top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Det må være lov

For å starte med noe som føles ganske oppbrukt, men som like fullt er sant; 2020 var et merkelig år.


Det året var så grumsete, spennende, unormalt, hektisk og vilt, at året rett og slett ikke klarte seg med de vanlige 12 månedene som var utdelt. Året gravde seg godt inn i 2021, før jeg klarte å gi helt slipp og gå videre. Det klarer jeg i grunn først nå.


Jeg har kjent at det ikke har vært mental kapasitet eller energimessig rom nok til å gjøre det jeg vanligvis gjør når et nytt år skal sparkes i gang. Hele januar har gått med til å få litt oversikt, mens livet leverer hverdagsliv, nye samfunnskriser og jobb på løpende bånd. Jeg har likevel ikke hatt det riktige utgangspunktet for å være virkelig i gang. Jeg har brukt måneden på å vurdere og gruble, justere og utvikle, tenke, strukturere og teste. Både for meg selv, familien og firmaet vårt, VU. Det høres kanskje alvorlig, dramatisk eller helt unødvendig ut, men det er noe jeg har behov for å gjøre hvert år (og stadig vekk innimellom ellers gså, må jeg innrømme). I år var det likevel noe som ikke stemte helt. Jeg var for langt bakpå og for lite ajour, med både jobb og livets ønsker ellers, til at jeg klarte å få energi, overskudd og et nok hevet blikk til å tenke litt lengre tanker. Til å se fremover, justere og legge planer. På den måten som jeg virkelig elsker og virkelig har behov for.


Og det må da være lov, tenker jeg!


For ordens skyld; jeg har ikke unnet meg selv en hel måned ekstra juleferie, om noen skulle tenke det. Faktisk helt det motsatte. Jeg har jobbet som en tulling, med sikkert 12 timer i snitt per dag og jobb 7 dager i uken. Ikke stresset, i grunn, men bare veldig hektisk. Det var aldri ment å skulle fortsette i det tempoet, men året hadde ikke fått med seg at jeg hadde behov for å trykke på pauseknappen. Merkelig det der. Så da er det bare å jobbe på, mens hodet får gruble videre.


Men nå går det fint!Fullt fokus og straks fullt oppdaterte todo-lister = kontroll!Det var nemlig så innmari verdt det, når alt kommer til alt. Denne ekstra måneden, og den tullete mengden jobbtimer, helt inn i innspurten søndagskvelden i går der de siste punktene krysses av eller settes på ukens todo-liste - det var det som trengtes for at alle ballene skulle lande pent på rekke i oppgavesystemet mitt. Det var det som måtte til for at de løse tankene om videreutvikling og forbedring kunne la seg samle i et dokument her og i en listebok der. Det var det som var nødvendig for at jeg igjen har håp om å få i gang noen gode vaner, som jeg har tro på at jeg kan klare å gjennomføre - over tid.


Nå er jeg nemlig mer enn klar nok for et nytt år med nye muligheter! Er det ikke rart hvor ulikt en energi i kroppen kan føles, på bare en måned?


Det hjelper garantert at det blir stadig lysere ute og at solen har beæret oss med sitt nærvær de siste par ukene. Det hjelper også at jeg har fokusert på å ikke booke inn mest mulig nytt og spennende denne måneden. Jeg har gitt meg selv tid til å hente meg inn igjen. Ikke minst; jeg har gitt meg selv "lov" til å ikke ha kontroll på alt, være ajour med alt eller være godt i gang med "nytt år, nye vaner"-prosjekter. Jeg har bare jobbet. Jeg har prioritert å tenke litt lengre tanker om hva jeg liker og vil ha mer av, og hva jeg vil justere og forbedre. Det hjelper naturligvis også at jeg har så flinke folk med meg på #teamVU, som bretter opp ermene, kaster seg rundt og viser hva vi virkelig kan få til, om vi bare strukturerer, justerer og kommuniserer godt.


Jeg synes i grunn vi alle skal være litt romsligere med oss selv og hverandre, jeg, og særlig etter det året vi har hatt og situasjonen vi fortsatt alle lever under. Hva trenger du for å kjenne at hodet og kroppen kommer litt mer i vater? Sånn tenker i hvert fall jeg. Om jeg først er i vater, blir jeg nok en bedre mor, en bedre kjæreste, venn og leder også. Pustemasken først på deg selv på flyet og alt det der, vet du. Så, når hodet krevde at januar hørte til 2020 og at 2021 starter 1. februar, ja, så blir det akkurat sånn i år.


Så nå, folkens. Nu jävlar. Nå begynner 2021 - sånn på skikkelig!


