiddel for å få mer tid til alt jeg har lyst til, har tidligere vært å ta flere timer av døgnet. Det å legge seg sent og stå opp tidlig har lenge vært min strategi. Men, jeg både leser og hører om hvor viktig søvn faktisk er for kroppen og vårt energinivå, og derfor er et av mine konkrete fokusområder, at jeg skal klare å komme meg i seng før midnatt. Dette er også viktig fordi jeg har lyst til å få mer ut av morningene mine. Fra og med i dag har jeg lagt inn i min kalender aktiviteter jeg mener vil gi meg morgengull – rett og slett en nydelig, god start på dagen.

Jeg står opp kl 6 og bruker den første halvtimen på enten yoga, meditasjon eller kettlebell-trening. Den neste halvtimen dedikeres til tid på badet, og den neste timen består i skriving (enten for hånd eller digitalt, enten for jobb eller for meg selv – og i dag ble resultatet denne bloggposten). Den siste faste posten på morgenagendaen, er timen fra kl 8 til 9, og den handler om Småtrollene våre og det å følge dem til skolen. Jeg tar med Lucky, vår lille valp, og tar en liten ekstra runde etter å ha ønsket Småtrollene en god dag på skolen. Da er jeg hjemme igjen til kl 9, og da er det tid for frokost og å gi seg i kast med dagens arbeidsoppgavene. Målet mitt nå er at alle ukedagene skal begynne på denne måten, og det har jeg jammen ambisjoner om å få til – for jeg er sikker på at det vil gjøre meg virkelig godt!

Har du noen morgenrutiner som virkelig setter stemningen for din dag, så del de gjerne med meg!

❤︎

Som nevnt er et av mine fokusområder, at jeg skal få skrevet mer – og jeg har lyst til å virkelig puste liv i denne bloggen igjen. Rett og slett fordi jeg elsker å skrive, jeg liker å dele med dere og jeg liker å ha dialog med dere. Jeg håper derfor det ikke blir lenge til dere hører fra meg igjen, og om du vil være sikker på at du får med deg nye innlegg, anbefaler jeg at du følger facebooksiden til bloggen – og følg meg gjerne også på instagram / snap: astridvu. 

3 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page