top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Deilige, dejlige København!

Familien vår er ikke av den mest vinter- eller fjellglade sorten, så da tankene om hva vi skulle finne på i påskeferien dukket opp, ble valget veldig enkelt; vi ville ha en bypåske med deilig vårluft, bar asfalt og nye impulser – vi ville til København! Vi har forelsket oss fullstendig i denne byen de siste årene, og drar tilbake så ofte vi klarer. En sommer for snart tre år siden bodde vi i København i tre uker, og vi følte rett og slett at byen ble litt vår. Vi fikk faste stamsteder, barristaen husket hvilken kaffe vi ville ha og vi fant små perler rundt omkring i byen som ikke nødvendigvis var stappfulle av andre turister. Om familien vår noen sinne skulle kjøpt oss en form for hytte, tror jeg nesten det ville blitt en leilighet i København. Byen er så mye mer syd-Europa enn det Oslo (eller Nesodden) klarer å være, så mye mer kontinental og sydende, til tross for at København ikke ligger alt for mange steinkast lenger syd enn Norge.


Familien VU på roadtrip til København!

Familien VU på roadtrip til København!
Airbnb – praktisk, inspirerende og genialt!

Om man reiser på ferie med et helt lite sirkus slik vi gjør, altså at vi er flere i familien enn den typiske 2 voksne + 2 barn, er det ikke alltid like enkelt å finne steder å bo. Vi må ha to hotellrom, eller en stor suite, og selv om vi kjenner veldig flinke folk som vet hvilke hotell som passer best for oss, opplever vi ofte at om vi skal bo litt lengre enn en enkelt weekend, er det rett og slett helt strålende med tjenester som Airbnb. Vi har testet det ut flere ganger, og er strålende fornøyd hver gang. Vi surfer oss inn på Airbnb.com, registrerer alle kriterier og krav i måtte ha (antall soverom, trådløst nett, beliggenhet, størrelse, utstyr, nabolag osv), og så får vi opp en oversikt over hvilke leiligheter  privatpersoner leier ut, som er tilgjengelige i perioden vi ønsker. Et voila – plutselig bor vi i en 200 kvm fantastisk fin designleilighet på Østerbro i hele påskeferien vår!


Mon tro hva K'en står for? Vi døpte den kontor-K'en, ettersom det var der den stod.

Mon tro hva K’en står for? Vi døpte den kontor-K’en, ettersom det var der den stod.De grønne plantene i denne leiligheten kunne flyttet rett hjem til oss

De grønne plantene i denne leiligheten kunne flyttet rett hjem til ossBugnende urteplanter badet i lyset på kjøkkenet

Bugnende urteplanter badet i lyset på kjøkkenet...og frøkna kalt meg bare mamma flodhest, fordi det stod en flodhest inni A'en. Jaja.

Så glad blir man etter første kikkerunde rundt i leiligheten!Nydelige, små kroker over alt - den ene mer inspirererende enn den neste

Nydelige, små kroker over alt – den ene mer inspirererende enn den andre!Verdens deiligste lys!

Verdens deiligste lys!


Med store rom, stukkatur i taket, doble dører mellom alle rom, sjarmerende (og knirkete) tregulv, fancy kaffemaskin som vi ikke turde prøve og god plass til store og små, trivdes vi rett og slett glugg. Trådløst nett, apple-tv og vaskemaskin/tørketrommel var på plass. Vi hadde bakgård, hyggelig nabolag og flust av tips om hvilke bakeri, butikker og kaféer vi absolutt burde legge turen innom. Vi bodde praktisk og fint, ble inspirert og avslappet, og vi kunne lett kombinere jobb og ferietid på akkurat den måten vi liker aller best. Virkelig helt perfekt!


Jeg forelsket meg fullstendig i Chemex'n - så det må vi nok anskaffe oss!