Til tross for at 2021 allerede har gitt oss motstand og triste beskjeder, har det også gitt kalendernerder som meg noen gleder. Ja, ok, det er en ubetydelighet selvfølgelig, opp mot de virkelige hendelsene, men jeg tar med meg de små gledene jeg kan. Hvilken glede jeg snakker om? Jo, at selveste 1. februar, i dag - altså den første dagen i en helt ny måned, blir perfekt servert meg på en mandag. Og at resten av måneden fordeler seg nydelig på fire helt fulle uker. Bare sjekk februar i kalenderen, folkens, jeg lover dere - man kan bli zen av mindre. Det er som om universet vil fortelle meg at "Joda, det var fornuftig at du brukte januar på å komme deg ajour, Astrid, så vi har ventet med den ordentlige kickstarten av 2021 til nå. Det skulle da bare mangle!"


Godt nytt nytt år da, folkens!Blanke ark og fine fargestifter - let's go!Så - hva er fokuset for 2021 for min del, lurer du kanskje på?


Innbokskontroll

Den starter med kontroll over mailboksen min! Jeg kan faktisk nesten ikke huske sist det skjedde. Det er flaut å innrømme det, men noen har ventet alt for lenge på svar fra meg. Jeg liker virkelig ikke å ha det sånn. Jeg liker ikke at mailer kan drukne, forsvinne i spam-filter uten at jeg får fanget det opp eller at spennende eller hyggelige henvendelser møtes av en tilsynelatende kald skulder fra min side.


Jeg vet det fortsatt er folk som venter på svar fra meg, men nå føler jeg meg trygg på at de skal få svar, og innen rimelighetens tid. Og så skal jeg fortsette med å få redusert svartiden min, få delegert det som kan delegeres til resten av teamet og virkelig få "etterforsket" hvordan folk klarer å ta unna mail og henvendelser i alle mulige kanaler i fleng, uten å miste pusten...


Bedre balanse

Året starter også med nok overskudd og energi til å ikke bare jobbe, men samtidig sette av litt fokus på å få gjort mer enn kun jobb. Jeg virkelig elsker jobben min, og er heldig som har et luksusproblem med at jeg ikke kan få gjort nok av alt jeg gjerne vil ha gjort. Men, jeg vet at jeg også trenger å få etablert noen gode vaner og til å få en bedre balanse i livet mitt, enn det jeg har hatt gjennom hele 2020. Jeg skal få frisk luft ned i lungene og suge til meg solstråler (forhåpentligvis) hver dag. Aller helst som det første jeg gjør om morgenen (om enn da på bekostning av solstrålene, dessverre), men hvis jeg ikke rekker det om morgenen, skal jeg ta med meg en liten matpakke og ta det som en lunsjtur. Eller en før-middag-tur. Er det ikke rart hvor mange muligheter det virker å være for å få tatt seg en liten tur ila en dag , mens det har vært komplett umulig (i hvert fall opplevdes sånn) med 12 timers arbeidsdager tidligere?


Mer grønt

Dette er også året hvor vi skal komme skikkelig i gang med å spise flere og flere grønne måltider. Eller, det er vi faktisk allerede godt i gang med, takket være fantastiske Hanne-Lene og hennes En skikkelig digg kokebok 1 og En skikkelig digg kokebok 2. Jeg har gitt bort bøkene hennes i gaver til flere i familien og gode venner, og jeg elsker hvor inspirerende Hanne-Lene er, uten å peke alt for mye med streng finger. Vi lagde flere av rettene fra den første boken hennes i fjor, uten å møte på en eneste rett som ikke vi voksne eller ungene likte, så det var liten tvil om at vi skulle ha den andre boken hennes også.


Fra januar fikk vi satt dette litt mer i system. Hver uke lar vi hver av ungene velge seg en rett fra en av bøkene hennes som de får lage ila uken, og så fyller vi opp resten av ukemenyen med retter av ting vi har i fryseren, våre egne favoritter fra hennes bøker eller andre ting vi har lyst på. VIPS - ukemenyen klar! En perfekt søndagssyssel som gjør at vi slipper å gruble på hva vi skal ha til middag hver eneste dag (verdens kjedeligste oppgave!), i tillegg til at vi sikrer minst 3-4 (ofte 4-5) retter som er fullstendig vegetariske - og utrolig gode! Fremover skal det bli grønnere tallerkner her i huset, og ikke bare til middag, og det er i grunn bare fokuset vårt det står på.


Inspirasjon og utvikling

Med bedre balanse og mer overskudd, har jeg også mål om at jeg skal få tatt meg mer tid til å lese bøker, se læringsvideoer, ta kurs og fortsette min egen læring og utvikling, for er det noe som virkelig gir meg energi, så er det akkurat det å være i en evig endring. Det å ha nok tid til å få både faglig påfyll, men også personlig påfyll som gjør at jeg føler meg mer i vater, som f.eks. å ha tid til å ta vare på plantene mine, til å skrible i notatboken min og ikke minst; til å skrive i denne bloggen. Det gir rett og slett energi og overskudd å lære, dele og være i samtaler med folk, så det skal det også bli mer av i dette (helt) nye året!Så, da er det bare å gi gass videre da, folkens! Nytt år, nye muligheter og alt det der.

Jeg er mer klar nå enn jeg var i januar, i hvert fall, så det lover godt :)

183 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page