top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Høsten er her og vi er klare!

Husker dere jeg skrev en aldri så liten kommentar om det å ikke være klar, å ikke være spurt på forhånd og ikke få godkjenne at man er klar for en ny epoke i livet, før man regelrett kastes ut i det? Om at våre Småtroll dro med seg moren sin på slep inn i fremtiden? (Det innlegget ble for øvrig plukket ut av Lesernes VG – veldig gøy!)

I hvert fall; denne gangen er jeg ikke forbigått, denne gangen føler jeg meg inkludert og spurt, og nå er jeg 100% klar for å gå videre! Vi snakker nok ikke om et like stort epokeskille som det å få et lite (bittelite!) Småtroll over fra barnehage til skole, men likevel. Jeg er klar og det kjennes helt fantastisk!

Jeg snakker om høsten.

I dag kjente jeg at det var helt greit, at jeg kunne gi slipp. Sommeren er over, jeg går ikke å håper på enda et par uker med god varme og strålende vær. Jeg fantaserer ikke om å få ligge på solsengen på den nye terrassen vår eller om å få inviterer en hel, fin hurv på grillmiddag. Det er greit nå, jeg er godt fornøyd med sommeren slik den var (selvfølgelig med det vonde, forferdelige som skjedde i mente, men også med alt det gode som fulgte!), og jeg gleder meg nå til det høsten har å by på.

For heldigvis har vi årstider her i Norge!


Nå er det tid for skikkelige kubbelys i fleng, for store tekopper og varme ullpledd. Nå er det tid for peis, kos og mye innehygge. Og jeg er rett og slett dritgod på innehygge, bare kom og test meg! Det er tid for mørke kveldsturer, både for skogsturer med blåbærplukking som mål (er det tomt alt?), for treningens del og for å finne noen fine greiner ute i naturen, som vi kan lakke og bruke til noe fint og lurt på interiørfronten (bare vent og se!).

Det er tid for hverdager igjen, og det kjennes rikig, rett og på sin plass. Etter en sommer med mye kos, god mat, godt drikke og lite planlagt aktivitete (mer hui, hast og lek med Småtroll, venner og slikt), føler jeg meg fullstendig klar og motivert for fullt fokus på #sunnfrisk. Min fine Grete Roede-konsulent følger meg i tykt og tynt, og konstanterte en stillstand på vektfronten i sommer – noe som er strålende for min del, ettersom fokuset ikke har vært på denne fronten og vi har unnet oss det vi ville i løpet av sommeren. Hun doserer ut passe mengder av informasjon, motivasjon, push og rettledning. Og denne høsten vil jeg igang med basketballtrening, turer med fine venninner og kanskje til og med få testet ut vårt lokale treningssenter. På matfronten er det duket for en liten justering, men i det store og det hele er vi ikke så aller verst flinke fra før – og det er et utrolig god erkjennelse å gjøre seg! Høsten gir oss en ny giv!


Vi er inspirert av det gode blogginnlegget til Kristine Tofte, om Matpakkefeminisme, og har nå startet en ny trend i vårt hjem; Ved kveldsmaten lager våre Småtroll sin egen matpakke til dagen etterpå. Jeg tror fullt og fast på at det er lurt på alle mulige måter. Småtrollene får et bedre forhold til mat, mengder, hva som er sunt OG godt – og at det som lages, har krevd litt tid og omtanke, så det kan være fornuftig å bruke litt tid når man spiser dette også. Ettersom det var første gang i kveld, skal jeg ikke skryte på meg annet enn at Småtrollene var særs fornøyd med dette, de hadde brått lyst på både brød, omelett, korn, knekkebrød og en god del annet i matpakken til i morgen. Så da fikk vi snakket om mengde og utvalg i dag, og valget falt til slutt på egenprodusert omelett, med grønt og brødskiver til. Det er klart dette krever en viss investering i tid, ettersom det tross alt er en god del raskere for oss voksne å smøre mange skiver i en feiende fart enn at Småtrollene skal lage omelett, rydde underveis og så snekre sammen sin egen matpakke. Men dette vil vi få til, og dette får vi til – det vet jeg!

Ettersom høsten også fører med seg sine hustrige dager, ser vi en tendens til at vi får mer gjort også innomhus. Som i dag, hvor Småtrollguttene har bidratt stort til å få sitt felles rom klart til høstens skole, lek og hygge. Leker er sortert, blader ryddet og legokassen inneholder nå lego. Guttene har fått hver sin skolepult, har fått nattlamper til lesing på sengekanten og de er godt fornøyd med forbedringen. Enda litt mangler på deres rom for å gjøre det enklere for de å holde orden selv, men vi er klare! Vi har fått det opp på et helt ok nivå, og nå kan vi ta for oss prosjekt for prosjekt når vi måtte ha tid til det.


Som kanskje kjent for mine blogglesere, så er jeg en av de som elsker system. Som elsker å ha ting i orden, lage lister og føle en viss (stor grad av) kontroll. Det som kanskje ikke fremgår like tydelig av slik informasjon, er hvordan hodet mitt blir når det motsatte av dette er tilfellet. Når det er uorden, usystematisk og jeg ikke føler nødvendig grad av kontroll. Det gir nemlig hodet mitt stor dose frustrasjon, stress og dårlig mestringsfølelse – og jeg liker det ikke. Jeg er absolutt ikke fanatisk, men jeg fungerer rett og slett best når jeg har god nok oversikt til at jeg føler ting ikke glipper. Og når man driver som selvstendig næringsdrivende, som vi gjør med vårt VU, så er det klart dette er veldig viktig!

Denne høsten starter på veldig godt vis for VU – og slik har jeg lyst til at vi skal beholde det. Vi har laget oss gode systemer for oppgavehåndtering (noe jeg tenkte tipse om i eget innlegg, kanskje det kan være tips for noen av dere der – eller at dere har andre lure ting dere vil tipse om?), vi har fått en god arbeidsfordeling mellom EkteMannen og Husfrua, vi har en god balanse mellom å jobbe hjemmefra og på kontor hos Schjærven – og ikke minst; vi investerer i hyppig hjelp i huset. Da blir vi så effektive at det er en fryd! Javel, så betyr det at jeg jobber noen timer ila eksempelvis denne helgen, men det er det jammen verdt. Å komme ovenpå, føle at man har overblikket – det gir meg en god mengde med energi og overskudd. Så får heller målet være at vi klarer ta oss gode perioder med skikkelig fri når det passer seg, f.eks. når vi tar gode turer ut i skogen med Småtrollene.

Vi ønsker høsten velkommen

og gleder oss til å se hva den har å by på!


Ønsker deg en fantastisk fin uke!

Forresten; Jeg har ikke glemt spørsmålene deres i mitt Still meg gjerne spørsmål-innlegg, det kommer rett rundt hjørnet. Har du noe du vil spørre meg om? Sleng inn et spørsmål der davel! Jeg svarer på sånn cirka alt!

3 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page