Jeg forelsket meg fullstendig i Chemex’n – så det må vi nok anskaffe oss!Det var meant to be at jeg skulle bo i denne leiligheten ;)

Det var meant to be at jeg skulle bo i denne leiligheten 😉


Og forresten; til dere som tror at Airbnb betyr at man bor sammen med de man leier av – neida, det velger man helt selv. Når vi reiser med hele vårt sirkus, bor vi absolutt ikke sammen med de vi leier av – vi leier hele hjemmet. Men, jeg vet om mange som reiser rundt i verden på egenhånd eller som par, og som gjerne leier et enkelt rom i en leilighet. På den måten kan man gjerne få et billig og bra «hotellrom», dele stue og kjøkken, og er man riktig heldig, så blir det en litt sosial opplevelse av det hele også.

Vi ❤ København

Det er noe helt eget med København som by, og med københavnerne som bor der, som gjør at vi vil tilbake – igjen og igjen og igjen. Det er ikke så lett å konkretisere hva som gir oss denne følelsen, men jeg skal forsøke likevel. Her kommer derfor noen av det som gjør at vi virkelig elsker det å feriere i denne byen, og det som som gjør at vi allerede nå legger planer for når vi skal ta turen tilbake igjen.


Københavnerne er så coole!


Av og til måtte vi bare ta en liten pause for å sitte og se på de coole danskene...

Av og til måtte vi bare ta en liten pause for å sitte og se på de coole danskene…


Menneskene i denne byen er så avslappet og kule, og virker å være så mye mindre opptatt av å være lik alle andre, enn det vi er vant med hjemmefra. Folk går kledd i alle mulige kombinasjoner av klær, og vi ser ikke like lett ser hva som er selve it-jakken, it-skoene, it-sveisen, it-skjegget – på samme måte som vi synes vi ser i Oslo.  Alt er mye mer tilgjengelig i København, og byen er mye tettere på resten av Europa, og det er kanskje derfor folk ikke virker like stresset med å ha det hotteste av det hotte. Livet tas mer med ro og folk tør dyrke sin helt egen stil, fordi det meste aksepteres i denne byen. Vi har ferdes litt på kryss og tvers av bydeler og områder i byen, uten at vi tydelig kan se store forskjeller i hvordan folk kler seg eller oppfører seg – og det er en forskjell vi synes er tydelig fra eksempelvis Oslo. Københavnere virker å være tolerante, åpne og inkluderende, noe som kommer oss ferieturister til gode, naturligvis.


Sykkel er fremkomstmiddel, ikke treningsverktøy


SAMSUNG CSC

En ekte københavner sykler over alt!


I København sykler alt og alle, hele tiden og over alt. Selv om stadig flere sykler til jobben og på treningsturer her i Norge også, så sykler danskene på en annen måte enn vi nordmenn gjør. Her sykles det uansett hvor skrøpelig sykkel man har – og jeg har enda ikke sett noen sykle i treningsklær i København. Det viktigste ser ut til å være at sykkelen har kurv eller boks montert fast, slik at man kan stappe en unge eller to baguetter oppi, og sykle alle mulige steder hvor man trenger å frakte unger eller baguetter. Danskene er naturligvis heldige som har et flatt terreng å sykle i, og ikke minst; at det er veldig godt lagt til rette i byen for sykling over alt. Selv våre Småtroll kommenterte danskenes sykling; «I København sykler folk anderledes enn hjemme i Norge, mamma; her sitter alle rette i ryggen og tar livet med ro!»


Smukk dansk design


Hay House - en drøm for ordning och reda-sansene!

Hay House – en drøm for ordning och reda-sansene!


Uansett hvor man går eller hvor man er, kommer man over de skjønneste designperler. Små butikker i utkanten av byen selger kjente danske designklær med den største selvfølgelighet, koselige kafér hist og her har jammen et utvalg av de fine kopper i porselen og noen notatbøker av den fineste sorten og dansk interiørdesign er (naturligvis) godt representert på alle restauranter. Jeg synes det virker som danskene har færre ting, men at det de har, er nøyere utvalgt og har mer kvalitet over seg – og det blir jeg veldig inspirert av. Heller kjøpe skikkelige ting, som man har ønsket seg, spart til og som varer lenge, enn å bare kjøpe hist og her på ren impuls. Jeg synes København syder over av et bevisst og gjennomtenkt forhold til design og interiør, men likevel på en måte som ikke virker flashy eller gjort fordi design i seg selv er viktig. Det bare er så fint og gjennomført.


