top of page
  • Forfatterens bildeAstrid Valen-Utvik

Årets julekalender!

Valget av julekalender til barna har klart å bli en opphetet debatt, og den mener jeg definitivt noe om (noe av det jeg mener rant ut av meg i denne facebooktråden) – men jeg skal ikke bruke selveste 1. desember til et helt innlegg i den debatten. Jeg vil kun vise hva slags julekalenderløsning vi havnet på for våre Småtroll i år, og fortelle litt om hvorfor vi valgte som vi valgte. Dette ble riktig for oss, men hvorfor skulle jeg tro at jeg har fasiten på noe her? Definitivt ikke. Riktig for oss er ikke nødvendigvis riktig for noen andre, og jeg ser ingen mening i å rakke ned på noen for at de tar et annet valg enn det jeg tar.


Bare så det er sagt med en gang; jeg er en juleelsker – og jeg elsker om mulig juleforberedelsesmåneden enda mer enn selve høytiden. Jeg elsker å bruke tid på planlegging, lage lister og det å lage små rom for litt julekos hver dag. Enkle ting som å høre på julemusikk, spise deilige pepperkaker (kjøpte, for vi har ikke kommet igang med bakingen enda), tenne lys og spise klementiner, skrive julekort og mye, mye annet koselig. Jeg gjør mitt beste for at tiden frem mot jul skal preges av hyggelige tradisjoner og koselige stunder, og inkludere minst mulig stress. Jeg prioriterer nok bort mye av det mange andre «må» gjøre før jul, som full husvask for eksempel, og jeg har også sendt videre noen jobboppdrag og takket nei til enkelte aktiviteter, for å ha muligheten til å ha en desember på den måten jeg ønsker. Jeg forstår at ikke alle vil prioriterer som meg, og at ikke alle har muligheten til å prioritere som meg. Men, jeg tror likevel at vi alle har godt av å ta en gjennomgang av alt vi tror vi må, og foreta en nøye vurdering om hvem vi virkelig må det for. Kun basert på forskning på mine egne Småtroll, vil jeg si at det veldig sjelden er våre håpefulle vi virkelig må det ene eller andre for. Prioriteringer handler om å ta noen valg, og av og til er det ganske tøffe valg det er snakk om. Vår erfaring er at Småtrollene er med på alt som er gøy, så lenge vi gjør det sammen som familie – og mye av det som skal gjøres frem mot jul, det kan jo faktisk gjøres sammen med Småtrollene. To fluer i en smekk; ting blir gjort og Småtrollene blir glade for familieaktiviteter.Så var det julekalenderen vår da. Vi har tre Småtroll og mulighetene var mange når vi skulle velge hva slags julekalenderløsning de skulle få i år. Tradisjonell sjokoladekalender eller pakkekalender? En kalender hver eller en på deling? Fine gaver med ting de ønsker seg (kostbart) eller småting de synes er stas i noen minutter, for deretter å bli rot på rommene deres (rimelig)?

Jeg liker faktisk anledninger der hvor man står ovenfor valg som dette (kostbart vs rimelig, flott vs enkel, egenlaget vs kjøpt, gjøre som alle andre vs gå egne veier), for slike anledninger gir oss muligheten til å vurdere hva slags verdier vi ønsker å gi våre Småtroll. Jeg kan velge å lage en flott pakkekalender med dyre gaver, om jeg har lyst til det selv – men fordi jeg tror jeg må? Fordi alle andre har det? Nei, der velger jeg heller å tenke at om jeg ikke klarer sette foten ned nå, sette på bremsen og deretter stå for mine valg, hvordan i all verden kan jeg da tro at Småtrollene skal få med seg gode verdier og troen på at de skal kunne ta egen valg og stå for sine verdier senere i livet?


Vår løsning ble dermed både enkel, rimelig og dekorativ nok for oss. Og om jeg kan være så freidig og si det selv; jeg føler den tilfører våre Småtroll noen verdier jeg synes er viktige. Som at ikke alt trenger å være dyrt, stort og formet som en gigantisk gave, for at det skal være spennende, lærerik og koselig. Den viktigst dommen over alle er naturligvis Småtrollenes tilbakemeldinger, men heldigvis; Småtrollene var storfornøyd og gleder seg veldig til å åpne neste luke / pakke! Det er vel det som egentlig er det viktigste for oss foreldre – det at vi kan skape en hyggelig tradisjon, bygge opp forventninger frem mot julaften og glede våre Småtroll?

(En liten fotnote: Er det flere enn meg som liker å lage pakkekalender, har hatt med sine håpefulle i butikken og hørt en kommentar á la «Åh, mamma se, en Lego-kalender! Kan vi vær så snill få en kjøpekalender i år?» Jaja.)
Vår løsning ble å bruke et puslespill med 200 brikker (til prisen av 120 svenske kroner), litt gråpapir, litt papirtape, litt hyssing, noen merkelapper og en sprittusj. Jeg pakket inn 24 gaver med ca 8-9 puslespillbrikker i hver pakke. I tillegg la jeg ved en liten lapp hvor det stod en liten beskjed til Småtrollene – alt fra en aktivitet vi skal gjøre sammen den dagen, at de kan bestemme kveldsmaten, et tulledikt til en av dem, en kompliment til en annen osv, osv. Så pakket jeg det hele inn, tapet, skrev på nummer, festet det til hyssingen med verdens minste og søteste klyper, og hang det over en tavle vi hadde stående. Et voila! Ferdig (dog alt for sent i natt, så nå er jeg trøttere enn trøtt!) – og fornøyd!

Småtrollene får 8-9 puslespillbrikker hver dag som de sammen skal få orden på og pusle sammen, gjennom hele desember. Vi har gjort klart et bord der puslebrikkene kan ligge, og de skal få samarbeide om hvordan dette skal gjøres. De er allerede igang med å snakke om hvilke brikker de håper skjuler seg i luke nr 2… De er godt fornøyd, og da er jeg godt fornøyd!


Som en liten ekstrakalender har de fått hver sin tradisjonelle sjokoladekalender, hengt opp ved siden av sine senger. En med Barcelonadesign, en med Spiderman og en med Ole Brum, til en pris av 25 kr per stykk. Med andre ord; julekalendere til tre Småtroll kom totalt på ca 200 kr! Det sier jeg meg godt fornøyd med 🙂

Helt til slutt: Jeg mener absolutt ikke å rette pekefinger mot noen andre med dette innlegget. Jeg håper alle lager de kalenderene de har lyst til å lage til sine barn – ja, om de har lyst til å lage kalender i det hele tatt da! Gjør det du har lyst til, det du har behov for eller det du har forutsetninger for – så er jeg sikker på at det er mer enn bra nok for de du har lyst til å glede. Mer enn det synes jeg rett og slett ikke vi skal kreve av hverandre!


Nå er vi straks klare for å se NRK sin julekalender – vi gleder oss! Resten av kvelden har vi besøk av fine venner og så skal vi forberede eldste Småtroll sin bursdagsfeiring i morgen.


Håper din første dag i desember er fantastisk

– det har helt klart min vært, og kvelden er enda ung!1 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page