top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

En fortelling om å signere på rene ark

Jeg liker rene ark. Jeg liker å oppleve at jeg får en ny frisk, fornyet energi og uante muligheter. Lite visste jeg at jeg også skulle kunne sette så stor pris på et ark fullt av kludder.

Dette er historien om Herr Januar, Frøken Mandag og en kjent, men uventet underdog.For mange er Herr Januar den mest kjente tilbyderen av rene ark. Herr Januar tilbyr gud og hvermannsenn en unik mulighet til å sverge på både det ene og det andre. Ikke bare blir det sverget; avtalen signeres offisielt på selveste himmelen i glorete farger, med brask, bram og store mengder leven. Og ofte med flust av tilskuere. Men – Herr Januar gir ikke vekk disse rene arkene helt gratis. Om man ikke står ved sine ord og respekterer rakettsignaturen, tar rett og slett Herr Januar tilbake det rene arket selv om det da har blitt lettere besudlet. Og ikke nok med det; Herr Januar sørger også for at herrene og fruene i månendene som kommer etter, doserer ut en god porsjon med vidunderkuren for rask helbreding og for å effektivt få etablere et nytt ønske om igjen å få et rent ark til disposisjon. Vidunderkuren heter Dårlig Samvittighet og kombineres gjerne med tablettene Skuffelse og Nederlag.


Selv om Herr Januar har mye å gjøre og sender ut et ukjent antall rene ark i begynnelsen av hvert år, må han likevel se seg slått å målstreken når hvert eneste år gjøres opp. En annen tilbyder av rene ark gjør mye av det samme som Herr Januar, med en særdeles hyppigere frekvens, dog med noe dårligere kvalitet på arkene. Frøken Mandag er en smule lett på tråden. Det er ikke vanskelig å få et nytt, rent og blankt ark av henne – hun byr på seg selv og nærmest inviterer til ukentlige orgier hvor hun kaster rene ark etter folk. Det er ikke nødvendig å sverge eller love noe som helst for å få et rent ark og det er ikke engang et krav om en liten kruttlappsalutt for at avtalen skal være gjeldende. Eneste som gjør at Frøken Mandag ikke oppnår enormt gode resultater med sin strategi om å være løssluppen og billig, er at Herr Fredag, gjerne i samarbeid paret Fru Lørdag og Fru Søndag, klarer å forpure Frøken Mandag sitt ønske om oppfylle de ønskene folk har med sine rene arket. Herr Fredag er den rampete i flokken. Han er den som lokker folk ut i vansker og han skjønner ikke viktigheten av rene ark i det hele tatt. Han skulle ønske ingen hadde rene ark, kun ark fullstendig besudlede av grafitti og tagging, uten mulighet til å legge til et eneste lite notat eller bemerkning.

Frøken Mandag bruker ofte dette virkemiddelet for å lokke oss inn i en avtale, mens Herr Fredag er kjent for å bruke en annen kategori av leskedrikker.

Etter denne meningsfulle gjennomgangen antar jeg folk forstår at jeg ikke stoler på hverken Herr Januar eller Frøken Mandag. Jeg kan like de begge to, ettersom jeg er særdeles glad i rene ark, men jeg stoler ikke på noen av dem. Jeg føler jeg har gitt de så mange sjanser opp i gjennom livet, uten at de har klart å holde løftene vi har blitt enige om. Nok er nok og nå er det slutt. Derfor har jeg bestemt at Herr Tirsdag skulle få bli min nye, friske og lovende start. Min nyttårsaften og alle mandagene i året – til sammen!


Jeg tror folk knapt visste at Herr Tirsdag har ark i det hele tatt, men han har det. Han er ikke vant til oppmerksomhet og etterspørsel etter arkene sine i det hele tatt, men etter sjokket og vantroen gir seg, deler han gladlig ut sitt ark og er klar for å lage en avtale. Arket som Herr Tirsdag tilbyr er allerede småbesudlet, men ikke verre enn at jeg fikk notert ned mine ønsker for tiden fremover.

  1. Jeg fikk plass til ønsket EkteMannen og jeg har om å få til turer i skog og mark hver eneste dag. Hit, dit eller rundt omkring, vi skal ut!

  2. Helt nederst i hjørnet av arket fikk jeg plass til å notere at vi skal bli enda mer strukturerte i VU i året som kommer. Kvitteringer og bilag skal formelig hoppe rett over til regnskapsfører ved månedsslutt, vi skal ha full oversikt over kunder og prosjekter og vi skal oppleve at vi fører VU videre inn i 2011 med en sikker og fornuftig drift.

  3. I en litt større drodling midt på arket fikk jeg notert at vi skal ta tøffe, spennende og utfordrende valg for VU i året som kommer!

  4. I en stor firkant midt på arket fikk jeg plass til at jeg lover å høre på min personlige kursholder fra www.greteroede.no (Roede for 1), med mål om at jeg i samarbeid med henne klarer å endre tankeprosesser som er alt for godt etablert i hodet. Ernæring, livsstil, trening og tanker; å legge grunnlag for videre god helse i familien vår står i fokus for 2011 og dette er skriblet ned på papiret fra Herr Tirsdag.

  5. I et hjerte øverst til høyre på arket har EkteMannen og jeg skrevet ned sammen noen tanker vi har rundt hvordan vi ønsker at kommunikasjonen i vår familie skal være, at vi skal gå foran som gode eksempler for våre Småtroll og at vi vil fokusere på å bygge våre Småtroll opp til å bli selvstendige, trygge og omtenksomme individer.

  6. Og sist, men ikke minst;

  7. I en slags spiralkrusedull fikk vi skrevet ned noen ønsker om på hvilken måte vi skal holde bedriften AS Familien igang i 2011. Stikkord som orden, ryddighet, struktur og system er gjennomgående i spiralkrusedullen, men de står side om side med en egen spiralkrusedullstrek bestående av ord som sosialt, varmt og romslig.


Vi er spente på dette året, det er det ingen tvil om. Vi føler vi er i ferd med å virkelig ‘sette oss’ som familie, som bedrift i VU og som voksne, huseiende og hageglade mennesker. 35 år er en fin alder å gjøre seg opp en ordentlig status synes jeg. Få noen ønsker, tanker og mål for veien videre og inn i 2011 i første omgang ned på papiret.

Og hva passer vel bedre enn å gjøre dette med hjelp av Herr Tirsdags besudlede ark?

3 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Σχόλια


bottom of page