Fælledparken


IMG_4606

Tre ting jeg likte særs godt i denne parken; sønn som trikset og terpet på fotball, igjen og igjen, og de to skjønne scooterene som solgte oss crêpes og kaffe!IMG_4890

En enorm park med verdens beste grunnlag for timesvis med moro!


Vi har brukt mange timer i det som nok er den aller, aller fineste parken jeg noen sinne har vært i, nemlig Fælledparken. Den ligger på Østerbro, rett i nærheten av der vi bodde, men uansett hvor man bor i København, anbefaler jeg virkelig å legge turen innom denne parken. Spesielt om man reiser med barn naturligvis, men også om man reiser kun med voksne og er av den treningsglade sorten – den er nemlig helt perfekt for spasertur, joggetur eller en skikkelig tøff treningsøkt. Parken er gigantisk og består av mange forskjellige soner. Noen med rene treningsapparater, noen med husker, sandkasser og de tradisjonelle lekeapparatene, og noen med trampoliner, store klatreborger og gocart-baner. Enorme gressletter hvor man kan spille fotball eller ha en liten piknik. Små, søte scootere som selger kaffe på hvert et «hjørne» av parken, og til og med en scooter som selger deilige crêpes – mmm…  Frognerparken i Oslo er ikke i nærheten av hva denne parken er, og jeg håper noen byplanleggere fra Oslo reiser hit på inspirasjonsreise. Ettersom vi jobber med Bymiljøetaten i Oslo kommune, skal jeg ta ansvar og ta dette opp på vårt første møte etter påske 😉


Maten, den deilige, deilige maten


IMG_4960

Sticks ‘n Sushi – dra dit, jeg bare sier det; dra dit!


Danskene er kjent for den gode maten sin, og det er virkelig en sannhet uten noen som helst behov for modifikasjoner. Danskene kan mat. Enten det var på lokale, små restauranter, eller de større, mer kjente variantene; utvalget er godt, maten er rimelig og stemningen er upåklagelig. Vi har enda ikke kommet over et sted hvor det har vært en utfordring å finne noe som barna vil spise, eller hvor det er en utfordring at barna er med i det hele tatt. Vi har denne ferien spist nydelig sushi på Sticks ‘n Sushi, brunsj på Den Franske Café, verdens beste pasta på Hos Fischer, fantastisk burger på Beef and Burger, nachos med kylling på Café Norden, pizza fra Gorm’s på Torvhallerne, fish ‘n chips på Fiskerikajen på Torvhallerne, kake på The Royal Smushi, smoothie fra Joe & the Juice og pasta / sandwich på MoJoe. Det eneste stedet vi ikke var helt 100% fornøyd med maten, var på Kafé Kapers på Østerfælled Torv, et sted rett ved der vi bodde. Kaféen ligger helt strålende til, og når uteserveringssesongen er i full sving, må dette være et av de hyggeligste stedene å sitte i time etter time inn i sommernatten. Middagen vi spiste her var derimot ikke all verdens, med tørre hamburgere, gjennomstekt biff og en bernaise som hadde skilt seg. Men, da vi kom tilbake og spiste  brunsj her dagen etterpå, den dagen vi satt snuten hjemover, var vi helt okay fornøyd igjen. Småtrollene jublet over pannekaker, eggerøre, bacon, småpølser, kjøttboller, croissanter og ikke minst; Nutella, og en spis-så-mye-du-vil for 99 kr, er ikke til å kimse av.


