top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

En kjøkkenhage blir til!

Forrige helg var stort sett dedikert til å komme seg sånn nogenlunde ajour med arbeidsoppgaver og ikke minst; klargjøre den intense arbeidsuken i innspurtens tegn, som vi nå er inne i. Uken ble sparket igang med at jeg holdt et foredrag om bedriftsblogging (klikk på lenken for å få se presentasjonen) på Farris Bad på mandag, for den flinke gjengen i MediaTeam, og dagen i dag har flytt avgårde med boklansering av 123Blogg av Thomas Moen, fantastisk spennende møte med ny kunde, og avsluttes nå med lanseringsfest for den nevnte boken til Thomas.

Så fortsetter uken i cirka samme stil… Det er fantastisk gøy, og jeg er utrolig takknemlig for at vi har så mye spennende å gjøre, men jeg innrømmer også at det skal bli veldig godt med sommerferie og litt latere dager om ikke alt for lang tid.

Noen stauder, noen sommerplanter fra Schrader …og hjemmesnekret benk!

Og innimellom, enten det er i hektiske jobbuker eller i deilige, late sommerdager, så koser jeg meg med tid i hagen vår, med det som gir meg fullstendig sjelefred og mye lykke; luking. Ok, så blir jeg vel ikke akkurat lykkelig av selve lukingen, men det er noe med det å skape noe eget, holde orden, rydde, få det vakkert – og ikke minst; se det vokse. Hodet mitt er da fullt og helt på plass i hagen og får rett og slett et lite friminutt fra alt det andre jeg fyller livet mitt med.

Planter fra Schrader

Heldigvis har vi en hage med flust av prosjekter som jeg kan bruke disse friminuttene mine til. Vel, akkurat minuttdelen av det ordet der, stemmer nok ikke helt. Når jeg først river meg løs fra macen og innvilger meg en pause ute, blir jeg fort veldig engasjert og har lyst til å gjøre meg ferdig med det jeg har begynt på. Vips, så flyr timene. Men; gøy er det og ikke minst er det utrolig givende å kunne krysse av viktige punkter på min hageprosjektliste!

Planter fra Schrader, baljer fra Brukt&Antikk, Nesodden

Torsdag i forrige uke hadde det lokale, fine gartneriet vårt her ute på Nesodden, Schrader, et eget utsalg av sine varer som kun var annonsert via sosiale medier. Slikt kampanjer liker naturligvis jeg, så jeg måtte derfor støtte oppom slikt strålende initiativ! Jeg sikret meg noen sommerplanter og en Klematis fra Schrader, som normalt kun selger som grossist, og helgen som var, fikk jeg altså herlighetene i jorda. Det brukte jeg lørdagens friminutt til.

Selv om jeg liker blomster og hagestell, så har jeg ikke nødvendigvis veldig mye kunnskap på området. Jeg har derfor en avtale med fantastisk flinke Anne fra Moseplassen om at hun skal titte så nøye hun klarer på blomsterbildene mine, for å se om hun kan hjelpe meg med å navngi plantene. Men det jeg i hvert fall vet jeg har kjøpt, er enda flere Pelargoniaer. Jeg elsker de gammelmodige blomstene, aller helst i lys rosa eller hvit, og selv om min mor mener dette er planter som roper etter ekle brunsnegler og lurer sneglene inn på tomta vår, så tok jeg altså sjansen, også i år. Innerst inne har jeg en drøm om at når høsten kommer, så skal jeg klare å sette disse Pelargoniaene mørkt og kaldt, slik at de kan overvintre til neste vår …men vi får nå se.

Før og etter høybedd, før og etter kjøkkenhage! …og med og uten EkteMann (i bildet altså, EkteMannen er ikke byttet ut med høybedd) 🙂

Søndagens friminutt ble brukt til et prosjekt som har gitt meg dårlig samvittighet en god stund nå, så det var godt å få unna. Etter at vi flyttet tilbake til Nesodden og til denne tomten, som jo er tomten jeg vokste opp på, så har jeg gjort mitt beste med å ha en kjøkkenhage gående om sommeren. Og det har faktisk funket overraskende bra! Vi har mesket oss med deilige tomater i fleng! Salatblader og ruccola har vi vært så godt som selvforskynte med, og i tillegg har vi hatt både gulrøtter og redikker.

I fjor derimot, da vant ugresset. Jeg fikk ikke luket tidsnok til å få noen frø i jorda, og dermed ble løpet litt kjørt for meg den sommeren. Synd, men sant. Og dette ville jeg naturligvis ikke skulle skje også i år, men våren kom og gikk, og ingenting var sådd i ‘root trainers’ inne, ingen små tomatplanter hadde begynt sin spiring – og jeg var redd løpet var kjørt også i år. Men i år ville sjebenen hjelpe meg litt på vei!

Høybedd fra Solfang, med alskens go’saker!

Jeg ble nemlig booket til et foredrag om sosiale medier for hageglade Jeanette fra Solfang og hennes nettverksgruppe. Foredraget skulle holdes hos Solfang og veien ble derfor kort ift å kunne spørre Jeanette om min kjøkkenhageproblematikk.

Jeg fikk vite at det slettes ikke var for sent, for hun hadde frø som ikke trengte like lang tid på å vokse seg til fine grønnsaker, Speedy Seeds. I tillegg til det, fikk jeg jammen med meg både tomatplanter og agurkplante av henne, i tillegg til et par deilige bladsalatplanter – så da var det liksom nok til en start, og jeg øynet håp igjen. I tillegg kunne Solfang selge meg et slikt høybed, som blant annet fantastiske Økodama på facebook, har snakket så bra om! Det er både praktisk og fint (særlig når det får rustet litt), og ikke minst; den holder sneglene borte (bare jeg får på plass sneglebrettet øverst)! Så dette bruke jeg altså søndagens friminutt (dvs en god del timer) på, nemlig det å få i stand kjøkkenhagen, få både planter og frø i jorda – og naturligvis; få luket litt i nærliggende omgivelser, slik at det ikke ser rotete ut der 🙂

Øverst; to forskjellige lavendelplanter Nederst; to tomatplanter som har frødd seg fra fjorårets plante! Vokst opp i grusen og nå flyttet i jord.

Så nå er ventingen offisielt igang!

Nå venter vi på tomater, agurk, salat, gulrøtter, redikk og spinat, i tillegg til en spesielt smakssterk ruccola. Og så venter vi på hvem som vil være våre kjære sommergjester i år, og på hvem som dukker opp på impulsive besøk, for da kan jeg si med en gang; forvent servering av de deiligste salater om du stikker snuten i vår retning!

Kommer du innom?2 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page