IMG_4659

Nydelig pasta og et glass godt rødt Hos FischerIMG_4647

Enkelt og greit; god pasta med pesto – hvorfor gjøre det vanskeligere enn det?IMG_4684

Nachos med kylling og ulike dipper – på Café Norden


Danskene har for øvrig et så utrolig mye rikere utvalg av matvarer enn det vi nordmenn har i våre butikker, og hva er det egentlig som gjør at det er sånn? Har vi så mye strengere regler for hva som kan selges i butikker her i Norge, hvor mange ulike varianter vi kan ha og hvilke land vi kan importere fra, og er det egentlig nødvendig at det er sånn? På meg virker det som at også dette området er noe danskene har et mye mer avslappet og naturlig forhold til enn oss nordmenn. Alt finnes og er tilgjengelig, alltid. Det finnes små spesialbutikker på hvert et hjørne, i tillegg til at danskene også har sine lavpriskjeder, som Døgn Netto og Irma. De fleste butikkene er åpent både til hverdags og fest – og ja, selv om vi nå var der i påsken, med de helligste av de hellige dager, var det aldri noe stress og mas involvert. Vi så ingen dansker som hamstret som om de ikke skulle kunne gå i butikken på minst et par måneder, og vi så ingen lange, lange køer av mennesker som absolutt måtte til den ene utvalgte butikken for å sikre seg det siste påskelammelåret. Det var alltid et lite bakeri, en helt okay butikk eller en grei grønnsakshandler som holdt åpent. For ikke å snakke om blomsterbutikker! Det var alltid små, skjønne blomsterbutikker åpne, sånn at om man ville kjøpe med en kvast til noen, eller pynte i sitt eget hjem, så var det ingen sak. Så tilgjengelig, uten stress og mas – sånn vil jeg ha det.


IMG_4831

Mmmm – the Royal SmushiIMG_4535

Helt impulsivt kom vi over Beef and Burger – som serverte nydelig burger!SAMSUNG CSC

Kaffepause på Den Franske Café


Nå har vi kommet oss tilbake til Norge, og uansett hvor forelsket vi er i København; borte bra, men hjemme er fantastisk godt det også. Vi har tatt med oss inspirasjon i bøtter og spann, og har nå planer om å rydde bort, ønske oss og puste ut. Det er utrolig deilig å ha hatt en påskeferie hvor vi virkelig kjenner at vi har fått ladet batteriene og nå er klare for en hektisk og god hverdag igjen. Vi har fått vært sammen bare oss fem og kjenner at det har gjort veldig godt. Vi har gjort akkurat det vi har hatt lyst til, og selv om vi gjerne skulle gjort så uendelig mye mer, så ble det akkurat passe denne gangen. Neste besøk til denne byen medfører nok en god del av det samme, men samtidig noe helt nytt også – sånn det pleier å være. Det er definitivt ikke siste turen vår til denne dejlige byen, det er helt klinkende klart og sikkert som banken. Om nå banken er sikker nå  til dags, da… 😉


SAMSUNG CSC

Så enkelt, så moro! Litt gammelt brød, små barnehender som elsker dyr – og vips; moro i timesvis langs de deilige Søene i København!...og til dere som lurer på hvordan det går med yoga og meditasjons-rutinen min; det går superbra - vi har startet hver morgen med en økt! ...men det får bli det annet innlegg ;)

Lurer du på hvordan det går med yoga og meditasjons-rutinen min? Vi har startet hver morgen med en økt – men det forteller jeg mer om i et annet innlegg 😉IMG_4643

Vi har gått the streets of Copenhagen på dagtid…IMG_4968

…og på kveldstid. Like fint begge deler!


Takk for oss København! Takk for oss Signe og Mark (ja, vi anbefaler deres leilighet på det absolutt varmeste)! Takk for oss Østerbro! Takk for oss Fælledparken! Takk for oss snille kaffescootermannen! Takk for oss fine påskevær! Takk for oss sjarmerende blomsterhandler! Takk for oss snille dansker!

Takk for oss!

10 visninger0 kommentarer

Σχόλια


bottom of page